SİYASET

Mahmut Övür : İstanbul’da ezber bozan formül

Tarih
16 Eylül 2023
İzlenme
872 Kişi
Son 10 yılda yapılan iki yerel seçimde muhalefet hiç bu kadar dağınık ve abandone olmamıştı. Sadece ittifak partileri arasında değil, o partilerin kendi içinde, hatta adaylar arasında bile derin gerilim var.
Bu tablonun değişmemesi ve dağınıklığın devam etmesi doğal olarak AK Parti ve Cumhur İttifakı partilerinin şansını artırıyor. Bugünden görünen o ki, sokaktaki siyasi hava Cumhur İttifakı'ndan yana esiyor. O esintinin devam edip etmemesi de halka "güven veren" aday seçimine bağlı.
İki gündür Ankara'da siyaset kulislerini izliyorum. Nereye giderseniz gidin, söz dönüp dolaşıp başkan adaylarına geliyor. Yerel seçimlerin bu kadar yoğun konuşulduğuna ilk kez şahit oluyorum. En çok merak edilen de AK Parti'nin İstanbul adayı.
İstanbul'la ilgili fikir sahibi olmayan yok. Kulislerde adı geçen Murat Kurum'dan Tevfik Göksu'ya, İsmet Yıldırım'dan Ergün Turan'a bir kalemde hepsinin adı sayılıyor. En ilginci de ısrarla bir kadın adaydan söz edilmesi. Ankara kulislerinde, "İstanbul'a artık bir kadın eli değmeli" diyenlerin sayısı hiç az değil. Bir yemekte bu teze sadece şöyle bir itiraz geldi: "Kadın eli değil, kadın aklı değmeli."
İstanbul Avrupa'nın en iyi şehri seçildi | N-LifeSahi neden olmasın? AK Parti, sadece kadın milletvekili sayısında değil, bürokraside de çok sayıda kadına önemli görevler vererek ilklere imza attı.
Seçim öncesi muhalefetin, "Kadınlar sokağa çıkamaz" diye yalan propaganda yapmasına hükümet teorik değil pratik cevap vererek herkesin ezberini bozdu.
Mayıs ayında ilk adım, Kızılay Genel Başkanlığı'na Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz'ın seçilmesiyle atıldı. Onu haziran ayında sürpriz bir biçimde Merkez Bankası Başkanlığı'na Dr. Hafize Gaye Erkan'ın atanması izledi. Ama en ezber bozanı, Türk ordusundaki ilk kadın general atamasıydı. Kurmay Albay Özlem Yılmaz, geçen ağustos ayında tuğgeneral rütbesine terfi ettirilerek Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı oldu.
Başkalarını saymıyorum; sadece son üç aya sığdırılan üç önemli atama kadınlar üzerinden oluşturulmak istenen kirli algıyı yerle bir etmeye yetti.
Şimdi sıra İstanbul'da... AK Parti içinde "yüksek makamlarda" görev yapmış, İstanbullunun yüreğine dokunabilen çok sayıda kadın olduğu biliniyor.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER