TARİH

Bekir Hazar : Adamlar ne yapsın?

Tarih
19 Haziran 2019
İzlenme
3001 Kişi
1956-60 arası Türkiye'de bir Amerikan elçisi vardı. Adı Fletcher Warren'di. O dönemde Ankara'da Başbakan ve Bakanlar Kurulu görüşürken toplantı odasına girecek kadar cüretkardı. Bir gün elçilikte askeri ateşe ve iki CIA ajanı ile yemekte buluştu. İlginç şeyler söyledi. Mesela "Türkiye'nin her yerine hakimiz" dedi. Türk ordusu için "Yüzde yüz bizimle beraber" tanımlaması yaptı. O sohbette söze askeri ateşe de girdi. Generaller ile arasının çok iyi olduğunu söyledi.
Ancak bazı genç subayların iktidara karşı ayaklanma niyetinde olduğunu vurguladı. "Her şey bize bağlı.
Amerika'nın isteği dışında kimse Ankara'da kuş uçuramaz" diyerek böbürlendi. CIA görevlilerinden biri devraldı sazı. Türkiye'de hem askeri istihbaratın hem de MİT'in tamamıyla CIA emrinde olduğunu söyledi.
"Maaşları bile biz ödüyoruz" dedi.
Muhabere sistemlerini dahi CIA'nın kurduğunu belirtti. "Gerekli yerlere de bol para dağıtıyoruz" diye ekledi. Ortadoğu'daki en büyük CIA istihbarat merkezinin Karamürsel ve İncirlik olduğunu anlattı.
Karadeniz'deki Amerikan üslerinde kıtalararası füzeleri yönetebilecek çok yönlü sistemlere sahip olduklarını iftiharla masaya sundu. "Rusya'yı 24 saat gözetliyoruz Karadeniz'deki üslerimizden" diye övündü.
"Buradan kalkan U2 uçaklarımız sadece Rusya'nın değil tüm dünyanın fotoğrafını çekiyor" diyerek gülümsedi. Askeri üslerin dış kilidi bizdeydi. Ama içeriden açan anahtar onlardaydı. Bir Generalimiz Karadeniz'deki Amerikan Üs'süne girmeye kalkınca kapıdan sokulmadı.
Büyük tartışma yaşandı. "Burası Amerikan toprakları" diyerek içeri alınmadı. Yapılan saygısızlığı Generalimiz dönemin Başbakanı Demirel'e taşıdı. "Büyük terbiyesizlik" diyen Demirel çok öfkelendi. O üssün Amerikalı komutanından özür dilenmesi istendi. Ancak ne olduysa oldu... Türkiye Amerikan üssünün komutanından özür diledi.
Zaten Menderes'i idama yollayanlar da onlardı. Demirel bunu biliyordu.
Nasıl korkup özür dilemesindi? Nihat Erim'in bile darbe sonrası Başbakan olacağını Türk gazetecileri Amerikan elçiliğindeki resepsiyonda öğreniyordu.
Çıkar çıkmaz Nihat Erim'i arıyorlar, tebrik ediyorlardı. Ancak CHP'li Nihat Erim şaşkındı. Adamcağızın Başbakan olacağından haberi yoktu. 50'lerde damarlarımıza kadar böylersine sızmışlardı. Kimi indireceklerine, kimi çıkaracaklarına dahi onlar karar veriyordu. O yüzden Ankara'daki Generallerimiz geçmişte Amerikan lobilerinde endam göstermek için sıraya giriyordu. Amerika'nın eyaleti gibiydik. Son 15 yıldır Türkiye'de çok şey değişti. Allah'a şükür MİT'in maaşlarını dahi biz ödüyoruz.
Demirel gibi Washington'da Beyaz Saray'dan çıktıktan sonra "Müjdemi isterim 3 tane fırkateyn hibe ediyorlar" diyerek mutluluktan havalara uçmuyoruz. Kendi savaş gemilerimizi yapıyoruz. Hatta uçak gemimizi bile denize indiriyoruz.
Bazı CHP milletvekillerimiz "Ne işimiz var uçak gemisi" ile diye dursun... Üç denizde de aynı anda 170 savaş gemisiyle gövde gösterisi yapıyoruz. "Türkiye Akdeniz'de sondaj gemilerini geri çeksin" diyen Fransa'ya "Hadi Leyn" diyoruz. Amerika yırtınıp dövünse de Rusya'dan S-400 savunma sistemi alıyoruz. Sam Amca "F-35 vermem" diyor... Vermezsen verme... Paris'te düenlenen 53. Uluslararası Havacılık fuarında da Milli MUHARİP UÇAĞIMIZ da görücüye çıkmış...
5. nesil savaş uçağını üretecek sayılı ülkelerden olacak mışız iyi mi?..
Tabi öfkelenecekler...

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • chp gercegi

    21 Haziran 2019
    0 0
    chp'nin genel sekreteri Kasim Gulek, Rockefeller bursuyla ABD'de okumustur. Kasim Gulek'in CHP'den millet vekili yaptigi Bulent Ecevit Rockefeller bursuyla ABD'de kurs gormustur. Deniz Baykal Rockefeller bursuyla ABD'de okumustur.
  • zaza

    19 Haziran 2019
    5 0
    yani chp oldu olasi abd nin fifisiydi
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER