DÜNYA

Özay Şendir : Türkiye’nin ABD’yi testi başladı

Tarih
14 Ekim 2021
İzlenme
928 Kişi

Dünyadaki tüm F-16’lar 6 füze ateşleme kapasitesine sahip.

NATO üyesi ülkelerin tamamı aynı havadan havaya füzeyi kullanıyor, dolayısıyla füzelerin menzilleri de aynı.

Hani Yunanistan F-16’larını “Viper” seviyesine çıkarıyor ve Türkiye de hem “Yeni Viper F-16 seviye uçak alıp, eski modelleri de viper seviyesine çıkarmak istiyor” ya, bu bilgileri de unutun zira “Viper”, tüm F-16’ uçakların gayri resmi adı, hepimiz hata yapıyoruz.

Doğru yorum için doğru bilgi gerekir ya, Türkiye’nin Washington’ı nasıl test ettiğini anlamak için baştan başlamak gerek.

Bizim “Viper” seviyesi dediğimiz şey aslında F-16’nın Block-70 modeline dönüştürülmesi.

Bulgaristan'dan F-16V hamlesi | SavunmaSanayiSTGirişte yazdığım bilgi bu model için de geçerli ama Block-70’e dönen bir F-16’ya güç katan şey AESA radarına kavuşması.

Bu radarı takan F-16 hem daha fazla hedefi takip edebiliyor hem de radar çok kısa sürede açılıp kapandığı için, uçağın saklanmasını sağlıyor.

Siz düşmanın yerini tespit edemeden düşman sizin yerinizi tespit ederse, aynı füzeyi kullansanız da avlanırsınız.

F-16 Block 50 dâhil, şu an kullanılan radarlar da anten hareketiyle tespit yapabiliyor, AESA radarlarda böyle bir sıkıntı yok.

İşte Türkiye’nin Washington’ı testi de tam bu noktada başlıyor.

ASELSAN’ın geliştirdiği AESA radarlar 2022’de F-16’lara monte edilecek yani ABD’nin “hayır” demesi ölümcül sonuçlara yol açmayacak.

ABD’den talep ettiğimiz yeni F-16’lar da tahminen ömrünü tamamlama aşamasında olan F-4’lerin yerine gelecek olan uçaklar olacaktır.

F-35’ler için S-400 bahanesini kullanan ABD için Türkiye’nin talebi “Müttefik miyiz, değil miyiz?” bir görelim talebi aslında.

Washington D.C.| Seyahat Noktalarımız | Planlayın | Planlayın ve Rezervasyon Yapın | ANAABD Dışişleri, meselenin farkına varmış olmalı ki sözcüleri şu an prensip olarak konuşmayacaklarını söylediler.

İlk başta “Demokrat ağırlıklı bir Senato’dan bu karar geçmez” demek mümkün ama Beyaz Saray testi görüp, başka adımlar atabilir, belirli alanlarda tavizler isteyerek, F-16 meselesine onay verip, testi az hasarlı geçmeyi deneyebilir

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER