GÜNCEL

Cem Küçük : Siyasi paradigmada gençler

Tarih
13 Temmuz 2019
İzlenme
2241 Kişi

Türkiye çok genç bir nüfusa sahip. Böyle bir imkân sıkıntılarla beraber bazı fırsatları da beraberinde getirir. Gençlere iş bulmak, hepsini istihdam etmek çok kolay değil.

Jenerasyon farkı aradaki iletişimi de zorlaştırıyor. Kendi çocukluğumdan beri şu lafı hep duyarım: Şimdiki gençler farklı... Şimdi bizler de gençler için bunu diyoruz. Hatta 30’lu yaşlardakilerle 20’li yaşlardakiler bile birbirlerinden farklılık gösteriyorlar. Dinledikleri müzikler, izledikleri filmler, takıldıkları ortamlar bambaşka. Mekânlar ve şartlar değiştikçe, teknoloji ilerledikçe, satın alma paritesi arttıkça gençlerin de algıları böyle değişiyor.

ibrahim tatlıses ayağında kundura ile ilgili görsel sonucu

1970’lerde Anadolu köy ve kasabalarından büyükşehre gelenler ayakta kalmaya çalışıyordu. Şehirlerin varoşlarına yerleşmişlerdi. Onları ayakta tutan şarkıları, türküleri İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses söylüyordu. Türkiye sosyolojisi o zaman böyleydi. Sözde Türkiye elitleri bu sanatçıları dinleyenleri anlamak yerine horluyordu. "Ülkeyi lahmacun, kebap kokusu sardı" diye akla ziyan eleştiriler yaparlardı.

1980’lerde Özal’a, 1990’larda Refah Partisi’ne, 2000’lerde Tayyip Erdoğan’a oy verenler o sosyolojinin bir sonucuydu. Her ne kadar 1989 yerel seçimlerinde ve 1991 genel seçimlerinde varoşlardan çıkan oylar SHP’ye akmışsa da sosyal demokratlar bunu değerlendiremedi. 90’lardan sonra Refah, Fazilet ve nihayetinde AK Parti bu sosyolojiyi iyi değerlendirdi.

Gençlerin ilgisi ve alakası her şartta değişiyor. 1990’lar ortasında fırtına gibi esen ve gençlerin bir numarası Tarkan’a ya da o zamanlar büyük ilgi gören, şimdi sadece meraklısının bileceği Burak Kut’a gösterilen ilgiyi anlayamayanlar vardı.  Çünkü zamanı yorumlayamıyorlardı. Hatırlıyorum Serdar Turgut 1995 yazında Hürriyet’teki köşesinde Mazhar Fuat Özkan’ın 8. albümü “Mazeretim Var Asabiyim Ben”i övmüş ama “gençler sevecek mi emin değilim” diye yazı yazmıştı. Şarkı sevilmişti ancak geniş ilgiye mazhar olmamıştı. Serdar Turgut haklıydı.

AK Parti’ye şu an oy veren yetişkinlerin 1990’lı ve 2000’li yıllarda doğan çocukları ailelerinden çok farklı. Onlar gibi düşünmüyorlar, hissetmiyorlar. Ne acıdır ki, bazı AK Partililerin çocuklarının siyasi tercihleri ebeveynlerinkinden farklı. 31 Mart’ta büyükşehirlerde bu sonuçları gördük. Çocukları, gençleri kontrol etmek kolay değil. Ayrıca şart da değil.

"Gençler bilmiyor, anlamıyor" demek dünyanın en saçma işi. Eskiden büyüklerimiz derdi bunu, şimdi 40 yaş üstü söylüyor. Hepsi de yanılıyor. Bir şeyi anlamak, analiz etmek yerine, “Gençler bilmiyor” demek en kolayı. AK Parti 31 Mart’ta büyükşehirlerde yaşadığı sıkıntıyı aşmak istiyorsa 30 yaş altı gençliği iyi irdelemeli.

İlgili resim

Geçenlerde Youtube’da Reynmen adında bir gence denk geldim. Gerçek adı Yusuf Aktaş olan bu vlogger ve oyuncunun Derdim Olsun şarkısına baktım. 222 milyon kere izlenmiş. Dile kolay. Biz 50 bin izlenince vay be diyoruz. Şarkı bana bir şey ifade etmiyor ama belli ki gençlere ediyor. İşte bu kuşağı anlamak lazım. Ona göre politika belirlemek lazım.

1970’lerin başında Ayağında Kundura türküsünü anlamayıp dudak bükenler iktidar yüzü görmedi. Şimdi de Reynmen’i anlayamayanlar iktidarı kaçırırlar. Bize ters diye gençleri küçümsemek yerine onları anlamak en iyisi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    13 Temmuz 2019
    0 1
    eminönunde oturun, peynirciler,balıkçılar durduğu yerde dans ediyor.ilerideki kalabalık bile o kahveciye kadar rahat sanki..akpller şaşkın tabi. siz iman etiğiniz yer size öyle kazık attı ki, aldığınız seçimi verdiniz ne güzel oldu. ama hala kimse anlamadı demek.YANİ FARK 14BİNE İNDİGİNDE BİLE . YAHU VERELİM SEÇİMİ UĞRAŞMIYALIM DYEN AKPLİ TANIDIM. ne edeceksiniz gerisini.utanmadan de demez mi. kabul etseydik ilk seçimi bu farkı yemezdik diyor.KAZANDIĞI SEÇİMİ VERİYOR YAHU.. BU NE AKIL BE
  • hursit dilaver

    13 Temmuz 2019
    0 0
    bazı şom ağızlıların trafıkte şöyle kavga,böyle hasar, yok kapkaç,yok kaza falan inanmayın. bunlar muhalif takımın uydurmaları, provakasyonları. istanbul da her şey çook güzel oluyor.galata köprüsündeki balıkçılar bile elini uzatana al beni diyen zıplayan balıkları toplamaya başlamış. bayram ediyor balık tutan amatörler.ne güzel istanbula hava geldi be..millet mutlu.
  • hursit dilaver

    13 Temmuz 2019
    0 1
    istanbulda barış kardeşlik gelmiş. doğrudur. istanblda en az vukuatın olduğu gun,menderesin idam gunu idi ve hiç olay olmamıştı. şimdi de ekrem bey seçimi aldıktan sonra olaylar, kavgalar bıçak gibi kesilmiş. millet metroda, otobuslerde birbirini öpmekten,yüzler yalama olmuş. oturan da yokmuş. gelen otursun diye. bu suretle ayakta yolcu sayısı artınca çok yolcu, az otobus olmuş. ne guzel işte.
  • hursit dilaver 2

    13 Temmuz 2019
    1 1
    NIYE .. ÇÜNKÜ İFADE ÖZÜRLÜYÜZ, ANLATAMIYORUZ. adam ismailin tvdeki programında bile o çeneyle binali beyi sildi süpürdü. adam yapacağı icraatları bile anlatamadı. devamlı mudafada kaldı. şu sayıştay işini okumadım dedi. falan .bunlar hep hata. esasen ismail ve ugur hataydı. neyine güvendin binali bey. BAK SENİ ŞİMDİ FARUK GURLER yaptılar. gençler bilmez babaları anlatsın bari çook yazık oldu ona ve istanbula ve tayyip beyin emeklerine.
  • hursit dilaver 1

    13 Temmuz 2019
    0 1
    cem kücük haklı tabi. son seçimde bile CHPNİN İPTAL ETTİRDİĞİ ÖĞRENCİ BURSLARINI BİLE ANLATAMADILAR GENÇLERE BE..bak, bu CHP bunu bildiği halde burs vereceğiz diyor. kimse de anayasa mahkemesi kararını sen çıkarttın demiyor. gençlere 10 GB interneti de takan olmadı. ULAN TAPU TAHSIS BELGESİNİ TAPU YAPACAĞIZ DEDİLER ONU BİLE KİMSE TINMADI.halbuki bu çok önemliydi.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER