GÜNCEL

Mahmut Övür : Siyasi krizler ve turizmde yeni senaryo

Tarih
24 Kasım 2016
İzlenme
1299 Kişi
Türkiye'nin önce Rusya ile şimdi de başını Almanya'nın çektiği Avrupa ülkeleriyle yaşadığı siyasi kriz en çok turizmi etkiliyor.

Turizm sektörü de doğal olarak yaşanan krizi ucuz atlatmaya çalışıyor. Tanıtım için kapı kapı dolaşıyor, kurumsal partnerlerini devreye sokuyor ve en önemlisi siyasilerle birlikte yeni turizm politikası, yeni senaryo oluşturmaya çalışıyor.
Yarın bu açıdan Antalya'da turizmin yakın geleceğinin masaya yatırılacağı 6. Uluslararası Resort Turizm Kongresi yapılıyor. Kongreyi Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOP) düzenliyor.
Birkaç gün önce kongre nedeniyle düzenlenen sohbette, AKTOP Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizmciler ve turizmin önemli finansörlerinden Denizbank CEO'su Hakan Ateş'le bir araya geldik.
Sohbette, turizmin geleceği ve kongrenin önemi konuşuldu. Kongre önemliydi çünkü en kritik dönemde, Turizm ve Kültür Bakanı Nabi Avcı ile turizm işletmecilerini ve sektörün dünya çapındaki yabancı muhataplarını bir araya getiriyor.
Daha önce Kuşadası'nda yapılacak toplantıyı hiçbir gerekçe göstermeden iptal eden Almanya Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Norbert Fiebig ve Avrupa seyahat pazarının en büyüğü TUI Yönetim Kurulu Başkanı Friedrich Joussen bu kongrenin önemli konuklarından.
Yine kuşkusuz turizmin tek sorunu bu dalgalı ilişki değil. Turizmin yeni bir senaryoya ve bu dalgalı ilişkiyi etkileyecek yeni ve yumuşak bir dile ihtiyacı var. Yeni senaryo ihtiyacını AKTOP Başkanı Hacısüleyman şöyle anlatıyor: "Türkiye, bugün turizmde artılarına ve eksilerine göre iyi bir noktaya gelerek dünyanın ilk 10'u arasına girdi.
Önce Özal'la başlayan turizm yatırımıyla sonra da çeşitlendirmesiyle kendi hikâyesini yazdı şimdi yeni bir senaryoya ihtiyacı var. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz." Avrupa ile yaşanan krizi etkisiz kılabilecek yeni siyasi dile gelince... Bu konuda turizmcilerin, siyasilerden beklentisi öyle çok büyük de değil. Şu ayrıntıya dikkat çekiliyor: "Özellikle Avrupa ülkeleriyle ilgili siyasi kavga sokaktaki insanı, turisti çok ilgilendirmez ve onu etkilemez. Ama o ülke halkına yönelik olumsuz mesaj verilirse o turizmi etkiler. Bu noktada siyasilerimizden ricamız, arada bir halklar arası dostluğa vurgu yapmaları. Mesela 'Alman halkı dostumuzdur' denilse bu bizim işimizi çok kolaylaştırır." Turizme kredi desteği veren DenizBank CEO'su Hakan Ateş ise turizme, memleket meselesi olarak baktıklarını söylüyor ve ekliyor: "Yıllarca hiç durmadan ülkemiz için çalışan turizm yatırımcılarımızın ve turizm emekçilerimizin yanında olmak bizim için memleket meselesi olmaya devam edecek. Kriz ortamında sektör hiç karamsarlığı kapılmadı. Biz de turizmi 2.9 milyar dolarlık kredi ile finanse ettik. Bundan da onur duyuyoruz."

'Beş Yıldız' da Avrupa'nın lideri
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği" ile ilgili Ekin Grubu'na yaptırdıkları araştırmanın verilerini de paylaştı. O verilere göre Türkiye Akdeniz çanağında İtalya ve İspanya'yı da geride bırakarak 5 yıldızlı otel sayısında birinci sırada.
Türkiye, 563 otelle ilk sırada yer alırken, onu 395 otelle İtalya, 368 otelle Yunanistan ve 298 otelle Fransa izliyor. Türkiye'deki 5 yıldızlı otellerin yüzde 51'i de Antalya'da.
Bu da İspanya'nın tamamındaki 5 yıldızlı otel sayısından daha fazla.

Sabah
24 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER