DÜNYA

Deniz Gökçe : Trump görevden alınabilir mi?

Tarih
28 Ağustos 2018
İzlenme
1099 Kişi

Trump’ın görevden alınıp alınamayacağı konusunda en sağlam analizler 25-31 Ağustos tarihli The Economist dergisinde, yedinci ve de yirmidokuzuncu sayfalarda yazılı olan iki analizde görülebiliyor. Analizleri kısaca özetleyerek yazıma alıyorum.

Avrupa ve de Türkiye, Trump, görevden alınabilir tezine angaje olmaya başlamıştı ama galiba pek de mümkün değil.

Çünkü Trump hakkında negatif tezleri gündeme getiren, Trump’ın daha öncelerde seçim kampanyası yöneticisi olan Paul Manafort’un başı, bu hafta medyaya dökülen bilgilerle iyice belaya girdi. Virginia’daki bir mahkemede Manafort sekiz ayrı davada suçlu bulundu ve hüküm giydi. Manafort yapması gereken vergi ödemelerini yapmamıştı ve de yabancı banka hesaplarını da ödememişti. Bu şartlar altında ABD kanunlarına göre 80 yıl hapis cezası bile alabilirdi ve de yılsonu gelmeden de Eylül 17 tarihinde, benzer suçlar için bir kere daha mahkemeye gitmesi gerekiyordu. Dolayısı ile Trump hakkındaki tezleri pek kabul edilebilir olamayacak.

Ancak daha da büyük bir Trump aleyhine tez, New York’tan geldi. Donald Trump’ın uzun zamandır özel avukatı olan Michael Cohen da sekiz ayrı durumda vergi ödememe, banka hilesi ve de seçim kampanyası sorunları nedeni ile mahkemelik olacak. Ama Cohen Trump ile ilişkileri olduğu açıklanan Stormy Daniels takma adlı Stephanie Clifford adlı kadına Trump ile ilişki kurduğu, yani yatıp kalktığı için, 130 bin doları ödemiş. Bir diğer artist kadın olan Karen McDougal ise Playboy artisti olarak tanıştırıldığı Trump ile yatıp kalkmış (unutmayalım Trump evlidir ve eşi de bu rezaletlerden kaçmak için dünya turuna çıktı ) ve Cohen ona da 150 bin doları ödemiş. Mahkemede yemin eden Cohen, paraları Trump’ın verdiğini, kendisinin sadece ödemeyi yaptığını söylemiş.

Avrupa’da ve Türkiye’de bu nedenlerle Trump’ın görevden alınması medyada gündeme getirildi ama ABD’de kanunlar farklı.

Kasım ayında ABD’de ara seçim var. Eğer Trump’ın durumu kasım ayında partisini kötü duruma götürürse, Trump bu rezilliklerle doğal olarak seçmenlerine ihanet etmiş durumuna düşebilir.

Ama en önemli konu Trump ile Rusların ilişkisi. Ancak bu konuda, Trump Ruslara sırları vermiş konusunda, deliller ortaya çıkarsa, Trump çok zor durumda kalabilir. Yoksa para ile çapkınlık konusu, ABD’de Başkanı görevinden almak için etki yaratamaz gibi. Bu arada Trump, hem Manafort hem de Cohen’i de koruyacak şeyler söylemekte. Onun esas derdi, Ruslarla ilişkisi konusunda araştırma yapmakla görevli Bay Robert Mueller’in elindeki deliller olabilir. Bu nedenle Manafort ve Cohen’i koruyor ama Rusya konusunun inceleyen Mueller’i konuyu saptırmakla itham ediyor. Şu andaki eldeki deliller, Rusya ile ilişki konusunda ilave bilgiler ortaya çıkmazsa, yani Mueller’in çalışmaları yeni ve önemli deliller ortaya çıkarmazsa, Trump’ın görevden alınması pek mümkün değil. Ne olacak göreceğiz!

yazının kaynağı


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER