EKONOMİ

Deniz Gökçe : Dünya ekonomisi nereye doğru gidiyor?

Tarih
28 Ocak 2019
İzlenme
1430 Kişi

Son dönemlerde medyada ve uluslararası toplantılarda hem çok sayıda iyimser ekonomist, hem de çok sayıda kötümser ekonomist vardı. Dolayısıyla bu yıl ekonomilerin nereye gideceklerini belirlemek çok kolay değil.

Ham petrol fiyatları ekimden sonra yüzde 40 civarında düşmüştü. Çin’deki yatırımcılar da hisse senetlerindeki düşüş sorunlarından dolayı da zordaydılar. Bono piyasalarında ABD uzmanları da, ABD faiz hadlerinin aşağıya düşeceği tezini gündeme getiriyorlardı.

Daha önce ABD Hazine Bakanı olan Lawrence Summers’a göre, finansal piyasalara baktığınız zaman önümüzdeki iki yılda resesyon olması mümkün gözüküyordu. Akademik iktisatçılar ise piyasalardaki her dalgalanmayı kriz geliyor diye karşılamıyorlardı.

Ama tabii çoğunluk 2018’de, ilkbahardan bu yana, global durumun kötüleştiğini gündeme getiriyordu, fakat gelişen ekonomilerdeki durum aslında pek de Arjantin kadar kötü değildi.

Bu yıl global büyüme tahminleri aslında çok aşırı değildi. Geçen yaz da global büyüme yüzde 3.3’ten biraz düşmüştü ve 2019 yılı için ise tahminler yüzde 3.1 düzeyinde dalgalanıyordu. Ama bu rakamlar resesyon düzeyi rakamlar da değil. Almanya ve de Japonya gibi ülkelerin üçüncü çeyrekte yavaşlamasına rağmen, 2018 yılında özel küçük sorunlar ortaya çıktığı, fakat uzun süreli ve güçlü resesyon gidişatı da pek olmamış gibi idi. Ama tabii ki birçok iktisatçı da geleceğe dair kötümser tahminler de yapmakta idi.

Finansal piyasalar ve de ekonomistlerin değerlendirmeleri arasında , 2018 yılı sonunda çok negatif değerlendirmeler yapanların yorumları da vardı. Ama Citi’nin başekonomisti Catherine Mann ticari kavgalar ve de diğer politik sorunları biraz iskonto ederseniz, domestik ekonomiler çok kötü durumda değiller ve de tüketim ve de yatırım da fena durumda değil, emek piyasaları da uzun zamandan bu yana iyi durumda sayılmalı diyordu.

Merkez bankacılar ve de hükümetler de büyümeyi frenleme ve politikaları da küçültme niyetinde pek değiller. Petrol fiyatları da arz nedeniyle biraz düşerse, büyüme daha da artabilir.

Sonuçta 2019 biraz sinirli başladı ve piyasalarda ve de ekonomilerde de pek güvenli olunmasa da, gene de büyük sorunlar bekleyenler de var, hiç beklemeyenler de! Bekleyecek ve göreceğiz!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER