DÜNYA

Mehmet Beyhan : Papa’nın Irak Ziyareti Devam Ediyor

Tarih
07 Mart 2021
İzlenme
1508 Kişi

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus Irak ziyareti devam etmektedir. 28 Şubatta ‘’Papa Irak’ı neden ziyaret ediyor?’’ başlıklı yazımızda ziyaretin anlam ve önemi üzerinde durmuştuk.

Bu çerçevede Kanal5’te Yakpa Ahmed, Ülke TV’de Mustafa Yıldız ve Akit TV’de Mustafa Balevi beyler beni konuk ettiler. Onlar sorularıyla bizde cevaplarımızla bu ziyaretin önemi hakkında bir farkındalığın oluşmasına katkı sağlamaya çalıştık.

Kanal5’te Yekpa Ahmed beye, Ülke TV’den Mustafa Yıldız beye, Akit TV’den Mustafa Balevi beye ve temsil ettikleri kanallara teşekkür ederim. Zira ülkemiz ve bölgemiz için dikkatle takip edilmesi gereken bu ziyarette ilişkin bir farkındalığın oluşmasına yaptıkları katkı çok değerliydi.

Irak'ta Papa'nın ziyareti nedeniyle 6 Mart 'ulusal hoşgörü' günü olarak ilan edildi - Sputnik TürkiyeBu kısa girişten sonra, biz yine Papa’nın devam eden Irak ziyaretine dönelim. Ziyaretin her aşamasını dikkatle takip ediyorum. Şuana kadar ziyaret öncesinde yazdıklarım ile devam etmekte olan ziyaret örtüşmektedir.

Papa Franciscus tarihi Ur kentinde ‘’Dinler arası diyalog’’ çerçevesinde Hristiyan, Zerdüşt, Kakai, Şii ve Sünni Müslüman temsilcilerle bir araya geldi. Görüşmeye katılan Recep Kakai, dünya ve Irak Kakaileri hakkında Papa’ya iki mektup verdi.

Recep Kakai yaptığı açıklamada; Papa’ya verdiği iki mektuptan birinin Irak ve dünya Kakaileri hakkında bilgi verdiğini diğer mektupta ise, Kakailerin yaşadıkları sorunlar konusunda yardım talep ettiklerini söyledi.

Papa’nın Irak ziyareti tamamlandıktan sonra, belki bir değerlendirme daha yaparız. Bu yazımızda Kakailer ve Papa’nın akademik kariyeri üzerinde kısaca durmak istiyorum.

Kimdir Kakailer?

Zerdüşti ve Kakai'ler Papa'dan beklentilerini... | Rudaw.netKakai ismini ilk defa duyan dostlarımız için kısaca şu bilgiyi verelim; etnik kökenleri Goran Kürtleri olduğu söylenir. Yaşadıkları coğrafya Suriye, Irak, İran, Afganistan ve Hindistan’dır. Toplam nüfusları kimi araştırmalara göre üç milyon kimilerine göre beş milyondur.

Kakailerin inançları hakkında bilgiler muhteliftir. Bazılarına göre, Zerdüştlükten doğmuş, bizdeki Bektaşilik yorumuna yakın bir gurup olduğunu söyler. Bazılarına göre ise, Zerdüştlüğün Kailikten doğduğunu söyler.

Amerika’da tanıştığım Hindistan kökenli bir Kakai ise bana: ‘’Güneş ve ateş bizim için kutsal varlıklardır’’ demişti. Nedenini sorduğumda: ‘’ Güneş ve ateş iki enerji kaynağıdır insanoğlu güneş ve ateşsiz yaşayamaz demişti’’

 İnsanoğlu havasız, susuz ve daha birçok şeysiz de yaşayamaz ancak bizim amacımız Kakailerin nasıl bir inanca sahip olduğunu anlamak olduğu için o an için sadece dinlemekle yetindik.

Kakailer hakkında bu kısa bilgileri verdikten sonra, Papa’nın akademik kariyeri hakkında kısaca duralım.

Katolik Hristiyan dünyasının 266. Lideri.

Papa'nın Berhem Salih'e verdiği madalyadaki... | Rudaw.netPapa Franciscus, dünya çapında 1,3 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesi’nin ruhani liderdir. Papa olmadan önce adı Jorge Mario Bergoglio olan Papa aslen İtalyalıdır. Ancak ailesi Arjantin’e göç ettiğinden dolayı 17 Aralık 1936’da Başkent Buenos Aires’te doğmuştur.

Arjantin’in resmi dili İspanyolca ve Papa’nın ana dili İtalyanca olduğundan dolayı her iki dili doğal bir şekilde öğrendi. Ancak Papa’nın akademik kariyerini araştırırken, Almancayı kusursuz konuştuğunu, İngilizceye, Fransızcaya ve Portekizceye de hâkim olduğunu ve üniversite eğitimi sırasında Latince ve Eski Yunancayı çalıştığını öğrendim.

Temel eğitiminden sonra kimyager olan Papa 1958’de Cizvitler’e katılmıştır. Şili’de beşeri bilimleri tahsil ettikten sonra Arjantin’e döndükten sonra, San Jose’de felsefe eğitimini 1960’ta tamamladı. Ardından 1969’da papazlık sakramentini alarak Katolik ilahiyatını 1970’te bitirdi ve aynı Üniversite’de ilahiyat doçenti oldu.

Daha sonra her yıl İspanya’ya giden Papa, 1973’ten itibaren mürit ustası ve ilahiyat doçenti olarak San Miguel Yüksek Okulu’nda 1979’a kadara çalıştı. 1980-86 arasında ise aynı okulda rektörlük yaptı. Akabinde Almanya’nın Frankfurt’ta Philosophisch Hochschule Sankt Georgen’e araştırma için gitti.

Papa Franciscus'tan Irak ve Kürdistan'a ziyaret - Gazete Davul20 Mayıs 1992’de Papa II. Loannes Paulus tarafından Buenos Aires’ yardımcı Piskopos’luğa, ardından Auchan’ın Piskopos’u olarak atandı. 2001’de Kardinal Papazı unvanını aldı. İleri yaşına rağmen 115 kardinalin seçme hakkına sahip olan Franciscus, 266. Papa oldu.

Görüldüğü gibi 84 yıllık ömrüne birçok başarı sığdırmış Papa’nın Irak ziyareti devam etmektedir. Bizde bu ziyaretin bölgesel ve küresel etkilerini bizi takip eden dostlarımız için takip edip değerlendirmeye devam edeceğiz.

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER