DÜNYA

Bülent Erandaç : Jeopolitik hamle

Tarih
18 Ekim 2022
İzlenme
744 Kişi
CUMHURBAŞKANLARI Erdoğan ve Aliyev, Kafkasya'da çok etkili jeopolitik hamleleri birlikte gerçekleşiyor.
Erdoğan, 20 Ekim'de Karabağ'a gidecek ve Aliyev ile Zengilan Havalimanı'nın açılışını yapacak.
Türkiye'nin direkt olarak Azerbaycan'a ulaşmasını sağlayacak, Asya Türk Devletler Birliğine giden yol taşlarının önemli koridoru ZENGEZUR, Azerbaycan ile Türkiye tarafından ilmek ilmek örülüyor. 
Zengilan'daki uluslararası havalimanı, Doğu Zengezur'daki önemli altyapı projelerinden biri. Bölgenin sosyoekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayacak. Zengezur koridoru projesiyle bu bölgeden açılacak kara ve demiryolu ulaşımıyla Azerbaycan'ı, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve devamında Türkiye ile birbirine bağlamayı hedefleyen olağanüstü stratejik bir çalışma.
ABD ve Fransa'nın kışkırtmalarıyla, Ermenistan Azerbaycan'a geçtiğimiz günlerde sınır bölgesinde yeniden saldırdı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, 2021 yılında "Zengezur koridorunun oluşturulması ulusal, tarihi ve gelecekteki çıkarlarımızla tam olarak örtüşüyor. Ermenistan istese de istemese de Zengezur koridorunu hayata geçireceğiz. Eğer Ermenistan isterse bu konuyu daha kolay çözeceğiz, istemezse zorla çözeceğiz" dedi. Türkiye ile Azerbaycan'ın 15 Temmuz'da imzaladıkları Şuşa Beyannamesi ile projeye yaklaşım, bir resmiyet de kazanmış durumda.
Bu anlaşmanın ilgili bölümünde şu ifadeler yer aldı:
Taraflar, Türkiye ve Azerbaycan'ı birleştiren Azerbaycan Cumhuriyeti Batı rayonları ile Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki koridorun (Zengezur Koridoru) açılmasının ve söz konusu koridorun devamı olarak Nahçıvan-Kars demiryolunun inşaatının iki ülke arasındaki ulaştırma-iletişim ilişkilerinin yoğunlaştırılmasına önemli katkı sağlayacağını belirtirler." Erdoğan, "Gün gelecek Zengezur'dan çıkıp İstanbul'a kadar gidebileceğiz, Iğdır, Kars'a gidebileceğiz ve bölgenin transit lojistik merkez olma konumu perçinlenecektir" dedi. Göründüğü kadarıyla İran'ın, Azerbaycan'ın daha da güçlenmesinden rahatsız.
Türkiye'nin Kafkasya'daki gücünün artmasından da kaygı duruyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER