EKONOMİ

Deniz Gökçe : Merkez Bankaları piyasaları oynatıyor

Tarih
06 Aralık 2015
İzlenme
1545 Kişi

Önce ABD Merkez Bankası 2013 Mayıs'tan bugüne kadar dakikada bir karar değiştirerek, çelişen yorumları peşpeşe dizerek ve her yönetim kurulu üyesi farklı bir 'bilimsel saçma' ortalığa dökerek tüm dünyayı oynatıp durdu. Sonunda galiba 15-16 Aralık'taki, 2015 yılı son toplantısında bir faiz artışı yapacaklar. Bekleyip göreceğiz.

Ama bu sefer de sahneye Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi çıktı. Draghi yıllardır Avrupa Merkez Bankası'ndaki 'Almanlar' tarafından anlaşılamamıştı. Ama kritik anlarda “Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız!” diyerek piyasayı sık sık sakinleştirmişti. Bu nedenle son günlerde “Parasal genişleme operasyonunu tekrar arttıracağım, süresini uzatacağım!” dediği zaman piyasa inanmış, 'bu durumda dolar değerlenir, euro değer kaybeder, çünkü ABD faizi yükselir, Avrupa faizi düşer' tezine angaje olmuş ve bu duruma göre de dev dolar poziyonları almışlardı.
Perşembeden bu yana soğuk duş yaşadılar, Draghi de tüm itibarını yitirdi gibi galiba, çünkü piyasanın düşündüğünün tam tersi gerçekleşti, piyasacılar sokak tabiri ile pantolonlarını bile kaybettiler. Dolar düştü euro kıymetlendi, Avrupa faizi ise değişmedi, düşmedi, nerede ise hiç kıpırdamadı.
Avrupa Merkez Bankası sonuçta 1.1 trilyon olacağını söylediği, ayda 60 milyar euroluk bonoları ve diğer tür aktifleri alma yaklaşımını altı ay uzatacağını söylemişti. Geçen haftaya kadar da, işe başladığından bu yana, toplam 598 milyar euro değerinde bono almıştı. Böylece bankalar da yeniden kredi vermeye başlamıştı ve 2014 yılından bu yana da Avrupa toparlanma sürecine giriyor gibi idi. Bu hafta Draghi ve Merkez Bankası'nın baş iktisatçısı Peter Praet ilave 360 milyarlık bono alacaklarını söylediklerinde ve de aslında bono almanın enflasyonu yükseltmediğini vurgulamaya da başlayınca, iş değişti.
Kasımda tüketici Avrupa çekirdek enflasyonu endeksi sadece yüzde 1 idi. Yani enflasyon hedefin çok altında bulunuyordu. Hedef ise, yüzde 2"ye kadar çıkması idi. Ama Peter Praet ve Draghi konuşurken piyasa ajanlarına daha yüksek bir enflasyondan bahsetmemişlerdi.
Piyasa daha ilk iki günde ters köşeye yattı. Faiz pek düşmedi. Merkez Bankası Avrupa için 2017 enflasyon tahminini yüzde 1.7’den sadece yüzde 1.6'ya düşürdü. Avrupa Merkez Bankası'nın bankaların yatırdıkları mevduatlarına (yani kredi vermeyip Merkez Bankası'na yatırdıkları likit fonlar için) verdikleri faizicezası ise arttı, yüzde eksi 0.2 değerinden yüzde eksi 0.3 düzeyine değiştirildi ki kredi vermeye yanaşsınlar!
Sonuçta piyasa beklentisinin tersine alınan pozisyonlar nedeni ile, dolar değer kaybetti, euro kazandı ve piyasa ziyan etti. İtibar uzun zamanda kazanılır ve bir anda kaybedilirdi. Draghi ve ekibinin itibarı ise bazı Avrupa medyasına göre 'piyasada' sıfırlanmış oldu.

Akşam
6 Aralık 2015 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER