GÜNCEL

Abdurrahman Dilipak : Haydi Bismillah!

Tarih
03 Kasım 2015
İzlenme
3167 Kişi

3 Kasım 2015

Sonuç belli oldu. Oranlar şöyle: 49.5, 25.3, 11.9, 10.8 ve 2,5. Milletvekili sayısı 317, 134, 40, 59.

Bundan sonraki yol haritası şöyle: Muhtemelen 12 Kasım’da kesin sonuçlar açıklanacak. O takdirde Meclis 17 Kasım’da Baykal’ın başkanlığında toplanacak. Bu arada G20 toplantısı var. 5 gün sonra Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Ardından komisyonların teşkili söz konusu, bu arada hükümet için görevlendirme yapılacak. Hükümetin kısa sürede kurulması, hükümet programının hazırlanması, okunması ve ardından güvenoyuna gidilmesi gerekiyor. Bütün bu çalışmalar Kasım ayı içinde sonuçlanacak ve ilk iş olarak Aralık ayında bütçe müzakereleri başlayacak.

Bu parlamento sayısı bugün için bir anayasa değişikliğine imkan vermiyor. 330 sandalye gerekli ama AK Parti 317 sandalyeye sahip. Ama bu konu bu aşamada sorun değil. Türkiye mevcut anayasa ile zaten sınırsız ve sorumsuz bir başkanlık sistemine imkan veriyor. Anayasanın değiştirilmesine engel olan zihniyet ise toplum nezdinde sabıkalı bir hale geliyor.

AK Partililer bu sonucu beklemiyordu. Beklediklerinden daha iyi bir başarı yakaladılar.. Birileri AK Parti sonrası için hazırlık yapıyordu. Yabancılar ve onların yerli işbirlikçileri hazır kıta bekliyordu. Olmadı. Döviz düşmeye başladı, borsa yükseldi. Ertelenen, bekleyen yatırımlar şimdi kaldığı yerden devam edecek.

Bu seçimler, sadece milletvekillerinin seçildiği bir seçim olmadı. Bir bakıma bir referandum anlamı da taşıyordu bu seçim. Paralel yapı, terörle mücadele, dış politika, Kürt sorunu, yeni havaalanı gibi bir takım projeler için de bir referandum anlamı taşıyor.

Aslında Haziran seçimi de bu arada bir anlamda pahalı ama önemli bir derse dönüştü AK Parti için. Bu arada kim kimdir görüldü. Seçmenin bu süreçte bazı gerçeklerin farkına varması için bir fırsata dönüştü. Bu seçim SP ve BBP için bir felakete dönüştü. Seçmen AK Parti ve CHP dışındaki bütün partileri cezalandırdı. HDP kıl payı barajı aştı. SP’ye ve BBP’ye giden oylar, AK Parti tabanına yakın yerden giden oylar olduğu için % 1’in altında olsa da, AK Parti’nin anayasal çoğunluğuna ulaşmasının önünde bir bariyer oluşturdu..

Paralel yapının yönlendirdiği oylar büyük ölçüde HDP’ye gitti. Paralel yapı, seçmeni daha çok CHP, HDP, MHP ve SP’ye yönlendirdi.. HDP sadece Kürtlerden değil, Paralel yapı, bazı dindar çevreler, CHP, Alevi, sol-sosyalist/Marksist blok, liberal kesim, Kemalist laikçi kesim, Ermeni, Süryani, diğer gayrimüslim gruplar, beyaz Türkler ve LGBT’den ciddi oy aldı. HDP’nin Kürt oyları % 6 civarında kaldı. Oylarının nerede ise yarısı bu çevrelerden geliyor.. Bu gerçekler ışığında aslında Kürt oylarının yarıdan fazlası AK Parti’ye gitti.

Bu sonuçlar karşısında CHP, MHP ve HDP içinde ciddi bir hesaplaşma yaşanması bekleniyor. CHP’de zaten kongre süreci devam ediyor.. MHP’de gergin bekleyiş sürüyor. Bahçeli istifa etmeyeceğini açıkladı. Büyük oy kaybeden ve zaten artık bir siyasi varlığı kalmayan Kamalak ve Destici de istifa etme konusunda bir şey söylemedi. Diğer partiler zaten % 0 seviyesinde, ama varlıklarını sürdürüyorlar.. Birileri bunların finansmanını sağlıyor ve sadece oy pusulasında yer işgal ediyorlar, bir de tabelaları var.. Bunların bir kısmı derin, bir kısmı paralel..

Bu arada; 5. parti planı da anlamsız hale geldi.. AK Parti’yi bölme hayali de böylece suya düştü. AK Parti’yi bölme hayali kuranlar, Türkiye’yi teslim alma hayali kuruyorlardı. Bu şekilde İslam dünyasına da aba altından sopa göstermiş olacaklardı.

Bu seçimde, aslında Sisi, Esed ve MOSSAD kaybetti.. AK Parti’nin seçim sonucundaki başarısı, Mekke’de, Medine’de, Kudüs’te dualarla kutlandı. Suriye’de, Mısır’da, Somali’de, Moro’da, Myanmar’da, Amerika’da şükür secdeleri ile kutlandı.

Birileri karanlık planları ile ne elde etmek istiyor idi ise, bu sonuçla onu kaybettiler.

Aslında şimdi AK Parti her sandık çevresinde kim kimdir gördü. Tüm dünyadaki oy dağılımı belli. Bunlar kim, neden, niçin onu görüp, ona göre çalışmak gerek.. Mesela Almanya’da AK Parti % 59.44, HDP 16.20, CHP 14.82, MHP 7.2.. ABD’de AK Parti 18.36, CHP 49.21, HDP 22.7, MHP 7, Avustralya AK Parti 45.8, CHP 28.6, HDP 18, MHP 4.9. Belçika’da AK Parti 69.3, ama Birleşik Arap Emirlikleri’nde CHP 63.2, HDP 18.9, AK Parti 11.3, MHP 5.4. Katar’da CHP 57.1, AK Parti 18.6, Kuveyt’te CHP 61.1, AK Parti 22.11, İngiltere’de HDP 54.7, CHP 21.3, AK Parti 19.8, MHP 2.3, Bosna’da AK Parti 55.4, CHP 19.9, Bulgaristan’da CHP 43.6, AK Parti 24.3. Çin’de CHP 46.3, AK Parti 23.44, Güney Afrika’da AK Parti 29, CHP 34.5, HDP 26.1, Gürcistan’da CHP AK Parti’nin önünde. Hollanda’da AK Parti 69.5, ama İran’da CHP 37.9 ile AK Parti’nin önünde. İspanya’da AK Parti 7.7. CHP 46.5, HDP 38.8. İsrail’de CHP 42.7. AK Parti 34.2. İsviçre’de HDP 48.7, AK Parti 27.1 İtalya’da HDP 39.5. Japonya’da HDP 47.1, AK Parti 34.1.. Kanada’da HDP 33.8, AK Parti 32.8. Rusya’da CHP 42.3, AK Parti 27.2, Bu sonuçlar, parti yanında hükümetin imajı ile ve oradaki paralel yapının gücü ile ilgili. Hükümet bu sonuçları gözönüne alarak bir lobi faaliyeti yapması gerek. Bu kişilerin bölgedeki medya, STK ve siyasi çevrelerdeki etkisini de hesaba katması gerek. AK Parti yöneticileri bu sonuçlar üzerinde ciddi bir şekilde düşünmeleri gerekir..

Bugün yeni bir gün, yeni bir başlangıç. Bu sonuç sadece AK Parti’nin değil, ümmetin mutluluğunun vesilesi oldu.

Haydi Bismillah. Selam ve dua ile..

YeniAkit

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER