DÜNYA

Kurtuluş Tayiz : ABD’nin oyun planı ne?

Tarih
08 Ekim 2016
İzlenme
1623 Kişi
 Irak’taki işgal gücü kimlerden oluşuyor? Türkiye mi, yoksa ABD mi işgalci kuvvet? Erbil ve Bağdat yönetiminin daveti üzerine 7 Mart 2015’te Musul’un Başika Kasabası’nda küçük bir eğitim üssü kuran ve burada DAEŞ karşıtı yerel unsurları eğiten Türkiye’yi işgalci ilan etmek, gayriciddi bir iddiadır. 2003’te ABD öncülüğünde başlayan Irak işgali hâlâ sona ermiş değil.

Türkiye bu gayriciddi iddiaları elbette kale almıyor fakat Irak’ın kukla başbakanı Haydar El İbadi’ye bu açıklamaları kimin yaptırdığını önemsemek gerekiyor. Burada kukla oynatıcısı güç olarak akla ilk gelen İran olsa da Irak’ta asıl aktörün ABD olduğu biliniyor; İran’a bölgede manevra alanı açan, Suriye’den Yemen’e ve Suudi Arabistan’a kadar İran’ın cirit atmasını sağlayan güç ABD’den başkası değil. Türkiye ile Irak arasındaki gerilimi körükleyen de dolayısıyla ABD’dir. Irak’taki işgalci güç kimse asıl patron da odur.

Türkiye ile Irak arasında gerilim çıkarmaya çalışan ABD’nin hedefi ne olabilir? ABD’nin Ortadoğu’daki oyun planını anlamadan, Irak’ın Türkiye’ye karşı kışkırtıcılığını da anlamak zor.

ABD’nin öncelikli hedefi Fırat Kalkan'ı operasyonuyla Suriye’ye girerek oyunu bozan ve ABD’nin ilmik ilmik örmeye çalıştığı terör koridorunun önünü kesen Türkiye’yi, en azından Musul’un kurtarılması operasyonunda devre dışı bırakmak. Bu beklentisini açıktan dile getiremediği için de her zamanki gibi ayak oyunlarına başvurarak Irak’taki kukla yönetimini oynatmayı tercih ediyor.

ABD, Suriye’nin kuzeyinde olduğu gibi Musul’da da Türkiye karşıtı PKK’ya bağlı terör güçlerini öne çıkararak güçlendirmenin hesaplarını yapıyor. Suriye’de PYD ile çalışan ABD, Musul’un kurtarılması için bu ayın sonunda düzenleneceği belirtilen operasyona Türkiye’yi ve Türkiye’nin eğittiği yerel güçleri değil; PKK’ya bağlı Suriye’deki YPG’nin Irak’taki kopyası olan YPŞ’nin (Şengal Direniş Birlikleri) katılmasını istiyor.

ABD’nin peşine taktığı koalisyon devletleriyle, sözde sürdürdüğü DAEŞ operasyonlarının özü aslında Ortadoğu’da ana kurucu unsuru PKK ve PKK’ya bağlı örgütlerin oluşturduğu ikinci bir İsrail devleti kurmak. Bu plan Irak, Suriye, İran ve Türkiye’yi kapsıyor. Ortadoğu’da ve Türkiye’de olup biten bütün irili ufaklı hadiselerin arkasında işte ABD’nin bu büyük oyun planı yatıyor.

ABD bölgeyi yeniden şekillendirirken Türkiye’yi de mümkün oldukça uyandırmamaya, tahrik etmemeye veya terör örgütleriyle içeride meşgul ederek yoluna devam etmeye çalışıyor. Türkiye, uzun süredir ABD’nin bölgedeki hesaplarının farkında; ancak PKK ve FETÖ’yle mücadeleden başını bir türlü kaldıramadığı için Ankara ne Suriye’ye, ne Irak’a müdahil olabiliyordu. 15 Temmuz darbesi atlatılınca Türkiye’nin elini kolunu bağlayan ipler ve ayağındaki prangalar çözüldü; ABD’nin artık Ankara’yı içeride meşgul etmesi daha zor.


Akşam
8 Ekim 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • enver çatalkaş

    10 Ekim 2016
    0 1
    ırak hükümetine başika açıklamasını amarikadam başkası değil bunu görmüyen zaten aptaldır ibadi birlesmis milletlere sikayet edecekmis kim ettiriyor amarika çünkü birlesmis milletlerden turkiye ye kınama ve yaptırım uygulama zemini hazırlamak istiyorlar
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER