POLEMİK

Kurtuluş Tayiz : “CHP gömleği” hızla markalaşıyor

Tarih
29 Eylül 2018
İzlenme
1156 Kişi

CHP’nin lider geleneğinde “mütevazılık”, “halkçılık”, “yoksulluk” vurgusu önemli bir yer tutar. Bülent Ecevit, bu yönüyle iyi bir imaj yakalamış/oluşturmuş önemli siyasilerden biridir. Bu geleneğin devamı olduğunu ima eden sonraki bütün parti yöneticileri de Ecevit’i model alarak, bu başarılı profilin getirisinden faydalanmak istemiştir.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP genel başkanı olduktan sonra “Gandi Kemal” imajıyla topluma sunulmasını CHP geleneğine uygun klasik bir halkla ilişkiler çalışması olarak görebiliriz. Ne var ki daha ilk halkla ilişkiler sınavına “Etro” marka gömlekle çıkma hatasını yapınca “Gandi Kemal” imajı da büyük yara aldı. “Gandi Kemal” imajının bugün bile hâlâ tutmaması Kemal Bey’in marka gömlek giymesinden kaynaklanmıyor elbet; bu imaj denemesi, daha çok milletle kurduğu ilişki biçiminin yanlışlığından dolayı başarısız oldu. Eski yerleşik sermayenin ve onun değerlerinin sözcülüğüne soyunması, bürokratik oligarşiyle iş tutması, devlet içinde gayri meşru işlere yeşil ışık yakması, Kemal Bey’i toplum nezdinde “tutarsız” kıldığı gibi siyasi hayatta da “marjinal” sulara sürüklemiştir.

“Gömlek” meselesini yeniden gündeme getiren kişi tabii ki Kemal Kılıçdaroğlu değil; parti içi yarışta öne çıkmaya çalışan ve önümüzdeki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başkan olmak isteyen CHP’nin önemli isimlerinden olan Gürsel Tekin’in siyasetin tekinsiz sularına açılma isteği, bu konuyu, yani “gömlek” meselesini yeniden tartışma gündeminin ön sıralarına yükseltmiştir.

Gürsel Tekin şüphesiz istediği gömlekle, istediği siyasi faaliyeti yapabilir. Tabii, siyasi hayatın doğasında olan asgari bir tutarlılığı gözetmesi kaydıyla. Doğru zamanda, doğru laflar edemediğinizde tepkileri üzerine çekmeniz de kaçınılmaz. Hele hele işe bir de “yalan” karıştırmaya kalkarsanız şimşekleri üzerinize çekmenizden daha doğal bir şey olamaz.

Cuma namazına giden esnafın kapısında fotoğraf çekip “kriz yüzünden dükkanlar kapalı” der ve “battık, bittik, mahvolduk” diye siyasi istismar yaparsanız, bunun size tepki olarak dönmesi gayet normal. Marka gömlekle yoksulluk edebiyatı yapmanın bir tutarlılığı pek yok. Fakat burada sorun ne marka gömlek, ne siyasi bir eleştiri yapmaktan kaynaklanıyor; sorun, her zamanki gibi yalana başvurmak, tutarsızlık ve elbette bu pişkinlik hali.

“Mütevazı”, “Halkçı”, “yoksul” bir lider veya yönetici imajına sahip olunmak isteniyorsa her şeyden önce yerinde, doğru eleştiriler getirmek ve muhalefet ettiği konularda asgari düzeyde tutarlı olmak gerekir. Şu konuya da dikkat; “CHP’nin gömleği” giderek tutarsızlığın, yalan dolanın, algı operasyonlarının; milleti aptal yerine koyan, insanlara tepeden bakan zengin ukalalığının bir simgesine dönüşüyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Namyelüs

    30 Eylül 2018
    1 0
    Şehirlerin en zengin kesimlerinin oy yağdırdığı,en fakir kesimlerinin kapısından içeri girmediği bir parti ne solcu olabilir ne de halkçı.Olsa olsa milleti kandırmak için bu değerlere sahipmiş gibi görünen ''Hapçı' bir parti olabilir.
  • hursit dilaver 2

    29 Eylül 2018
    0 0
    2 akşam önce de TGRT de program vardı. bizim mehmet metiner her zamanki gibi hak hukuk dedi durdu. CHPli üye pantolon intiharını söyledi. bunda tık. yok. o gün bunun yalan olduğu açıklanmıştı. bunu bile diyemedi metiner.niye bu kadar pısırığız. elinden gelse AKP hukuksuz iş yaparsa ben karşı çıkarım,tasvip etmem, kabul etmem diye sayıp döküyor.YAHU HANGİ CHPLİ KENDİ İKTİDARINI DÖVER BE.. ne hukuku bu. bari git fetöcüleri kurtar toptan.
  • hursit dilaver 1

    29 Eylül 2018
    0 0
    gürsel tekin 900 tlye değil de 175 tlye almış fatura gösteriyor. ee. ben de mesaj çektim bizimkilere FATURANIN TARİHİNE BAKIN. YENİ Mİ ESKİ Mİ. hani 900 tl lafından sonra fatura istenmiş ve firma da korkudan vermiştir. . yazdım ama kimin umurunda . ulan tarih yeni ise gol atardınz.yok işte hala beceremiyoruz.bizim mahalle hazla ezik be. lafım da bu tip toplantılarda hala konuşup ötekini bölen moderatöre tabi.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER