POLEMİK

Recep Yazgan : Ne olacak bu İlahiyatçılarımızın hali!

Tarih
21 Temmuz 2020
İzlenme
1400 Kişi

AK Parti’nin ilk yıllarında imamların en büyük hedefleri kültür müdürü olabilmekti. Kurum değiştirerek, tanıdık vekilleri varsa bulundukları ilin kültür müdürü olmak için uğraşırlardı. Neyse ki bu moda çok sürmedi. Şimdilerde ise ilahiyatçıların rektör olabilme tutkusu neşet etti.

Reis’te var olan, imam hatiplere ve ilahiyatçılara ve din adamlarına muhabbet kapısından içeri dalmak için Külliye’de hatırı sayılır bir veya birkaç destekçinin himmetine sığınarak kendilerini bir üniversitenin rektörlük makamında hayal edenlerin ve bunu gerçekleştirenlerin sayıları bir hayli fazlalaştı.

İlahiyatçılarımız, ‘İlahiyat Fakülteleri İslam’ın en üst seviyede araştırıldığı ve eğitiminin verildiği müesseseler haline geldiler mi?’ sorusunun cevabını aramak yerine makam sevdasının peşinde, siyasetçilerin kapısında terlemektedirler.

Neden böyledir? Çarpıklık şuradan başlıyor; İlahiyatçı akademisyenlerin en büyük hedefleri eğitimlerini batıda tamamlamak ve Avrupa üniversitelerinde araştırmacı veyahut doktora öğrencisi olarak görev yapmaktır.

İlahiyatçılarımız yüzlerini neden Doğu’ya değil de Batı’ya dönüyorlar?

Recep Yazgan: Bu ölçüler Ak Parti kurulurken koyulmamışsa, şimdi ...İslâm ülkeleri değil de neden batı üniversiteleri?  Gidiyorlar ve gittikleri gibi dönmüyorlar…

Batı İlahiyatının merkezi Vatikan’ın etkisinde, dinlerarası diyalog tuzağına düşmüş olarak geliyorlar. Yerli değer ve birikimlerimizi küçümseyerek Doğu’ya ‘Oryantalistler’
gibi bakmaya başlıyorlar. Bizim için itikadi meseleler onlar için birer laboratuvar malzemesidir; Batı İlahiyatına uygun olmayan hurafelerinden arınabilmesi için dinimizin orası kesilecek, burası dikilecek, şurası atılacak, şurası fazla, burası eksik…

Şunu fark etmiyorlar; Onları batıya gönderenlerin derdi İslâm değildir. İslâm ile Hristiyanlığı mukayese ederek İslâm’ı da sekülerlik sosuyla yumuşatarak, ılımlı ve kontrollü bir din, bir inanç manzumesi haline getirmektir.

İslâmi düşünceye ilahiyatçıların vermiş olduğu zararın hem haddi hesabı yok hem de telafisi çok zordur. Birisi, “Ortadoğulu bir Türkiye görmek istemiyorum” diyor ve devam ediyor; “Eşimi ve kızlarımı Roma’ya tatile gönderdiğimde aklıma cinsel saldırıya uğrayacakları gelmiyor. Çünkü orada öyle bir problem yok. Ama Mekke’de kendilerini güvende hissetmiyorlar” Birisi, “Hz. Meryem hünsa – çift cinsiyetlidir” diyor. Birisi, Allah’tan ve Peygamberden şüpheleniyor; “Kur’ân Mekke döneminde Ehl-i kitap, özellikle de Yahudiler hakkında olumlu bir dil kullanmasına rağmen, Tevbe sûresi 29. âyette “Allahsızlar” diye nitelendirmesi, Hz. Peygamber’in zihnindeki genel ve küllî vahiyden istinbat edilmiş tikel referanslar olduğu kanaatindeyim” diyor.

Birisi, “Bizim bu darbeyi din söylemleri üzerinden karşılamamız Türkiye’ye yapılacak en büyük kötülüktür. Halkın direnişi din adına yapılmış bir direniş değil, demokrasi adına yapılmış bir direniş. Allahu ekber sesinin demokrasi sesini bastırmaması gerekiyor” diyor. Birisi, “Cennete girmek için Müslüman olmayan gerek yok” diyor. Birisi, “yolsuzluk hırsızlık değildir” diyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • yavuz

    23 Temmuz 2020
    0 0
    kulaktan dolma bilgilerle yazmışsınız yazık
  • Muvahhid60

    21 Temmuz 2020
    0 5
    Ulan kıro sende mi yazar oldun, sende mi hesap soruyorsun. Bu hükümet artık iyice canımı sıkmaya başladı. Madem cübbeliden ilham alıyor o zaman oyu da onlardan alsın. Yeter artık be köhnemiş zihniyet mahsulleri yıllardır kanını ediniz milletin. Şu tarikat bu cemaat bilmem ne. İlim yok filim çok şıhlarınız sizin olsun. Artık bu partiden ayrılma zamanı geldi. Hak din İslamdır, tarikat dini de yoktur .
  • Mehmet

    21 Temmuz 2020
    2 3
    Adam haklı beyler
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER