DÜNYA

Nureddin Ceylan : Amerika’nın yeni hedefi Fas mı?

Tarih
30 Ocak 2023
İzlenme
702 Kişi

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı kazanıp kazanmadığına dair sorular çoğaldı, ancak Rusya’nın Batı'ya karşı küresel savaşı kazandığına şüphe yok.

Uzmanlar aylardır Ukrayna'nın savaş alanında büyük ilerleme kaydettiğini ve Rusya'nın elindeki önemli toprak parçalarını geri aldığını iddia etti. Bu iddia son haftalarda geçerliliğini yitirirken, çoğu batılı analist kendi kör dogmalarıyla kendilerini şımartmaya ve Ukrayna savaşına daha büyük bir pencereden bakmayı reddediyor.

Esasen, Afrika ve Asya'daki çoğu ülke Putin'in işgalini desteklemese de, Batı'nın "ya bizimlesin ya da bize karşısın" söyleminden çok rahatsız oluyorlar.

Afrika, Biden'ı rahatsız etmeye başladı. Son aylarda, yaptırım tehdidinin geri teptiği ve birçok ülkenin 'bağlantısız' olmaya ve şanslarını denemeye, hatta güvenlik nedenleriyle Rusya’nın tarafına geçmeye hazır olduğu netleşti. 

Sadece birkaç ay öncesine kadar Fransız birliklerinin bulunduğu eski bir Fransız sömürgesi olan Mali, artık tam teşekküllü bir Rus müttefiki. Burkina Faso da onu takip edecek gibi görünüyor. Bu durum sadece Paris'i endişelendirmekle kalmıyor, AB de bu ülkeleri Rusya ve Çin'e kaptırmanın tehlikelerini görmeye başlıyor. Ayrıca, AB’den farklı olarak, yeni sahibi tarafından yeni tekmelenmiş bir köpek yavrusu gibi sızlanmak yerine en azından hareket etme araçlarına ve inisiyatifine sahip olan Biden'ı endişelendiriyor. 

Pek çok Amerikan başkanı gibi Biden'ın planı da pek orijinal değil: “daha fazla asker gönderin ve kıtada varlık gösterin.”

Ama o askerleri hangi ülkeye göndereceğine dair seçimi hem ilginç hem de tehlikeli. Biden’ın yeni üss tercihi Fas.

New York Daily News'in haberine göre Joe Biden, Savunma Bakanı Lloyd Austin'e Fas'ta bir Amerikan askeri-sanayi üssü kurmak için bir acil durum planı hazırlaması talimatını  verdi. Görünüşe göre bu önerge, Aralık sonunda Biden ve Austin'in Amerika'nın yeni küresel askeri stratejisini tartıştığı üst düzey bir toplantıda önerilmişti.

Biden, Austin'e Pentagon'u Fas'taki ABD savunma sanayii yatırımlarının lojistik ve yasal yönlerini kolaylaştırması için zorlamasını söyledi. Ayrıntılar yarım yamalak ama öyle görünüyor ki Fas, ABD savunma şirketlerine ev sahipliği yapacak ve hatta muhtemelen İsrail gibi ABD askeri yardımı alacak. 

Bu sadece Fas'ın kıtadaki kaslarını esnetmesi için bir oyun değiştirici olmayacak, aynı zamanda ülkeyi, Cezayir ile daha eşit bir duruma getirecektir. ABD'deki medya kaynaklarına göre Biden, Austin'le görüşmesi öncesinde kısa süre önce Libya'yı ziyaret eden CIA Direktörü William Burns'ten Rusya'nın Afrika'daki etkisinin Zimbabwe, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Cezayir dahil olmak üzere genişletilmesi konusunda ayrıntılı bir rapor aldı.

Biden, Ukrayna'da Putin'le savaşırken, ABD birlikleri ve vekillerinin Afrika’yı da savaşa taşıyabileceğini düşünüyor. Fas için kesinlikle karanlık bir taraf var. Karada daha fazla birlik ve teçhizata yönelik bu yeni planın, Rusya'nın zorlu bir dostluğa sahip olduğu Cezayir'den gelen tehdidi etkisiz hale getireceğini varsayabilir miyiz? Veya daha büyük olasılıkla, bu yalnızca riskleri daha da artıracak ve tamamen Biden yönetimi tarafından üretilmiş, nihayetinde Faslıların kendi başlarına mücadele etmeye bırakılacağı savaş benzeri bir senaryo mu yaratacak? Biden'ın 2014'te Ukrayna'da başlattığı ve orada savaşa yol açan 'vur-kaç' formatı, Tayvan'daki benzer bir stratejiyle birlikte, Cezayir'i hem uzun sınırı boyunca düşmanlaştırmak hem de tehdit etmek için Fas'ta işleniyor. Cezayir-Fas arası nifak tohumu kaçınılmaz bir kırıma yol açabilir.

Birkaç hafta önce devlet dostu medyada Fas ile Rusya arasında imzalanan nükleer santral anlaşmalarına dair haberlerin de Biden'ın Fas hamlesinin bir parçası olduğunu varsayabiliriz. 

Rabat, ABD'nin askeri bütçesini şu anda 1.5 milyar doların üzerine çıkarması durumunda tüm potu almak üzerine kumar oynayarak Rusya ile olan anlaşmayı bir kart olarak kullanmış olabilir. 

Ancak Rabat'ın yakın zamanda Brüksel'deki rüşvet skandalını beceriksizleştirmesi gibi, ABD oyununun onları kaybeden yapması muhtemeldir, çünkü onlar Biden'ın son çalışmasında istediği çarpışma testi mankenleri seçilmişlerdir. Bu durum jeopolitik bir deney. 

Fas halkı bu tehlikenin farkında bilmem ama Kraliyet ailesinin bu oyuna kanmaması için dua ediyorum. Zira Mağrib bölgesindeki yeni bir fitne tohumu Kuzey Afrika’yı Ortadoğu’ya çevirebilir.

Selâmetle..

 

seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER