GÜNCEL

Melih Altınok : Gaffar Okkan’ı kim öldürdü?

Tarih
28 Ocak 2024
İzlenme
502 Kişi
24 Ocak, suikasta kurban verdiğimiz gazeteci Uğur Mumcu ile Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın ölüm yıldönümüydü.
Mumcu, Cumhurbaşkanı Özal'ın öldüğü, Eşref Bitlis'in uçağının düştüğü, Sivas ve Başbağlar katliamlarının yaşandığı 1993'te öldürüldü.
PKK palazlandırılıyor, faili meçhuller, terör tırmandırılıyor, toplumda kutuplaşmanın tohumları ekiliyor, 28 Şubat'ın taşları döşeniyordu.
Yıllarca, Mumcu'nun faillerinin "Şeriatçılar, İran" olduğuna inandırıldık. Olay hakkında bilgi sahibi olan devlet yetkilileri sustular. Mumcu'nun en yakınları bile... Oysa kardeşi Ceyhan Mumcu'nun ilk günden söylediği gibi, Mumcu bu plan dahilinde katledilmişti. Azmettirici yabancı istihbarat servisleriydi. Bizlerse medya vasıtasıyla önümüze atılan tetikçilerle oyalandık.
90'ların kaotik ortamının son provokasyonu ise Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastıydı.
Bugün Diyarbakır'da Ali Gaffar Okkan Hala 'Gaffar Babadır'” – Türk İdare NetOkkan'ı 90'larda görev yaptığı Eskişehir'den tanıyorum. Bizler o dönemler solcuyduk ve hâliyle o da bizlerle meşguldü. O zamanlar anlaşamıyorduk ama sıradışı bir polis olduğunu fark ediyorduk. Delikanlı ve merhametli bir adamdı. Eskişehir'den tayini çıkınca vedalaşmak için anneme ziyarete geldiğini ve hepimizi şaşırttığını hatırlıyorum.

Gaffar Okkan adı, terör ve korkuyla anılan Diyarbakır'da göreve başlar başlamaz da farkını hissettirmişti. Polis telsizlerinden ilk geçtiği anons Okkan'ın kişiliğini, yapmak istediklerini özetliyor:
"3310'dan karargâha. İki gündür şehirde teftiş yapıyorum ve meslektaşlarımın görev bilincinin olmadığını görüyorum. Bu benim ilk ve son uyarım. Diyarbakır halkına eziyet edeni yakarım!"
Devlet binalarının, polis merkezlerinin önündeki ablukalar kalkmış, 90'larda eve kapanan Diyarbakırlılar gece sokağa çıkar olmuş, kent normalleşmeye başlamıştı.
Bugün bile Diyarbakır'da taksilerin arkasında isminin yazması, kahvehanelerde resminin asılı olması, solcusuyla, sağcısıyla, Türk'üyle, Kürt'üyle Diyarbakırlının çocuğuna Gaffar ismini koyması şaşırtıcı değil yani.
İşte bu adamı da "Hizbullahçıların" öldürdüğü söylendi bizlere. Suikastı kimse üstlenmemişti, aksi yönde pek çok kanıt vardı ama nafile...
JİTEM mensubu Abdülkadir Aygan'ın, Okkan suikastını Hizbullah'ın tek başına yapmadığı, suikast içerisinde Ergenekon ve JİTEM gibi yapıların da yer aldığı yönündeki beyanları yok sayıldı.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER