POLEMİK

Melih Altınok : Akil işi değil

Tarih
04 Aralık 2018
İzlenme
1434 Kişi

Sosyal medyada Ak Partili, milliyetçi, ulusalcı "görünümlü" hesaplar, "İkinciçözümsürecinehayır" başlıklı etiketi en çok konuşulanlar listesine sokuyor...
CHP'den ve İyi Parti'den de itirazlar yükseliyor.
Yalnızca onlar değil...
Dün de HDP Eş Başkanı Pervin Buldan "Oslo'da yeni bir sürecin başladığı algısınıoluşturmaya çalışanlar şunu bilsinler ki..." diye birilerine veryansın ediyordu.
İyi de kim "ikinci bir Çözüm Süreci başlayacak" dedi?
Öyle ya yeniden böyle bir siyasi irade ortaya koyulacaksa sinyal verecek adres bellidir: İktidarcephesi.
Ancak, yerel seçimler öncesi MHP ile "Cumhur İttifakı"nı sürdürme kararı alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gündeminde böyle bir mesele olmadığını da herkes biliyor.

***

Bu garip durumun izahının fotoğrafı geçtiğimiz günlerde Oslo'da çekildi.
Evet, yine o Oslo... Akşam'dan Kurtuluş Tayiz'in ifadesiyle, Kürt halkının gözünde PKK'nın yabancı güçlerin kontrolündeki bir terör örgütü olduğu gerçeğinin tescillendiği o kuzey Avrupa kenti.
Meğer Çözüm Süreci'nde "Akil adamlar" listesinde yer alan bir grup Oslo'ya çıkıp yeniden Çözüm Süreci başlatmışlar!
Ama aralarında...
Hafızanızı zorlayın, DPI'yı, İrlanda ziyaretlerini falan düşünün hepsini hatırlarsınız.
İçlerinde Ufuk Uras gibi iyi niyetine güvendiğim insanlar da var. Ama çoğunluğu, bir zamanlar siyasal iktidara çok ama çok yakın olan, umduğunu bulmayınca da muhalif pozları kesen gazeteciler, AKP'li siyasetçiler falan...
Yani, onca hakaret işittikleri kesimlerin kendilerini muhalif kabul etmemesine içerleyen... Ve bu yüzden her gün "samimi itiraflarla" tinerci gibi itibarına jilet atıp, sığındıklarından kabul görmeye çalışan kararlı bir ekip.

***

Peki, Çözüm Süreci'ni elzem gören biri olarak yeniden benzeri bir girişimi isteyenlere neden karşı çıkıyorum?
Çünkü Çözüm Süreci başka devletlerin müdahil olmadığı yerli aklın bir ürünüydü. Temel şartı ve hedefi de "PKK'nın silah bırakıp yurtdışına çıkmasıydı." Ancak sürecin dışında tutulan veTürkiye'nin bu sorunu çözmesinden korkan ülkeler Oslo'lardan düğmeye bastılar.
Suriye'de daha büyük bir havuç vaat ettikleri PKK'ya çözüm masasını devirttiler. Örgütü ve yasal partisini yeniden teröre yönlendirdiler.
Kansız çözüm önerisi, daha büyük hayaller peşinde koşan PKK tarafından reddedilen devlet de meşru müdafaa hakkını kullandı, gerekeni yaptı. Hepsini bu topraklardan postaladı.
Biliyorsunuz, canlarını kurtaranlar da bugün ABD desteğiyle Suriye'nin kuzeyine yerleşiyorlar.
Yani PKK'nın Türkiye'den tasfiyesi için bir sürece ihtiyacı yok. Seve seve olmasa da zaten tasfiye oldular.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER