GÜNCEL

Bekir Hazar : Uzay orduları geliyor

Tarih
10 Haziran 2022
İzlenme
605 Kişi
TÜRKİYE Uzay Ajansı kurulduğunda tüm dünyada kahkahalarla gülünebilecek bir olayla karşılaştık. Bizim vizyonsuz, öngörüsüz, geleceği okumaktan bihaber, "Sıfır proje" ustası muhalefetimiz, hem iktidara talipti, hem de "Ne işimiz var uzayda" diyordu.
"Ne işimiz var Libya'da, Suriye'de, Karabağ'da, Akdeniz'de" şeklindeki çıkışlarını anlamamız mümkün değildi. Türkiye'nin ulusal güvenliğini ilgilendiren tüm operasyonlara karşı çıkıyorlardı. Hatta savaş uçağı, insansız hava aracı, uçak gemisi yapmamızdan, silah üretmemizden bile rahatsızdılar.
Türkiye'nin savunmasına fayda sağlayacak, dışa bağımlılığı bitirecek, özgürleştirecek her türlü silah, tank, oçak üretimimizi sanki yabancı firma elemanı gibi dünyada itibarsızlaştırmak için kendini yırtıp parçalayan bir muhalefet yeryüzünde hiçbir ülkede yoktu.
Son olarak İşin içine kattıkları uzay karşıtlığını anlamak içinse tüm dünyadaki akademik kurumlar bile yetersiz kalırdı.
Halbuki dünyada 20 ülke uzayla yakından ilgileniyor, uzay çalışmaları yapıyordu. Türkiye, Azerbaycan, Pakistan gibi dost ülkelerle de işbirliğine girerek uzayda yerini almaya, Ay'a ilk vatandaşlarını göndermeye hazırlanıyordu. Gurur duyulacak bir olay, bizim muhalefeti kahrından öldürüyordu.
Uzayda şu an büyük bir yer kapma savaşı vardı. Çin de bu savaşın içine dahil olmuş, liderliği kapmak için tam 300 bin kişilik bir uzay ordusu kurmuştu. Bu rakam NASA'nın 18 katıydı. Artık uzay istasyonları ve laboratuvarlar fırlatıyordu. Dünyaya yakın asteroidlerden numuneler almaya hazırlanıyordu. Bu asteroidlerde trilyon dolarlık madenler olduğu NASA tarafından açıklanıyordu.
ABD ve Rusya Mars-Jüpitere yolculuğa hazırlanıyordu. Güney Kore, Japonya, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dahi kendi Ay'a çıkartma için kolları sıvıyordu. Atmosferin üzerine Uzay istasyonları inşa etmek için başka ülkeler de sıradaydı.
1967'de BM Dış Uzay Anlaşması imzalanmıştı.
Buna göre uzayın hiçbir yeri herhangi bir ülke tarafından sahiplenilemezdi. 1979'daki BM Ay anlaşmasından ise uzayın ticari amaçlarla kullanılamayacağı belirtiliyordu.
Ancak ABD, Rusya ve Çin bu maddeleri şimdiden delip çöpe attı. Çünkü dünyanın üzerinde trilyon dolarlar uçuyordu.
BBC uzay savaşlarında gelinen paylaşım kavgasını "ABD, ülkelerin Ay'daki madenlerden işbirliği içinde nasıl yararlanabileceklerini açıklayan Artemis Anlaşması'nı öne çıkarıyor.
Rusya ve Çin ise ABD'nin uzay için kural koyma hakkı olmadığını belirterek anlaşmaları imzalamayı reddediyor" cümleleriyle açıklıyordu. Uzayda kavga ve rant büyüktü.
ABD, Sovyetler Birliği, Fransa ve Japonya uzaya giden ülkelerdi. Çin son 10 yıl içinde 200'den fazla roket fırlatarak açığını kapatmaya çalıştı. Ay yüzeyine önceki ABD bayraklarından daha büyük bir Çin bayrağı dikti.
Dünyadan peş peşe uydular uzaya fırlatılıyor. Çok sayıda ülke uzayda uyduya sahip olmak için yarışıyor. Hem bu uydulardan rakipler, düşmanlar gözleniyor, hem de askeri amaçlı kullanıma hazırlanıyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER