DÜNYA

Bekir Hazar : Dünyanın kilidi

Tarih
13 Kasım 2020
İzlenme
1102 Kişi

Son dönemde Batı medyasında gündem maddelerinden biri de Türkiye... Ülkemizin Savunma sanayii ve SİHA alanında geldiği güç tartışılıyor. "Türkler özellikle ürettiği SİHALAR sayesinde savaşların seyrini değiştiren ülke haline geldi" diye başlayan yazılarla ilgili adeta enflasyoon yaşanıyor. "Türkiye dünyanın en iyi SİHA'larına sahip" diyen yorumlar ayyuka çıktı.

Ermenistan Savunma Bakanının "İşimiz kolay değil, aynı anda 1000 İHA ve SİHA ile karşılaştık" açıklaması Batı manşetlerinden taştı. Sürü İHA gücümüz hemen hergün Avrupa ve Amerika'daki yayın organlarında yer buluyor.

Putin: Erdoğan'a karşı baskı kurarak sonuç elde etmek çok zorBugünlerde tüm bunlarla bağlantılı olarak Türkiye ile ilgili bir başka konu da yine Batı medyasında manşetlerden, haberlerden, köşe yazılarından adeta fışkırmaya başladı. Neredeyse ağız birliği etmişcesine "Dünyayı Ruslar ve Türkler birlikte dizayn ediyor. Amerika ve Avrupa saf dışı bırakılıyor" diyen yorumlar zirve yaptı. "Türkiye bölgenin karar vericisi ve süper gücü" diyen devlet başkanları çıkmaya başladı. Tüm bunlar ülkemizin dünyanın en kilit ülkesi olduğunun en büyük göstergesi olarak dosta güven aşılıyor, düşmana şamar gibi iniyor.

Tüm bunları neden yazıyorum. ABD'de henüz resmi sonuçlar açıklanmadı. Trump "Hile var, biz kazandık, Beyazsaray'dan çıkmayacağım" diyor. Biden "Kazanan benim. Trump Beyazsaray'dan çıkmazsa orduyu gönderir zorla dışarı atarım" karşılığını veriyor. Trump bu gözdağına misilleme yapıyor, Pentagon'da güvenmediği askerleri kızağa alıp, yerlerine kendisine sadakatte sınır tanımayan askerleri köşe başlarına getiriyor. Amerika nereye gidiyor? Darbe mi olacak? Bunların tartışıldığı ortamda Türkiye'de dış politikayı bilmeyen, Türkiye'nin önem ve gücünü hala anlayamayan çok sayıda yazar ve siyasetçi "Biden başkanlığa oturduğunda işimiz zor" cinsinden saçma sapan yorumlar yapıyor.

Son dakika… ABD'nin yeni başkanı Joe Biden oldu - Son dakika dünya haberleriNe kadar saçmaladıklarını anlamak için "Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı kim olacak?" sorusuna bakmak lazım. Bu sual Washington'da Trump'ın görevi bırakmayacağıyla ilgili en çok konuşulan konuyla birlikte gündemin zirvesinde... Biden'ın Dışişleri Bakanlığı'na birinci aday isim Susan Rice. İkinci favori ise William Burns. Ancak seçim öncesi bu iki isim ilginç bir toplantıya çağrıldı. Toplantının Bill Clinton döneminin Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da yer aldı. 83 yaşındaki Albright, Türkiye ile ilgili önemli detaylar anlattı. Albright, "Türkiye uzun siyasi hayatımın en önemli ülkelerinden biri oldu. Kimi zaman dostane kimi zaman gerilimli ilişkiler yaşadığımız bir ülke. Şunu unutmamak gerekir ki, Türkiye ABD için hep vazgeçilmez olacak. Gerilimli günlerin nedeni de Washington'ın bazı planlarında Türkiye'ye verilen elbisenin kabul görmemesi. Şimdi değişen dünyada Türkiye'yi de eskisi gibi görmek doğru değil." dedi. Madeleine Albright on Ken Cuccinelli comments: Statue of Liberty is weeping - CNN VideoHer ikisine de Amerikan dış politikasını anlattı. Geçen gerilimli yılları kenara koyarak Türkiye ile ortak çıkarlar konusunda mutlaka anlaşma yapması gerektiğini söyledi. Ve ekledi; "Son 4 yıla baktığımızda dışişleri bakanlarımız, CIA direktörlerimiz ve önemli diplomatlarımız Türkiye'ye gitti. Neden? Çünkü Türkiye önemli. Yeni dönemde de Türkiye'nin önemini bilerek, Trump yönetimine muhalifliğin getirdiği Türkiye eleştirilerini kenara bırakarak yeni bir sayfa açmalısınız" dedi. Susan Rice da William Burns de Türkiye'ye ciddi eleştiriler getiren isimler.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER