GÜNCEL

Özay Şendir : Hulusi Akar Yunan parlamentere sesini neden yükseltti?

Tarih
17 Haziran 2022
İzlenme
885 Kişi

Densiz Dendias’ın Yunanistan Başbakanı olmak için kurduğu kirli oyunu yazdığım gün, NATO Parlamenterler Asamblesi Siyasi Komisyon ile Akdeniz ve Ortadoğu Özel Grubu Ortak Toplantısı’nda gerginlik çıktı.

Televizyonda, Yunan parlamentere sesini yükselterek tez anlatan bir Akar gördük ama sebebini göremedik.

Oysa öncesi müthiş bir tuzak ve cep telefonuyla kaydedilen seçim propagandası çalışmasıydı.

Hikâyeyi baştan anlatayım:

Toplantıya Yunanistan’dan dört parlamenter katıldı, ikisi iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nden, biri PASOK’tan, diğeri de Syriza’dan meclise girmiş isimlerdi bunlar.

Milli Savunma Bakanı Akar’ın Rusya-Ukrayna savaşı, Suriye, Ege’de yaşanan sorunlarla ilgili konuşmasının ardından, Litvanya, Romanya, İspanya’dan gelen vekiller Rusya-Ukrayna savaşına dair sorular sordular.

Ardından, söz bir inşaat şirketi sahibi olan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e girişimcilik danışmanlığı yapan Spillios Livanos’a geldi.

Livanos, söze “İşgalcisiniz” diye başladı ve aralıksız Türkiye’yi suçladı. Bu sırada yanında bulunan partidaşı Konstantinos Voloudakis de cep telefonuyla çekim yapıyordu.

Akılları sıra, Türkiye Milli Savunma Bakanı’nın yüzüne demediğini bırakmayan kahramanlar olacaklardı.

Uzun suçlamaların ardından Akar’ın ilk cümlesi “Siz soru sormadınız, kendi brifinginizi verdiniz oldu”, daha sonra da yer yer sesini yükselterek yaptığı açıklamalar geldi. Yeni Demokrasi uyanıklarının kahraman olma hayali bir anda fırça yiyen adamlar gerçeğine döndü.

Fırçanın acısından olacak, toplantı sonunda Livanos, Akar’a “Size teşekkür etmeyeceğim” dedi, Akar da, “Bu Yunan nezaketine aykırı bir durum ama siz bilirsiniz” dedi, buna rağmen tüm konukların ellerini sıktı.

Densiz Dendias’ın Yunanistan’a başbakan olmak için başlattığı Türk yetkililer önünde şov yapma alışkanlığı bu kez kibar bir fırçayla bozguna uğramış oldu.

Yunanistan’da 2023 yılındaki seçimlere kadar belli ki Yeni Demokrasi’den daha bu tür çok provokasyon göreceğiz.

Yunanistan’da Miçotakis’i iktidara getiren faşizm

Altın Şafak, Yunanistan parlamentosunda da temsil edilmiş bir “suç örgütüdür.”

Suç örgütü tanımlaması bana değil bir Yunan mahkemesine ait. Artık resmen siyasetin içerisinde değiller ama Yunanistan’da iktidarı fiilen belirleyen konumdalar.

Olur mu öyle şey diyenler çıkacaktır, oldu bile.

2018 yılında imzalanan Prespa Antlaşması’nı hiç duydunuz mu? Makedonya’nın adını Kuzey Makedonya olarak değiştirmesine neden olan antlaşmadır o. Yunanistan’ın Makedonya’nın bağımsızlığını ilan ettiği 1991 yılından beri bayrağı ve adına karıştığı, kendisine karşı yayılmacı politikalar izlendiğini iddia ettiği hikâyenin sonudur
aynı zamanda.

Yunanistan’da çok kan döken, mafyayla ilişkisi ortaya çıkan Altın Şafak’ın dağılma sürecinde şimdiki Başbakan Miçotakis, faşizm dalgası üzerinde sörf yapmaya başladı. İlk işi de Prespa Antlaşması’nı protesto eden faşistleri kendi partisi etrafında toplamak oldu. İşin garip tarafı, babasının Başbakanlık koltuğunu kaybetme nedenlerinden biri, Makedonya ile savaşsız çözüm formülü; oğlu babasının mirasını da yedi yani.

Bugün Yunanistan’da kamu kadrolarının polislerle doldurulmasının sebebi de Altın Şafak faşizminin emniyet içerisinde sahip olduğu güçtür.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER