DÜNYA

Deniz Gökçe : Ukrayna'da işler biraz karışacak!

Tarih
29 Mayıs 2019
İzlenme
1390 Kişi

Ukraynalı milyarder Igor Kolomoisky, iki yıldır ülkesinden dışarıda yaşamaktaydı. Ukrayna’nın yeni başkanı Vloldymyr Zelensky, ülkenin başına geçtikten sonra ise, Kolomoisky ülkesine geri döndü ve yeni başkana bolca akıl verilmeye başlandı. Milyarder Kolomoisky, yeni başkan Zelensky’ye “Yunanistan’ın yaptığını yap ve ne IMF’nin borçlarını ne de ülkenin dış borçlarını öde!” diye bastırıyordu.

Financial Times bu durumda alarm çanlarını yazmıştı. Ama yeni başkan Zelensky ise, Ukrayna’nın 3.9 milyar dolar borcunu ödeyeceğini sık sık söylemekteydi. Ancak Ukrayna, gerçekten de IMF kredilerine muhtaçtı. Ülkenin dış borcu yıllık Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 60 kadar büyüklüğündeydi. Üstelik borçların da hem bu yıl hem de gelecek yıl, yani iki yılda ödenmesi gerekiyordu. Üstelik miyarder Igor da kendi avukatını başkan Zelensky’nin başdanışmanı yapmıştı. Igor, başkana, “İflas edersen, üzülmen gerekmez. Arjantin kaç defa iflas etti ki? Ödemezsin olur bi-ter!” deyip duruyordu.

Başkan Zelensky, aslında bir komedyendi. Igor’un TV kanalında ‘başkan rolü’ oynamıştı ve siyasi deneyimi yokken, ilginçtir, başkan seçilmişti. Igor Kolomoisky ise, Ukrayna’yı tam 20 yıl adeta ticaretle yönetmişti. Igor ticarete çiftliklerde fotoğraf çekerek başlamıştı. Ama sonunda milyarlarca dolarlık varlık sahibi olmuştu.

Igor Kolomoisky, kendisini ziyaret edenlere “Yeni başkanımız Zelensky’ye hiç para desteği yapmadık” diyordu. Igor’un şirketinin varlıkları var-ken de, gene de iki yıl yurtdışına çıktığı için çalışmamıştı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER