GÜNCEL

Nedim Şener : 15 bin FETÖ’cü havuzu

Tarih
11 Ocak 2019
İzlenme
1136 Kişi

15 Temmuz darbe girişiminden sonra, 2016 yılı Kasım ayında FETÖ üyelerinin itiraflarıyla ortaya çıkan ve 2017 yılı Mart ayından itibaren operasyona dönüşen “ankesörlü hat” konusunda veri havuzu oluşturuldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı bünyesinde savcılıklarla yapılan çalışmayla oluşturulan bilgi havuzunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli 15 bin FETÖ iltisaklı personelin bilgileri yer alacak. Ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara savcılıklarının yaptığı ankesörlü hat operasyonları, bilgi havuzunun diğer illerin savcılıklarına açılması sonrası tüm Türkiye’ye yayılacak.

4 bin 20 sabit hat

FETÖ’cülerin itiraflarına göre örgüt, TSK, yargı, sivil bürokrasideki üyeleriyle 7 Şubat 2012 tarihinden sonra kartlı “ankesörlü telefon” kullanımına, iz bıraktığı gerekçesiyle son verdi. Bu tarihten sonra örgüt, büfe, market, kuruyemişçi gibi işyerlerinde para ile görüşme yapılan sabit hat kullanımına geçti.

Bu nedenle bilgi havuzunda, bir kısmı kamu binalarında da olan ve Türkiye çapında sayısı 100 bini geçen “ankesörlü hat” bilgileri yer almayacak. Yapılan araştırmaya göre bilgi havuzunda İstanbul’da sayısı 678 diğer illerde ise 3 bin 342 büfe, market ve kuruyemişçi gibi işyerlerindeki telefon hatları ve bunlar üzerinden görüşme yapılan TSK personeliyle ilgili bilgiler bulunacak. Bilgi havuzunda, Türkiye çapındaki 4 bin 20 hat üzerinden FETÖ’nün sivil imamlarının görüşme yaptığı 15 bin TSK personelinin iletişim bilgileri yer alacak.

İtirafçılar havuza…

Bilgi havuzunun kötüye kullanımını önlemek, hata ya da karışıklık yapılmaması için şu yol izlenecek; öncelikle isteyen adli makam her numarayı araştıramayacak. TEM Dairesi bünyesindeki bilgi havuzunda inceleme yapmak için, hakkında araştırma yapılacak kişi ya da söz konusu hat ile ilgili soruşturma olması şartı aranacak. Yani kişinin adının bir soruşturma dosyasında olmasına ya da ifadede geçip geçmediğine bakılacak.

İkinci adımda sabit hattan aranan kişinin numarası, ilgili ilin emniyet müdürlüğü tarafından araştırılarak rapora bağlanacak. Üçüncü adımda ise o kişinin sosyal güvenlik kayıtları çıkarılacak. Bu şartlar yerine getirildiğinde savcılıklar, TEM Dairesi Başkanlığı’na belgelerle başvurarak bilgi havuzuna giriş yapacak ve o kişi ile ilgili verilere ulaşabilecek.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER