DÜNYA

Ergün Diler : Büyük ortak!

Tarih
14 Aralık 2022
İzlenme
1253 Kişi
ASLINDA Suudi Arabistan'ın Arjantin'i yendiği maçtan sonra yazmayı düşündüğüm noktalar vardı.
Katar'ı buraya taşıyacaktım.
Ancak kısmet bugüneymiş.
AVRUPA BİRLİĞİ Katar üzerinden sarsılıyor. Bir yanda muhteşem bir organizasyon, müthiş bir dünya kupası, haliyle Katar'ın prestiji, diğer yanda ise AVRUPA'da kopan RÜŞVET fırtınası... Peki neler oluyordu?
Bu kıyamet neden koparılıyordu?
Kim kimden ne istiyordu?
Gelin perdeyi birlikte aralamaya çalışalım.
ABD Başkanı Biden, göreve geldikten sonra KÖRFEZ'den görüştüğü ilk lider Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani oldu. 
1 Şubat'ta Beyaz Saray'da bir araya gelerek, "İran nükleer dosyası, küresel enerji kaynaklarında istikrarın sağlanması ve Afganistan" dahil birçok bölgesel ve ikili konuyu masaya yatırdı. ANA TEMA GAZ'dı! Küresel enerji kaynakları ve istikrar tabelasını böyle okumak durumundaydık. Ancak görüşmenin ANA FİKRİ çok önemli ve değerliydi.
Biden, 'Katar ile ABD arasında 50 yıllık bir ortaklık olduğunu, Katar'ın on binlerce Afgan'a ev sahipliği yaptığını, Gazze ve Filistinliler meselelerinde de önemli roller üstlendiğini' ifade ederek, Doha ile Washington arasında son 50 yılda derinleşen stratejik ortaklığın bir nişanesi olarak Katar'ı "NATO üyesi olmayan büyük ortak" olarak tanıyacaklarını ve bu konuda Kongre'yi bilgilendirdiğini duyurdu.
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani de söz konusu görüşme sonrası "Biden'ın Katar'ı "NATO üyesi olmayan büyük ortak" olarak tanımasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gücünü gösteriyor.
Daha büyük ortaklıklarımız olacak..." açıklaması yaptı.
Pentagon Sözcüsü John Kirby de "Katar bunu fazlasıyla hak ediyor" dedi.
NATO üyesi Türkiye, Katar'ın NATO üyesi olmayan önemli müttefik (MNNA... Major non-Nato Ally) statüsü almasına katkı sağlıyordu. Tarihler 2005'i gösterdiğinde Türkiye bunun startını İstanbul'da veriyordu. Bu adım Doha'nın büyük ülkeler ve uluslararası koalisyonlarla ilişkilerindeki konumunu da haliyle güçlendiriyordu.
Tabi bu hikayenin öncesinde ise KATAR'ın, KÖRFEZ ülkeleri tarafından çevrelenip ambargoya kadar giden uygulamalarla sıkıştırılması da vardı. Neyse...
ABD'nin bugüne kadar "NATO üyesi olmayan önemli müttefik" olarak tanıdığı 18 ülke bulunuyordu. ABD'de ilk kez 1987'de geçen bir yasa ile dönemin Başkanı Ronald Reagan tarafından Avustralya, Mısır, İsrail, Japonya ve Güney Kore bu kategoriye alındı. Katar bu grubun içinde şimdi bambaşka bir güçle bulunuyordu...
Buraya bir nokta koyup AVRUPA'ya dönelim...
Tarihler Nisan 2022'yi gösterirken ajanslara Katar ile ilgili bir haber düşüyordu...
AB, Katar vatandaşlarına vizesiz AVRUPA kapısını açıyordu... Katarlılar 90 günden kısa süreli iş, turizm ve özel seyahatleri için vizeye ihtiyaç duymayacaktı.
AB körfez açılımını sürdürüyor, bu adımın ilerleyen tarihlerde KÖRFEZ'deki diğer ülkeleri de kapsamasının önünü açıyordu.
Derken DÜNYA KUPASI başladı. Katar muazzam bir organizasyona imza attı...
Turnuvanın 10. günü de ABD'den yüklüce silah satışı gerçekleşti. ABD'nin, Katar'daki El- Udeyd Hava Üssü'nde çoğunluğu hava kuvvetlerine mensup yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu. El- Udeyd, ABD'nin Körfez'deki en önemli askeri üslerinden biri olma özelliğini taşıyordu. Bu denklem üzerine NATO DIŞI BÜYÜK MÜTTEFİK tanımı geliyordu...
Tam bu evrede AB, Katar'ı da içene alan bir programla VİZESİZ seyahatin ve yakınlaşmanın önünü açmak istiyordu.
Katar'la başlayacak ortaklığın sonrasında Körfez'e yayılması amaçlanmaktaydı... Ve bunun startı da PAZARTESİ günü yani 2 gün önce verilecekti!
Ancak Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nun Yunan üyesi Eva Kaili üzerinden resmen deprem yaşandı!

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER