DÜNYA

Candaş Tolga Işık : Mesele artık benzin vergisi değil, Macron'un ta kendisi

Tarih
06 Aralık 2018
İzlenme
1217 Kişi

Fransa’da bir süredir devam eden sokak hareketleri Cumhurbaşkanı Macron’u koltuğundan edecek noktaya geldi. Öyle ki Macron’un protestoların esas nedeni olarak gösterilen vergi zammını geri çekme kararı alması bile sokağın ateşini söndürmeye yetmeyecek.

Çünkü başlangıçta hayat pahalılığı, aşırı vergiler ve benzine zammı protesto etmek için sokaklara dökülen öfkenin hedefinde artık Macron’un ta kendisi var. Parlamentoyu ve kanunları devre dışı bırakıp kararnamelerle ülkeyi yönetmesi, servet vergisini kaldırıp, çalışanların işten çıkarılmasını kolaylaştıran iş yasasını çıkarması, bir başka deyişle zengini daha zengin, fakiri daha fakirleştiren politikalar uygulaması ve tabii ki alt sınıflara karşı küstah, aşağılayıcı tavırları...

 

Fransa’da 2005’te çıkan “Getto İsyanı”nda göçmen gençler işsizlik ve ayrımcılık gibi birikmiş çok yönlü sorunlara tepki gösterip ayaklanmışlardı. Aradan 13 yıl geçtikten sonra az çok benzer gerekçelerle bu sefer göçmenlerden çok daha yaygın ve geniş bir kitlenin Paris sokaklarına döküldüğünü görüyoruz. Tabii burada herkesin aklına gelen soru ise şu: Her şeyin daha da kötüye gittiği ortadayken Fransızlar neden 13 yıl beklediler? Neden bugün? Paris sokaklarını kasıp kavuran bu yangının kıvılcımını kim ya da ne çaktı? Fransa’daki sokak olayları Trump ve Macron’un görüşmesinden hemen sonra başladı. Hani şu Fransa’nın NATO’ya karşı Avrupa Birliği bünyesinde yeni bir orduyu dillendirdiği toplantı! Bilmem anlatabildim mi!?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER