EKONOMİ

Deniz Gökçe : Venezuela ekonomisi batmaya çok yakın!

Tarih
13 Ocak 2019
İzlenme
1552 Kişi

Venezuela’nın ‘güya seçilmiş’ Başkanı Nicolas Maduro, ikinci defa 6 yıllık başkanlık yapacağını açıkladı. Maduro’nun tekrar hükümetin başına geçeceğini söylemesinden dakikalar sonra, 35 ülkeden oluşan Amerika kıtası ülkeleri bir araya gelerek Maduro’nun ilan ettiği yeni hükümeti desteklemeyeceklerini söylediler. Kısa bir süre içinde de toplam tam 60 adet ülke, Maduro’nun Venezuela’nın başına tekrar geçmesini resmen kabul etmediklerini açıkladı. Paraguay ise Karakas’taki elçiliğini de kapatacağını ilan etti. ABD ve de AB’nin tüm ülkeleri de, Maduro’nun kendinin ikinci defa 6 yıl başkanlık yapacağı açıklamasını kabul etmediler.

Bir zamanlar Latin Amerika’nın petrol zengini olan Venezuela, şimdi geleceğinin ne olacağını hiç bilemiyor. Maduro iş başına geldiği 2013’ten sonra ‘ülkenin ekonomisi’ yarıya indi. En acısı ise ülkenin enflasyonunun nereye geldiği. IMF, Venezuela’nın enflasyonunun, kabaca bu yıl ‘yüzde 10 milyon’ düzeyine geleceğini hesaplıyor. Son 3 yılda 3 milyon Venezuelalı da ülkelerinden göç etti. 12 Ocak tarihli The Economist dergisi Venezuela vatandaşlarının ne tür bir sefaletle boğuştuklarını açıkladı. Venezuela bugün 1950’de ürettiği petrolden çok daha azını çıkarabilmekte. Bugün çıkarılabilen petrol, kabaca 1920’deki düzeye geriledi. Ülkenin elektrik ve su kaynakları ise artık ülkeye hiç yetmiyor. Kabaca 5 milyon kişinin daha ülkeden çıkma planı yaptığı biliniyor.

Ama Venezuela’da, artık o kadar az nakit devletin elinde ki, artık pek çözüm kalmamış gibi. Maduro’nun ekonomik maliyeti de berbat bir düzeyde. The Economist dergisinin hesabına göre, dolar başına bolivar (ülke parası) perişandı ve 6 yıl evvel, yani 2012’de bir dolar 100 Bolivar ederken (10 üzeri 2 kadar, yani önemli değer kaybı) şimdi, bir dolar 10 üzeri yedinci kuvvet kadar çok bolivar etmekte, yani ülkenin parası 2012 yılının kabaca 3.5 misli ilave değer kaybı yaşamış durumda. Bolivarın artık neredeyse hiç kıymeti yok! Ülkenin petrol üretimi de zaten 2000 yılının üçte birine kadar da azalmış durumda.
yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER