EKONOMİ

Deniz Gökçe : Çin ticaret kavgasının maliyetini hesaplıyor

Tarih
27 Eylül 2018
İzlenme
1260 Kişi

Çin ve ABD, 40 yıl kadar evvel, iki ülkenin arasında ilk defa güçlü ekonomik ilişki sağlamıştı. Dostluk her iki ülkeye de büyük ekonomik katkı yapmıştı. Ama şimdi Trump döneminde durum giderek değişti.

Bu hafta Trump ve ABD, 200 milyar dolarlık Çin’den ithalattan, dev oranda vergi almaya girişti. Çin lideri Xi Jinping ise ABD’nin adeta soygun yaptığını söylüyordu. Çin’in aldığı itiraz pozisyonuna ise, ABD’de Washington’da, hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler karşı çıktılar.

Ancak şimdi ABD ile Çin kapışınca, bazı Çinliler de çekinmeye başlıyor gibilerdi. Ülkelerinin, dünyanın en güçlü ekonomisi ABD ile, kapışıp kapışamayacağını konuşmaya başladılar. Ama sonunda Çinliler bu hafta Washington’da yapılacak olan ticaret görüşmelerini ve de askerlerinin ABD askerleriyle görüşmelerini de iptal etti ve evlerine döndüler.

Çin askeri yöneticileri de bu arada savaş uçaklarını ve de füzeleri Rusya’dan almaya karar verdiler.

Tabii ABD ile itişme başlaynca Çin halkı da endişeleniyordu! Acaba ABD ile kavga, ekonomide hızla büyümeye son dönemde çok alışmış olan Çin halkını, nasıl etkileyecekti? Çin hükümeti ise vatandaşlarını sakinleştirmeye çalışıyordu. Olsa olsa ekonomimizin büyüme hızı, yüzde 1 azalır diyorlardı ve bu da önemli bir rakam değil diyorlardı. Ve biz büyümeye devam edersek Çin ticaret savaşını da kazanır deniyordu. Çin insanları ticarette sorunlara ABD vatandaş ve şirketlerinden çok daha fazla dayanabilir, çünkü biz önceleri, uzun zaman çok fakirdik diyorlardı.

Bu arada Çin yöneticisi Bay Xi de Çin’de, ABD’ye karşı çok sert hareket ettiği için de, ülkesinde eleştirilmeye başlanmıştı. Ama, tabii ki Çin yönetimi Bay Xi’nin eleştirilmesine karşı çıkıyordu. Fakat emekli bir ekonomi Profesörü Çinli Sun Wenguang, başka ülkelerde çok fazla fon harcamak doğru bir ekonomi stratejisi değildir diyerek eleştiri yapıyordu. Parayı dışarıda kullanırsan içeride sorun çıkması normal olur diyordu.

Tabii Çin aslında Asya’da hemen hemen her ülkede çok etkiliydi. Mesela ABD’nin Asya’daki en yakın dostu Japonya bile, Trump vergileri artırdıkça, ABD değil Çin’e yanaşmaya başlamıştı. Bakalım neler olacak, zaman içinde göreceğiz. Dikkatli bakılırsa, Trump döneminde Türkiye de ABD ile epey sorun yaşıyor. Bu nedenle de diğer ülkelere, mesela Avrupa’ya ve Almanya’ya dönüyoruz!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER