DÜNYA

Bekir Hazar : Çığ geliyor

Tarih
17 Mayıs 2021
İzlenme
1869 Kişi
BÜTÜN dünyanın kililendiği İsrail terörüne nasıl gelindi? Bu sorunun cevabını dün bir tarihçe yayınlayan İngiliz devlet medyası BBC açıkladı. Bakın neler diyor İngilizler; 2 Kasım 1917'de, Birinci Dünya Savaşı sürerken, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour tarafından yapılan açıklama tarihin seyrini değiştiriyor. İngiltere, Balfour Deklarasyonu'nun içinde 67 kelimeyle, o sırada Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Filistin topraklarında bir "Yahudi ulusal anayurdu" kurulmasını destekleyeceğini bildirdi. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Filistin hala Osmanlı toprakları içindeyken İngiltere'de İsrail devletinin ilk temellerinin atılıyor olmasıdır. Yani bugün yaşananların tamamının başlangıcını bu Balfour Deklarasyonu oluşturmaktadır.
The Eccentric Life of Lord Walter Rothschild and the Blackmail Behind One of the World's Biggest Bird Collections | Mental FlossBalfour, deklarasyonu, o sırada Birleşik Krallık vatandaşı Yahudilerin liderlerinden Lord Walter Rothschild'e gönderilen bir mektuba eklenmişti. Dünyanın en zengin ailesinin üyesi olan Lord Rothschild, Yahudilerin "tarihi anayurt" saydıkları, Şeria/Ürdün Nehri'nin doğu yakasından Akdeniz'e kadar uzanan, o sırada Filistin denilen topraklarda bağımsız bir devlet kurma ülküsü, yani siyonizmin en önde gelen savunucusu ve İngiltere Siyonist Federasyonu'nun da başkanıydı. Bu aynı zamanda dünyadaki güçlü ve etkili bir ülke tarafından siyonizme verilen ilk açık destekti.
İngiltere'de, 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na savaş açılmasının hemen ardından toplanan Savaş Kabinesi, Filistin'in geleceğini konuşmaya başlamıştı. Kabine üyelerinden biri olan siyonist Herbert Samuel, Yahudiler için bir ulusal vatan fikrini içeren bir bildiriyi meslektaşlarına dağıtmıştı.1915 yılında Filistin de dahil Osmanlı İmparatorluğu'na ait bölgelerde nasıl bir politika izleneceğini belirlemek üzere bir komisyon kuruldu. 1916 yılında İngiltere'de Osmanlı'nın parçalanmasını isteyen David Lloyd George başbakan oldu. 
David Lloyd George: 'The Road Hog of Europe' - 1914 — SpeakolaSiyonist fikirlerin İngiltere siyaseti içinde etkisi de giderek artıyordu.
1917 yılında yapılan bir konferansta İngiltere ilk kez siyonistlerle müzakerelere girdi. Yine 1917 yılında Dışişleri Bakanı Balfour'un isteği üzerine Siyonist Federasyonu Başkanı Lord Rothschild ve Chaim Weizmann bir açıklama taslağı hazırladı. 31 Ekim 1917'de Balfour Deklarasyonu'nun nihai metni kabine tarafından onaylandı. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere, o sırada Osmanlı yönetiminde olan bu topraklarda Yahudi devletinin temellerini atarken karşılığında Arap halklarına da kendi devletlerini kuracaklarına dair gelecek için vaatlerde bulunmuş ve onlardan askeri destek almıştı. Orta Doğu'nun önemli bir kısmını kapsayan Osmanlı İmparatorluğu topraklarında verilecek bağımsızlık savaşlarına İngiltere'nin destek vereceği vadedilmişti ve açıkça bölge bölge sayılmasa da Araplar bu vaadin Filistin'i de kapsadığını varsaymıştı. Evet BBC aynen böyle yazıyor. Araplar'a İngilizler'in komutasında Osmanlıyı parçalara ayırmaları karşılığı devlet kurma garantisi veriliyor. Filistin'de de Yahudiler'e devlet kurma sözü...
Bugün o Arap ülkelerinin Gazze'deki katliamlara sessiz kalmasının nedeni bu.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER