SİYASET

Özay Şendir : Suriye ile sahada koordinasyon merkezine doğru

Tarih
03 Mayıs 2023
İzlenme
498 Kişi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı seçim bölgesi Kayseri’de izledim dün gün boyu.

İlk bakışta hayatının 4’te 3’ünde, topuk selamı ve tekmil almış, en fazla duyduğu söz “Emredersiniz” olan birinin sahada seçmenle diyaloğunu izlemek çok heyecan verici gelebilir insana.

Buna karşın Bakan Akar’ın 6 Şubat sabahından itibaren Hatay’da geçirdiği haftalar boyunca halkla kurduğu diyaloğu gördüğüm için Kayseri’de bulduklarım fazla şaşırtmadı beni.

Her siyasetçi gibi Bakan Akar ve ekibi de vatandaşın isteklerini not alıyor, bu bildiğimiz manzara.

Şaşırtıcı olan, istek sahipleriyle ilk yarım saatte temasın başlatılmış olması.

Sistem şöyle işliyor; vatandaşın arzusu tam olarak öğrenildikten sonra ilgili birimlerle koordinasyon sağlanıyor.

Bu noktada tek koşul, taleplerin yasal olması ve nüfuz ticareti içermemesi.

***

Bana şaşırtıcı gelen Hulusi Akar portresini yazayım hemen.

Milli Savunma Bakanlığı görevi gereği Bakan Akar’ı hep karargâhı ile birlikte görmüştüm. Seçim çalışmaları sırasında bunun tam aksi bir manzara çıktı karşıma.

Bırakın yanında ya da konvoyunda tek bir asker ya da askeri araç olmasını, röportaj yapacağımız zaman bile sivil ekibinin ilk sorusu “İç siyasete dair bir soru soracak mısınız?” oldu. “Soracağım” dedim, “O zaman röportajı Kayseri Üs Komutanlığı dışında yapmamız gerek” dediler.

Bakan Akar, askeri tesislerde iç siyaset konuşmuyormuş, o yüzden başka bir yere geçtik, orada konuştuk. Aslında iyi de oldu, önce Kayseri sokaklarında sonra da muhtarlar buluşmasında gördüğü ilgiyi izleme şansı buldum.

Her arzu eden yanına gelebildiği için koruma ekibi, en zorlu mesaiyi tahminen Kayseri’de veriyor.

***

Kurmayların strateji oluşturma ve disiplin alışkanlığı da aslında propaganda dönemini alışıldığın biraz dışına taşımış.

Biraz asker diliyle yazmış olacağım ama planlı faaliyetlerde aksama kabul edilebilir değildir askerler için.

Hal böyle olunca, mesai saatleri çok uzamış herkesin.

Bir de devam eden devlet görevleri var ya, mesela Ukrayna ve Yeni Zelanda savunma bakanları Kayseri’ye gelmişler.

Bakan Akar, konuk bakanlar geldiğinde TOGG arabasını onlara tahsis etmiş, konuklar da etkilenmişler.

Pazartesi sabah, güne Alidağı eteklerinde gençlerle 5 kilometre yürüyüş yaparak başlayıp, ardından Milli Muharip Uçak töreni için Ankara’ya devlet görevine giderek, öğleden sonra Kayseri’de Hak-İş’in düzenlediği ve vatandaşların izlediği 1 Mayıs konserine katılıp, konuşma yaparak günü tamamladı. Salı sabah, retrofiti yapılan 4. A 400M uçağı teslim törenine katıldı, devlet görevini yaptı.

Ardından muhtarlar buluşmasına geçti. Arada biz konuştuk, oradan da başarılı sporcularla buluştu. Buna bir de düzenli olarak Kayseri’nin 16 ilçesine yapılan ziyaretleri ekleyin. Bir de sır vereyim, Milli Savunma Bakanı Akar, ayakta olduğu saatlerde tüm ekibi de çalışır, o yüzden de kullandıkları mesajlaşma uygulaması günün her saati ötebilir. Şimdi devlet görevleri ve seçim çalışmaları için iki ayrı grup oluşturulmuş, “Telefonlar ötüyor mu?” diye sordum çalışma ekibindeki arkadaşlara, evet dediler.

***

Kayseri’ye çok erken saatte gidince, sabah bir kahvede oturdum, erkenciler vardı, televizyon programlarından tanıyanlar da çıkınca biraz sohbet ettik. Onlar “Seçim sonuçları ne olur?” diye sordular, ben “Kayseri’de seçimler ne olur?” diye sordum.

Bakan Akar, Kayseri’ye gelir gelmez, uzun zamandır tıkanmış durumda olan hızlı tren meselesine el atmış, sorunu çözmüş.

“Sizin için en önemlisi bu galiba” dedim, alındılar biraz, “Bizim için en önemlisi denizlerimizde, Suriye, Irak’ta yaptıkları” dediler.

“Sonucu fark ettirir mi peki Kayseri’den aday olması?” dedim, önce Bakan Akar’ın varlığı, sonra da vatandaşın tepki duyduğu isimlerin liste dışında kalması Kayserilileri mutlu etmiş. Bu seçimde Kayseri 10 milletvekilli çıkaracak; söyledikleri, AK Parti’nin 2018 seçimlerinden çok daha fazla oy alacağı. Baktım, 2018’de AK Parti yüzde 50.8, Cumhur İttifakı toplam yüzde 72.1 oy almış.

Sohbet Kayseri’ye de kaydı ister istemez. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında kurulan uçak fabrikası hemen her Kayserilinin hayatına dokunmuş, konuştuklarım arasında akrabaları fabrikada çalışmış isimler vardı. Fabrika kapatıldıktan sonra kimi otomobil tamirine başlamış, kimi metal işleriyle uğraşmış. Savunma sanayii ile ilgili tartışmalara ve bunun iç politika malzemesi yapılmasına çok kızıyor Kayserililer.

“Kastamonu pastırması Kayseri pastırmasından daha iyi dendiği zaman da bu kadar kızıyor musunuz?” diye soracak oldum, gülmediler bile.

***

Gelelim Bakan Hulusi Akar’ın söylediklerine:

Moskova’da yapılan toplantı ve Suriye konusu çok önemli. Bakan Akar Moskova’daki toplantı için şunları söyledi: “Belli noktada anlayış birliğine geldik denilebilir, genel bir taslak olarak mutabakat noktasına yaklaştık iyice. Arazide de bir koordinasyon merkezinin olmasıyla sadece bakanların toplanmasını beklemek yerine anlık olarak oradaki faaliyetleri arazide koordine edelim, tedbir alalım, karşılıklı güvenimizi artıralım şeklinde bir taslak düşüncemiz var. İnşallah onu da önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz.” Sahada başlayacak bu askeri diplomasi en çok terör örgütünü ve hamisini rahatsız edecektir.

Savunma sanayii alanında yaşanan gelişmelerden en çok Türkiye’ye örtülü ambargo uygulayan ülkelerin rahatsız olduğunu söylüyor. Türkiye içinden savunma sanayii ile ilgili başlatılan tartışmalardan hiç mutlu olmadığı belli.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER