GÜNCEL

Ali Turhan : PUTİN VE SOĞUK SAVAŞ B

Tarih
15 Ocak 2018
İzlenme
3189 Kişi
 Tüm liderlerle telefon trafiği devam ediyorken Putin’i tedirgin eden gerçek konu Suriye mi, Kırım mı, yoksa direkt İngiltere sermayeli ABD mi?

 

Rusya devlet başkanı PUTİN uzun bir süreden beri ülke içi çalışmalara ağırlık vermiş durum da. Dış istihbaratlardan alınan raporlar doğrultusunda iç karışıklık bekleyen Rus lider, sivil savunma ve acil durumlar konusunda olağan üstü önlemlere gidiyor. Gelen istihbaratın içeriği bilinmezken yurt dışı olaylarında hamleye hazırlanan Rusya soğuk savaş dönemi rakibinin uyguladığı stratejilere karşılık vermek için ülke içi felaket senaryolarını tatbik ediyor.

Putin ne bekliyor ve ya bu duruş geriden savaşı izleme taktiği midir bilinmez ama yeni nesil soğuk savaş hazırlıkları olduğu kesin.

Rusya’nın önde gelen firmalarını, yurtdışına iş yapan resmi kuruluşlarını, suriye, kırım gibi bölgelerde sıcak temasta bulunan komutanlarını kremlinde topluyor. Her gün toplantılara sahne olan sarayda stratejik konuşmalar uzadıkça uzuyor.

Geçen soğuk savaş ta yaptıkları hatalardan ders çıkaran bu ekip, ülkenin para kaynaklarını tek elden takip ettirme niyetinde. Geçen soğuk savaşın sonunda Sovyetlerin dağılacağını bilen ABD hangi kriterlere göre bunu yaptı ve hangi matematiksel hesapla bunu bildi ise tüm o çalışma evrakları masanın üstünde.

Neden sivil savunma derseniz en basitinden söyleyelim.

Kuzey batı federal bölgesinde yaşanan çok ciddi elektrik kesintileri var. Sabotaj fikrini akıllara getiriyor olmalı ki, sivil savunmaya ağırlık veriyorlar.

SURİYEDE NELER OLUYOR PEKİ.

Astana görüşmelerin deki arabuluculuk anlaşmaları, bu anlaşmaların uygulamasında ki tutarlılık bölgede oluşan düşmanlıkları ve ölümleri azaltmış durumda. Suriye rejimine rahat hareket etme olanağı sağlayan terörist saldırılar, Rusya’nın karşılığının da sert olmasına sebep oluyorlar.

Peki, neden terör örgütleri dron kullanarak Rus üstlerine saldırı yapıyorlar. Bu saldırıları yaparken bizim eğit donat yaptığımız askerlerin bazılarını da kullanmak tan çekin miyorlar. Suriye’de denklemi bozmak için İRAN, TÜRKİYE, RUS devletlerinin arasını bozmak gerektiğini ve bu doğrultuda çalışmak gerektiğini bildikleri içinmi?

Diyalog yolu kapanırsa çatışma bölgenin tamamında alevleneceği için, bölgede istikrar istemeyen diğer silah tüccarı devletler, karışıklık için her yolu deniyorlar.

PUTİN VE ERDOĞAN GÖRÜŞTÜ

Çin ipek yolu projesi, enerji projesi, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, Astana görüşmeleri gibi kritik mevzular her iki ülkede de çalışılmaya devam ederken, Suriye’de bulunan Rus üstlerine saldırı yapanlar neden TÜRKİYE yaptı diye söyleniyorlar.

Kim ne fayda sağlayacak?

Kaldı ki bu tarz bir dedikodu ve iki ülkenin arasının açılması kimin işine ne kadar yarıyorsa ‘’UNUTULMASIN Kİ’’ bu işi o organize etmiştir. Zira bizim var olma savaşı verdiğimiz bu günlerde partnerimizle yaptığımız onca karlı yatırım varken neden birkaç dronla amatör bir saldırıyı gerçekleştirelim.

Türkiye’nin son yıllardaki en esnek ve menfaatimize göre karar alabilen uluslararası ilişkiler bölümü ivedilikle iki lider arasında görüşme talebinde bulunmuştur.

Tüm kötü niyetli hamlelerin yere çakıldığı an işte tam da bu andır

İKİ LİDER NE KONUŞTU

Suriye’deki süren çatışmanın siyasi çözümündeki görevlerin önceliği konuşuldu. SOÇİ ‘de düzenlenecek olan SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİNİN bu çözüme ne kadar katkı koyacağı ve engellenmemesi tekraren dile getirildi.

İkili iş birliği konuları görüşülürken memnuniyet ve ticari konuların gelişimdeki olumlu hava görüşmenin tamamına hâkimdi

Saldırıların Türkiye’den değil istikrara yapılmış bir darbe olduğu ve aradaki tesis edilmiş güvene saldırı yapıldığı söylendi. Böylelikle şer cephesinin bir hamlesi daha diyalogla önlenmiş oldu.

Önlenmesine önlendi ama bedelini yine o coğrafyada ki Müslümanlar ödedi. Doğu GUTA, Hamanın kuzeyi, rejim askerlerince bombalandı. Rusya’ya yapılan her saldırı sonrası Rusya rejim askerlerinin saldırısı konusunda gevşiyor, karşılığında da olan Müslümanlara oluyor.

Putin’e tekrar gelecek olursak.

İRAN iç işlerinde zor günler geçiriyor.

Türkiye terör örgütlerinin füzeli saldırısına karşılık veriyor.

Suriye rejimi Öso tarafından ağır bir yenilgiye uğruyor.

Rusya ise kendine yapılacak hamleyi bekliyor.

Siber önlemler ve felaket senaryoları değerlendiriliyor.

Soğuk savaş önlemlerine ağırlık veriyorlar.

En önemli konuysa dışardan gelecek olan ticari ve ekonomik veriler oluyor.

Sanırım bu günlerde tüm nakit tahsilatlarını da yapıyorlardır.

Çünkü !

Savaş varsa ekonomisi en iyi olan kazanır.

Rus lider Amerika’nın zor günler geçirdiğini düşünüyor. Bu sebepten bu görüntüyü silebilmek ve dünya ya güç gösterisinde bulunmak için uygun zaman ve durum kolluyor, bu arada da ülke içindeki şartları iyileştirmeye çalışıyor. Avrasya coğrafyasının güçlü üyesi Rusya Türkiye’nin önemini bilerek hareket ediyor. Ülkesinin tökezlemesi durumunda kendinden toprak istemeyecek olan bu partneri de kaybetmek istemiyor

Çünkü biliyor kiKurtlukta Düşeni Yemek Kanundur.

Saygılarımla

seslimakale.com
15 Occak 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER