ABD merkezli New Yok Times gazetesi, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan, anonim bir makale yayımladı.
Çok sık gördüğümüz bir davranış modeli değil bu gazete için.
Ocak 1977’de dönemin Hindistan lideri Indra Gandi’nin politikalarını sorgulayan bir makale imzasız yayımlanmıştı.
Eylül 2018’de de Trump politikalarına karşı “içeriden” olduğu söylenen imzasız bir makaleye yer vermişlerdi.
Dün yayımlanan makalede “Erdoğan’a baskı yapmaları için, ABD ve AB’ye yapılan çağrı” ama en önemlisi “Türkiye, İsrail’i tehdit edebilir” yorumu üzerinde düşünmemiz gereken bir yorum.
Daha düşündürücü olanı, gazetenin, İmamoğlu’nun 7 Ekim saldırısı nedeniyle Hamas’ı kınadığını hatırlatması ve bu kınamadan yola çıkarak İmamoğlu’nu Ortadoğu’daki sorunları çözebileceği iddiasında bulunması.
Bir de düşündürücü olmaktan çok komik reklam cümleleri var.
Mesela İmamoğlu, seçildiğinden beri Haliç’i temizlemeye çalışmış ve çocuklara süt dağıtmak gibi etkileyici bir sicile sahipmiş.
Türkiye’ye cumhurbaşkanı tarif ederken tek kriteri İsrail’le dostluk olan, daha önceden Erdoğan’ın yaptığı şeyleri “etkileyici sicil” diye sunan bir yazı kaleme almak, en fazla İmamoğlu’na zarar verir aslında.
NYT’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Jill Abramson, “Gerçeğin Tüccarları” adlı bir kitap yazmıştı.
O kitapta, NYT’deki yazıların çoğu zaman meslek etiğini ihlal ettiğinden söz ediliyordu, Erdoğan yazısı da öyle bir yazı.
İçerisinde daha önce okumadığımız bir eleştiri yok ama ister hükümeti destekleyin, ister karşısında olun, anonim ve haber merkezi ile ilişkisi olmayan kişiler tarafından yazıldığı belirtilen bir makalede, “Erdoğan’a baskı” adı altında “Türkiye’ye baskı” yapılması çağrısı hoş görülemez.
NYT, haberleri değil ama yorumları ve tavrı belli bir gazetedir benim için.
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.