GÜNCEL

Özay Şendir : Mossad, MİT’in oyun sahasına girerse...

Tarih
07 Aralık 2023
İzlenme
873 Kişi

Aslında girmeyi denedi, Türkiye’de yaşayan dar gelirli Filistinli öğrencilere çengel atıp, onlara İstanbul’da adam takip ettirmeye çalıştı. 

Buna karşın MİT, 1,5 yıl boyunca Mossad’ı yanlış bilgilerle oyaladı. 

Operasyon sırasında başka bilgilere de ulaşıldı. Mesela Mossad’ın devşirdiğini zannettiği Filistinli bir öğrenci, randevu almadan gittiği İsviçre Konsolosluğu’ndan yarım saatte vize alıp, çıkabildi. El Cezire bu nasıl oldu diye konsolosluk yetkililerine sordu ama hiç cevap alamadı. 

Uzun lafın kısası, Hamas’ın lider kadrosunun peşine düşen Mossad’ın Türkiye’de operasyon yapmaya çalışması yeni bir bilgi değil. 

Yeni olan Mossad’ın bu işi suikast düzenleyecek kadar ileriye götürme çabasını ilan etmesi. 

Mossad, başarısız bir istihbarat teşkilatı değildir, aksine çok sayıda global operasyona imza atmış bir yapıdır. 

Buna karşın baltayı taşa vurdukları iş sayısı da az değildir. 

Mossad, MİT’in oyun sahasına girerse... 

Mossad ajanları, Filistinli Ali Hasan Selâme’ye benzediği için Faslı Ahmed Buşeyhî’yi (yanda) öldürdü.

LILLEHAMMER SKANDALI.. 

Mesela 1973 yılında Münih Olimpiyatları’nın intikamı için  

düzenlenen suikastler zincirinde Norveç’in Lillehammer şehrinde masum Faslı bir garsonu sadece hedef aldıkları kişiye benzediği için öldürmüşlerdi. Suikast timinden 9 kişi kaçmayı başarmış, 5 kişi de yakalanmıştı. Garip bir yargılama sonucu sadece bir kişi ceza aldı. 

1991 LEFKOŞA FİYASKOSU… 

Güney Kıbrıs’taki İran Büyükelçiliği’ne yönelik başarısız dinleme operasyonu da var listede. Ben Barak adlı Mossad Ajanı ve yanındakiler Güney Kıbrıs’taki İran Büyükelçiliği’ne dinleme cihazları yerleştirmek isterken yakalandı. Casusluktan değil ülkeye izinsiz girmekten para cezasına çarptırılıp, ülkelerine geri yollandılar. 

AVA GİDERKEN AVLANMAK-ÜRDÜN 

Mossad tarihindeki en büyük fiyasko 1997’de Ürdün’de Hamas yönetisi Halid Meşal’a suikast düzenlemeye çalışan 2 Mossad ajanının yakalanması oldu. Mossad, ajanlarını kurtarabilmek için Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmet Yasin’i serbest bırakmak durumunda kaldı. 

DUBAİ’DE DEŞİFRE OLAN 27 AJAN… 

2010 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir otelde Hamas yöneticilerinden birisine suikast düzenlerken güvenlik kameralarına yakalandılar. 

Mossad, MİT’in oyun sahasına girerse...Mossad’ın Caesarea adlı elit biriminden 27 kişi deşifre oldu. Daha önemlisi ajanların İngiliz, İrlanda, Avustralya, Fransa, Almanya pasaportu taşıdıklarının ortaya çıkması oldu. Batılı ülkeler pasaportlarının kullanılmasına karşın göstermelik bir tepki verdiler. 

İRAN VE HAMAS’A KARŞI MOSSAD 

Mart 2022’de Jerusalem Post’un internet sitesinde Yonah Jeremy Bob imzasıyla Mossad’ın İran ve Hamas’a yönelik operasyonlarında yaşadığı başarısızlıklar anlatıldı. Bu saydıklarım Mossad’ı başarısız bir istihbarat örgütü yapmaz, aksine hep sahada olan bir örgüt olduğunu gösterir. 

MİT’in yasası ve saha tecrübesi…

MİT’in Suriye ve Irak’ta başardıklarını, terör yöneticilerinin kafalarını dışarıya çıkarmakta zorlandıklarını zaten biliyoruz ama MİT, Türkiye içerisinde de çok sayıda operasyon yapıyor. Bu operasyonlarda bazen İranlı ajanların hedef aldığı İsrailli turistlerin de hayatları kurtuldu.

FETÖ ile mücadelede MİT, Uzak Asya’dan Balkanlar’a çok sayıda faili paket olarak Türkiye’ye getirdi. Avrupa’da çeşitli ülkelerin MİT’in güçlenmesinden duydukları rahatsızlığı kamuoyu önünde açıkladıklarına da şahit olduk.

Geçmişte bunlar yapılamıyordu zira 2014’te değişen MİT Kanunu, istihbarat teşkilatlarının karışık yapılanması gibi sorunlarımız vardı.

Bugün mücadele ettiği 3 global terör örgütü nedeniyle MİT’in, saha tecrübesi son derece yüksek, yerli yazılımlarla sinyal istihbaratında oldukça mesafe alınmış durumda.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER