DÜNYA

Deniz Gökçe : Trump’ın itibarı hızla azalıyor

Tarih
20 Temmuz 2017
İzlenme
1381 Kişi
ABD Başkanı Donald Trump’ın itibarının hızla azalmakta olduğu ABD’de yapılan anketlerde açık seçik görülüyor.

Son altı ay göz önüne alınırsa,Trump’ın Dünyanın liderliği konusunda çok sayıdaki hataları, partisinin Obama’nın sağlık reformunun yerine bir türlü yeni bir sağlık kanununu, kendi partisinin çoğunluğu olan Senatoya kabul ettirememesi ve de devamlı red etiği seçim öncesi Rusya ile ilişki olayının, aslında gerçekleştiğinin delillerle ortaya çıkması, Trump’ın desteğini önemli oranda azalttı.

Nisan ayında anketlerde yüzde 42 olan Başkana halk desteği, ilk altı ayda da düşmeye devam ederek sadece yüzde 36 düzeyine indi. Anketleri yapan ekip Washington Post ile ABC News Poll ortaklığı . Nisan ayında yukarıdaki üç konuyu sorgulayan anketlerin yüzde 42 kadarı Trump’a destek verirken altıncı ay sonunda destek sadce yüzde 36 düzeyine düşmüş.

Başka bir ankette halk , tek bir soru olarak “Başkanı destekliyormusunuz ?” sorusuna ise, yüzde 48 olumsuz cevap vermiş.

Trump iş başına geldiğinden bu yana hiçbir konuda önemli bir kanun çıkarmak veya domestik politika konusunda önemli hiç bir önemli adım atmayı becerememiş durumda.

Üstelik Trump, kampanyasında ABD’nin Rusya ile hiçbir konuda alakası olmadığını da söylemişti. Ama büyük oğlu Donald Junior ve de Damadı Jared Kushner’in Ruslar ile, Clinton hakkında ABD’de, 2016 yılı Haziran ayında görüşme yaptığı, görüşmeye Natalia Veselnitskaya adlı Rus kadın avukatının ve de Rinat Ahmetshin adlı Rus kökenli lobicinin de katıldığı, lobicinin aslında Rus ordusundan geldiği ve de uzun süre istihbaratçı olarak çalıştığı da iyice ve delili olarak ortaya çıktı.

Hem Trump Junior hem de damat Jared Kushner ise, Ruslarla görüşmelerini hükümet iş başına geldiği zaman yapılan istihbaratta söylememiş, yani saklamışlar, yalan ifade vermişlerdi.

Durum kötüleşince Trump Ty Cob adlı ve şöhretli bir avukatı ailesinin ve de kendisinin savunulması için işe aldı.

Sonra da New Jersey’deki kendisine ait Trump Ulusal Golf kulübünde yapılan ABD Kadınlararası Golf Şampiyonasını izlemeye gitti.

Bu arada Senato Cumhuriyetçilerinin lideri Mitch McConnell ise Arizona senatörü John Mc Cain ameliyat geçirmiş olduğundan ve de evinden çıkıp oy vermeye gelemeyeceğinden, Sağlık Reformu kanununun oylanmasını Ağustos ayının son üç haftasına kadar tehir etti. Çünkü 52 üyesi Trump Partisinden olan Senatoda, kanunu kabul ettirmek için 50 oy gerekli ama Trump tarafı elli oy alamıyor, Trump’ın partisinden beş kadar kişi oy vermeyecek gibi.

Akşam
20 Temmuz 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER