DÜNYA

Mehmet Beyhan : Freedom House Özgür mü?

Tarih
06 Ekim 2023
İzlenme
724 Kişi

Dünya çapında ülkelerin internete yönelik kontrol politikalarını inceleyen 2023 rapor sonuçları açıklandı. İnternettin özgür olmadığı ülkeler arasında Türkiye’yi de göstermişler!

Freedom House kavramının Türkçedeki tam karşılığı ‘’Özgürlük Evi’dir.’’ Sözde faşizme karşı mücadele etmek amacıyla 1941’de New York’ta, Franklin D. Roosvelt’in eşi Eleanor Rosvelt tarafından kurulmuştu.

Peki, Freedom House’u kim finanse ediyor?

Zambia's 'New Dawn' Should Extend to Digital Rights | Freedom HouseFreedom House’un masraflarının büyük çoğunluğu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer hükümet bağışlarıyla karşılanıyor. ABD Hükümetinin bağışlarıyla varlığını sürdüren bir kuruluşun raporları, ABD siyasetinden bağımsız olabilir mi? Böyle bir kuruluşun raporlarının objektif kıstaslara göre hazırlandığını kim söyleyebilir?

Üzerinde durulması gereken kavramlardan biri de özgürlük kavramıdır. Özgürlük kavramı, tarih boyunca insanlığın en önemli tartışma konularından biri olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Özgürlüğün ne olduğu, sınırlarının nereden başlayıp nerede biteceği, neye göre verilip alınabileceği hep tartışılmıştır.

Özgürlük kavramının bu kadar tartışılmasına zemin oluşturan konuların başında din, felsefe ve bilim gelmektedir. Düşünce tarihi açısından yapılan tartışmalara baktığımızda, ortaya konan fikirler kitleleri harekete geçirmiş insanlık tarihinde iz bıraktığını görürüz.

Bana göre, burada sorulması gereken temel soru şudur: Özgürlüğü bu kadar çekici kılan nedir? Herkesi ikna edecek ve bütün tartışmaları sonlandıracak bir cevap vermek elbette zordur. Ancak kanaatime göre, birincisi insanın düşünen bir varlık olması, ikincisi, tercih edecek bir iradeye sahip olmasıdır.

Bu bağlamda Freedom House’ın raporlarına baktığımızda, sadece ABD’nin çıkarlarını gözettiğini görürüz. Eğer herhangi bir ülke lideri, ABD çıkarlarına değil, kendi halkının çıkarlarına hizmet ediyorsa, o lider aleyhinde hemen Freedom House rapor düzenler. Bu gerçek defalarca tecrübe edildiği için, dünyada aklı başında hiç kimse artık bu raporları dikkate almıyor.

Freedom House, Ukrayna'yı internet konusunda “kısmen özgür” olarak tanımladı | UkrhaberFreedom House’un raporları hazırlama süreçleri, objektif araştırmalara göre değil, egemenlik sisteminin güç, çıkar ilişkilerine göre hazırlanır. Bu yönüyle savaş-politika, medya, ticaret iç içedir.

Hatırlanacağı gibi, 7 Ekim 2001’de ABD tarafından Afganistan’a düzenlenen operasyon sürecinde, dünyanın birçok yerinde kullanılan ‘’küme bombalarının’’ öldürücü etkisi ana akım medya tarafından görmezden gelinirken, Freedom House neredeydi? 11 Eylül saldırılarının ardından medyaya uygulanan baskıların kamuoyunun haber alma özgürlüğünü engellerken, Freedom House, hangi raporu yayınlamıştı?

Her dış politika yazarının hatırlayacağı gibi, o dönemde CNN Başkanı Walter İsaacson, personeline ‘’ sivil yıkımlara dair görüntüleri dengeli verin’’ uyarısını yapmıştı. Yani İsaacson harekâtı takip eden muhabirlerini tabiri caizse kulağını çekmiş oldu. Afganistan ve Irak’ta yakılıp yıkılan şehirler, öldürülen masumların haberlerine karşı uygulanan sansürlere ilişkin Freedom House, hangi raporu yazdı?

Örneğin ABD, PKK terör örgütünün devamı olan YPG’li teröristlere ‘’özgürlük savaşçısı’’ diyor. Freedom House, insanların en temel yaşama özgürlüğünü elinden alan bir terör örgütüne silah veren ABD’yi eleştiren hangi raporu yayınladı? Hatta bırakın ABD’yi eleştirmeyi, teröristlerin propaganda yapmasını engelleyen Türkiye’nin aleyhinde rapor yayınladı.

Unutulmamalıdır ki ABD’nin ulusal çıkarları sermaye sahipleri tarafından belirlenir. Egemen sınıfların farklı kesimleri arasında bir takım çelişki ve çatışmalar yaşansa da DIŞ POLİTİKA çoğunlukla uzlaştıkları alandır. Freedom House sadece bir dış politika enstrümanı olarak kullanılmaktadır. İşi gücü, ABD çıkarlarına hizmet etmeyen ülke ve liderlere karşı rapor yayınlar. Zira ABD’nin uluslararası ilişkilerdeki tutumunu belirleyen en önemli temel ilke çıkarlarını korumaktır.

Freedom House ve benzeri düşünce kuruluşları, Finans şirketleri, medya kurumları hepsi sermayeye hizmet eder. Bunların hepsi, farklı enstrümanlarla aynı notaları çalan bir orkestra gibidir. Amerikan çıkarlarına hizmet etmeyenlere karşı, Düşünce kuruluşları rapor hazırlar, eş-zamanlı olarak finans şirketleri o ülkenin kredi notunu düşürür, medya bütün bunların haberini yapar. Böylece çıkarlarına hizmet etmeyen ülkeleri baskı altına almaya çalışırlar.

Freedom House’un raporlarını esas alarak ülkesinin hükümetini eleştiren biri, ya küresel sistem hakkında yeterince bilgi sahibi değildir. Ya da şu veya bu sebeple onların çıkarlarına hizmet eden bir uşaktır.

Hükümetin yanlışları, elbette eleştirilmelidir. Ancak yapılacak eleştiriler, kültürümüzü oluşturan temel esaslar dikkate alınarak yapılmalıdır. Freedom House’un yayınladığı raporların ciddiye alınacak hiçbir tarafı yoktur. Çünkü Freedom House’un kendisi özgür değil ki özgürlük konusundaki raporları ciddiye alalım..

Seslimakale.com.tr


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER