DÜNYA

Ergün Diler : Alman hesabı

Tarih
26 Ağustos 2022
İzlenme
1385 Kişi
TÜRKİYE için önünde fırsatların olduğu koca bir gelecek var. Bunun iyi anlaşılıp fark edilmesi şart. Rusya'nın Ukrayna'ya girdiği günden bu yana yazdıklarım ortada. Dünya medyasının yazdıklarının tam tersini yazıyorum. Rusya bu işgale tek başına kalkışmadı!
Kalkışamaz da. Eti ne budu ne! Yeni bir denge için, yeni bir tasfiye için askerlerini Ukrayna'ya yolladı. İyi takip edenlerin bileceği gibi savaş bile isteyerek uzatılmakta.
Bunu hem AB hem ABD hem de RUSYA yapmakta.
Timeline: US, EU sanctions against Russia | CGTN AmericaAB'nin korkusu ortada.
Silah yardımları da savaşın gidişatını değiştirmiyor.
Ancak krizleri peşinden getiren rüzgarın şiddetini ve etkisini uzatıyor!
Dün çiçeği burnunda BAŞBAKAN Olaf Scholz'un PUTİN'e "Sakın bir çılgınlık yapma. Ukrayna'yı NATO'ya falan almayacağız. Bize güven..." demesine rağmen durmadığını yazdım.
Duramazdı çünkü. Anlaşma ABD ve arka planda İNGİLTERE ile yapılmıştı çoktan. Anlaşılması gereken buydu. Yoksa Kremlin bu harekatı tek başına yapmış olsa inanın şu an MOSKOVA'da ekmek bulunmazdı! Bu kadar net!
Rusya paylaşım savaşını gördü. Konumunu belli etti. AVRUPA BİRLİĞİ'ni dağıtmak için startı verdi.
Alacakları hatta aldıkları ortadaydı. Aynı şekilde Türkiye için de koca bir gelecek vardı. Olan biteni doğru okuyan, doğru adım atan, doğru ittifak seçen Türkiye çok büyüyebilirdi.
Denklem zor olsa da kazanılacak çok şey vardı...
Almanya'ya geçelim. ÖZNE o!
Savaşın sonuçlarına bakalım. Sadece ELEKTRİK üzerinden gitsek bile karşımıza ilginç bir tablo çıkmakta...
Almanya'da elektriği şirketler üretir. Elektrik tedarikçisi şirketler de sıradadır. Bunlar kendileri üretmez, alıp satarlar. Spot piyasadan da toplarlar.
Belediyeler ve firmalar ile oturup satış sözleşmesi yaparlar. Kabaca Almanya'da elektriğin yarısı kısa vadede SPOTTAN alınıp satılır. Bu da Almanya'nın doğusundaki Leipzig'de bulunan European Energy Exchange (EEX) de gerçekleşir. Bu borsayı RWE, EON, EnBW ve VATTENFALL gibi büyük firmalar kurdu...
Pazarlıklar ve satış da şeffaftır. Yıllık tüketilen elektriğin yarısı böyle satılır.
Kalan yarısı da uzun vadeli işlemlerle yürür. Dün sabah Leipzig Elektrik Borsası'nda Bir megawatt/saat elektrik, 602 EURO'dan satıldı.
Zaten uzun zamandır da 565 EURO'nun üzerinde işlem görüyordu. Bir megawatt/ saat elektrik geçen yıl yani 2021'de 81 EURO idi.
2020'de ise 40 EURO...
Almanya'nın savaşla birlikte nasıl zarar ettiği, nasıl köşeye sıkıştığı ya da sıkıştırıldığı ortadaydı. Zaten UKRAYNA operasyonunu amacı da buydu...
Almanya'nın başını çektiği EKOL, enerji işini Rusya ile çözdüklerini düşünerek KÜRESEL DEV olarak son sözü söyleyeceklerini düşünüyorlardı. Hareket planları buydu. Putin oyunu bozdu! Masanın diğer tarafıyla anlaştı.
Devam...
Otomobil, havacılık ve beyaz eşya sektörleri için silikon parça üreticisi BIW Isolierstoffe GmbH'nin CEO'su Ralf Stoffels de gelişmeleri yakından yaşayınca "Enerji enflasyonu burada başka yerlerde olduğundan çok daha dramatik. Alman ekonomisinin kademeli olarak sanayisizleşmesinden korkuyorum" diyerek durumu özetliyordu. Otomobil, kimya, cam ve çelik gibi sektörlerde "FABRİKALARI BAŞKA ÜLKELERE TAŞIYALIM" tartışması başladı. Rusya'nın GAZI resmen silah gibi kullanması, başta ALMANYA olmak üzere AB'yi zora soktu.
Şehirlerin karanlıkta kalmaması için fabrikaların kapanmaması için büyük çaba gösterilmekte.
Kışın ne kadar sert geçeceği ise SIR değil...
Durumun ne kadar kritik olduğunu gören ve yaşayan sadece ALMANYA değil tabii ki... Fransa Devlet Başkanı Macron bence olacakları ilk gören liderdi. "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" çıkışının arkasında bile şimdiki krizin tanımı yatıyordu. "Kendi ordumuzu kurmazsak yaşama şansımız yok" diyordu. BEYAZ SARAY'a Trump'ı ziyarete gidiyor, iki ülkenin tarihi dostluğu anısına getirdiği fidanı bahçeye dikiyorlardı. Ertesi sabah fidanın yerinde yeller esiyordu. Bir güç gelip "FRANSA, ABD İLE YAKIN İLİŞKİ KURAMAZ" diyordu.
Zaten Biden seçiliyor, koltuğa oturuyor, AUKUS ile ilk golü Macron'a atıyordu.
ORDUSU OLMAYANIN SÖZÜ OLMAYACAĞINI bilen Macron, ENERJİ KRİZİNDE de netti.
'Bolluk Devri'nin sona erdiğini söyleyen Fransız lider, ülkesinin karşı karşıya olduğu dönemi 'fedakarlık çağı' diye niteledi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER