EKONOMİ

Süleyman Özışık : Eşkıya Hamido ölmemiş!

Tarih
27 Ocak 2021
İzlenme
1285 Kişi

Eşkıya Hamido ölmüş diyorlar ama değil kardeşim. 

Marketler Eşkıya Hamido'nun yaptığı vurgunun bin mislini yapıyor.

Gözümle şahit olduğum şeyi söyleyeyim.

Marketten bir elin yarısı büyüklüğünde bir bal alacağım. Baktım, fiyatı 39,90 lira... Elimi uzatıp bir tane almamla birlikte görevli başımda bitiverdi.

"Beyefendi bunların fiyatı değişti" diyerek elimdeki balı aldı, yeni etiketi yapıştırdı ve yeniden elime tutuşturdu. Gözümün önünde raflarda dizili duran balların fiyatı bir anda 54.90 oldu. 

Bütün reyonlarda durum aynı...

Raflarda dizili duran ve belli ki günler hatta aylar öncesinden alınan ürünlerin fiyatı bir gün öncesine göre kendi kendine zamlanıp duruyor.

Size yeminle söylüyorum.

Bir markette bulunan ürünün üzerine kalemle küçük çarpı koydum. Ertesi gün gittiğim markette bir gün önce üzerine çarpı koyduğum ürünün yerinde durduğunu ve fakat fiyatının vicdansızca zamlandığını gördüm. 

PLASTİK POŞETLERE ÜCRET UYGULAMASI MECLİS'TEN GEÇTİ - Son Dakika HaberleriBunun içindir ki bir süre önce hükûmete dostane uyarıda bulundum.

Ha...

Zincir marketler, "Kardeşim hayat pahalılığı bize de uğruyor. Dolar yükseliyor, faiz yükseliyor, kiralar yükseliyor. Her şey zamlanırken biz zam yapmayalım mı?" diye sitem edebilir.

Onlara söyleyeceğim şudur:

Beyler hiç kusura bakmayın. Devlet şu anda bildiğin işverene çalışıyor. Hele zincir marketler yok mu? Buraların ayakta kalması için İŞ-KUR üzerinden âdeta para akıtılıyor. 

Şuradan iddia ile söylüyorum.

Kurumunuzdaki personelin neredeyse yüzde 40'ının maaşını devlet ödüyor. Normalleşme Teşviki, İstihdama Dönüş Teşviki, İlave İstihdam Teşviki, Geçici İşgücü Desteği, Artı İstihdam Teşviki, kimi personelin sigortasının devlet tarafından ödenmesi, Kısa Çalışma Ödeneği gibi onlarca kalem var ve bunların tamamından tepe tepe yararlanıyorsunuz.

Market raflarındaki 385 ürüne birden zam geldi: İşte zamlanan bazı ürünlerMadem zamların altından kalkamadığınızı söylüyorsunuz. Gelin bir de devletten aldığınız aylık teşvik tutarlarını açıklayın da görelim! 

Yapamazsınız, bunu adım gibi biliyorum...

Neyse...

Daha önceki yazılarımda, "Devletin market denetimlerini artırması gerekiyor ve bu fırsatçılara göz açtırmaması gerekiyor" demiştim. Ticaret Bakanlığı sağ olsun, denetimlere hız verdi ve binlerce firmaya fahiş fiyat uyguladıkları gerekçesiyle cezalar kesildi.

Ama bu denetimler geçici pansuman olmasın diye daha önceki yazılarımda yaptığım öneriyi yeniden yapayım.

Temel gıda maddelerine, yani pirinç, makarna, su, et, süt, yumurta, peynir, sebze, meyve, protein ve yağ gibi maddelere sabit fiyat uygulaması getirilmesi gerekiyor.

Sigaraya ve ekmeğe getirilen sabit fiyat uygulaması gibi bir uygulamadan bahsediyorum. "Arkadaş, pandemi sürecinde bu ürünlere zam yapılmayacak" diye bir kanun uygulanması gerekiyor.

Bunu niye ısrarla söylüyorum.

Şundan ötürü:

Yerküre üzerindeki kimi ülkelerde yaşanan gelişmeler gösteriyor ki işverenler fahiş fiyat zamlarıyla halkı terörize etme gayreti gösteriyor. Hayat pahalılığı altında ezilen halkın isyan edip sokaklara dökülmesi yöntemiyle bir ayaklanma hedeflendiği gün gibi aşikâr...

Söylediğim sözlerin ağırlığını biliyorum lakin Türkiye'de de hükûmetten memnun olmayan kimi firmalar bu yolu tercih ediyor.

Bu tehlikenin önüne geçmenin tek çözümü temel gıda maddelerinde sabit fiyat uygulamasıdır.

Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim.

Otellerdeki restoranlar açık, yol kenarlarında bulunan dinlenme tesislerindeki lokantalar ve kafeler açık.

Ama şehir içlerindeki kafeler, restoranlar, kahvehaneler kapalı.

Kış turizmi hizmeti veren otellerde her türlü etkinlik ve yeme içme serbest. Ama şehir içlerinde bu işleri yapmak yasak. Spor salonları açık, stadyumlar açık ama halı sahalar kapalı...

Uçağa bininceye kadar sosyal mesafe var, ama uçağa bindikten sonra tanımadığın kişiyle yapışık Siyam ikizi gibi dolaşmakta sıkıntı yok. AVM'lere giriş serbest ama AVM'lerde sadece yemek katları kapalı...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • İsim/rumuz

    28 Ocak 2021
    0 0
    Etiketler düştü mü? Market zincirleri zam yaparak kazandı, devlet bunlara ceza yazarak kazandı. Peki vatandaşın yüzü ne zaman gülecek sayın gazeteci yazarlar çizerler, devlet şeysileri? Bari meclis restoranını halka açın da oradan ucuza doysun vatandaşın karnı
  • İbrahim Hızlı

    27 Ocak 2021
    0 0
    Çiftciye 200 dolar tl karşılıgı taban fiyat verseydin dağ taş buğday ekilirdi. yanlış dış politika yanlış iç politika yanlış tarım politikası yanlış ekonomi politikası sebeblerindendir bu enflasyon gıda fiyatları artışı hiç çamura yatmayın.
  • İbrahim Hızlı

    27 Ocak 2021
    0 0
    şimdi aynı firma tonu 700 dolarsan aldıgı ürünü rusya ukrayna kuraklık artı kovit talebi yüzünden 1250 dolara çıkardı. hem ham madde artdı hem kur artdı ve sen dövizle alıp yağı TL satıyorsun iç piyasaya.yag üreticileri bile aglıyor %20 zam yapmazsak batarız diyor. çifçi ekmedi. tıpkı bugdaya 1 ton taban fiyatına 1.3 bin TL verdigin gibi. Yani kg başı 1.3 kuruş şekerli sakız bile 2tl .onlarda ekmedi şimdi 350 dolardan ithal ediyorsun.
  • İbrahim Hızlı

    27 Ocak 2021
    0 0
    Hükümetin tek bir yanlışına deginmeden aman tadimız kaçmasın edasıyla suya sabuna dokunmadan baya zorlanarak yazılan yazı.bir örnek yag fabrikaları yabancılara satıldı.bunu hükümet engeliyemez ama alan firma ben senin çifcinden ham madde almam rusyada ukraynada daha ucuz dedi gitdi ordan aldı.peki sen ne yapdın ayçiçek çifcinin elinde kaldı sadece kuruyemiş olarak alım yapıldı gerisi tarlada kaldı.görmedin duymadın.çifciye bir taban fiyat vermedin yükseltmedin.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER