DÜNYA

Nedret Ersanel : ‘Doğu Yakası’ndan sıra dışı haberler

Tarih
02 Nisan 2022
İzlenme
758 Kişi

‘Doğu’daki seri gelişmeler Ukrayna krizinin gölgesinde gerçekleşse de, birbirini itekleyen kritik dalgalar yaratıp, yükseltebilir…

Rusya Dışişleri Bakanı’nın Çin ziyareti ve mevkidaşıyla birlikte yaptığı açıklamalar, Pekin-Moskova ilişkileri üzerine tüm rezervlere rağmen not edilmeyi hak ediyor…

Lavrov ve Wang Yi, görüşme sonrası düzenledikleri basın toplantısında şu cümleleri paylaştılar…

Lavrov: “Uluslararası ilişkiler tarihinde çok ciddi bir aşamadan geçiyoruz. Sizler ve benzer görüşteki diğer ülkelerle çok kutuplu, adil ve demokratik bir dünya düzenine doğru hep birlikte ilerleyeceğiz”…

Yi: “Çin-Rusya ilişkilerini yeni bir çağda bir üst düzeye taşımak üzere birlikte çalışacağız. Çin ve Rusya arasındaki işbirliğinin sınırı yok. Hegemonyayı reddediyoruz”…

Batı’nın sıralı hedefinde bulunan iki süper güçten gelen bu ve benzer çıkışlar, ‘stratejik ittifak kuramayacaklarına’ ilişkin klişe itirazlara çarpıp duruyor. Gelgelelim, bir ‘taktik ittifakın dahi’ nihayetinde iki büyük süper gücü toplayacağı, toplamlarının ikiden çok edeceği unutuluyor…

***

Pekin ziyaretini takiben Rus Dışişleri Bakanı, Hindistan-Yeni Delhi’ye geçti.. Ziyaret bugün sona erecek ve Batı’nın dikkatini Çin’den daha çok çekiyor. Hindistan, diğer üç büyük için de kilit süper güç. Henüz tarafını seçmedi. Tadını çıkarıyor. Fakat bugüne kadar rastlamadığımız bir eğilimin bu ülkede de izlerini bulmak mümkün. Yeni Delhi, hatırı sayılır süredir, Batı’dan bağımsız, özellikle askeri savunma alanında kendi ayakları üzerinde duran bir yol arıyor…

Bu arzusu o kadar kuvvetli ki, Rusya’dan S-400 aldı ve ABD bunu yutmak zorunda kaldı. Oysa bu da Amerikan menfaatlerine aykırı ve CAATSA kapmasına sokmak istenseydi hiç zorlanılmazdı. Ama siyaseten zorlandılar!

Gerçi bu örneğe de gerek yok. Kısa süre evvel Hindistan Genelkurmay Başkanı “öldürüldü” ve herkes biliyor ki, Anti-Amerikan duruşu vardı, ülkenin silahlı kuvvetlerini özellikle Amerika’dan alımlara kapatma politikası izliyordu.

U.S. mulls sanctions on Quad partner India after three UN abstentions - CGTNŞimdi, Rusya-Hindistan buluşmasının çıktıları merak ediliyor. Bu satırlara yetişmeyecek ama yarın siz haberlerden öğrenmiş olacaksınız. Yine de, bilhassa enerji alımı ve bunun ödeme/para biçimleri konusunda mutabakatlar bekleniyor. Ayrıca gıda konuları da listeye eklenebilir. Askeri konularda zaten sorun yok. Siyasi açıklamalara bakacağız, ’toplama’ eklenip eklenmeyeceğini tartacağız…

Ukrayna’nın gölgesinde gerçekleşen buluşmanın önemi zaten ortada ama illa kanıt arayanlar aynı dakikalarda İngiltere Dışişleri Bakanı’nın uçağının apar-topar Hindistan’a indiğini bilmeleri yeterli. Hindistan basını 24 saattir, Batı’dan gelen baskının haberlerini yapıyor. Panik odur ve hayli zamandır Amerika’nın ardındaki açıkları Londra yamıyor!..

İngiliz etkisi bölgede hep önemlidir ama Hindistan’ın İngiltere Dışişleri Bakanı’nın gözlerinin içine bakarak, “Rusya’dan petrol almaya devam edeceklerini” söylediği kaydediliyor! Çok da basit sebepleri var; ‘Ucuz verecekler’…

İran’ı da zincire eklemeliyiz; bu ziyaretlerden hemen önce Rusya-İran buluşması da gerçekleşti ve her iki ülkenin Batı/ABD yaptırımlarına karşı tam ve her alan işbirliği gerçekleştireceği açıklandı…

İki ülke daha var.. Aynı zincir silsilesine diziliyorlar ve politik/stratejik etkileri İran-Türkiye sınırına değin uzanıyor. (Batı’nın Dedeağaç’ta son bulduğunu anımsadığımızda, ortada kalan sütunun kıymeti daha anlaşılır!)

Afganistan ve Pakistan… 31 Mart’ta Çin’in doğusundaki Anhui eyaletinde mini zirve gerçekleşti. Afganistan, Pakistan ve Çin Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Üçlü, ‘temel kaygılarında birbirlerini destekleme ve ortak çıkarları koruma’ konusunda anlaştı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER