DÜNYA

Mahmut Övür : Hillary Clinton’a ikinci operasyon

Tarih
22 Mayıs 2016
İzlenme
2924 Kişi

Son yıllarda Türkiye kadar ulusal güvenliğiyle oynanan başka ülke olduğunu sanmıyorum. TIR operasyonları en çarpıcı örneği. Güvenlik güçleri, istihbarat teşkilatına operasyon yapıyor, medyası da bunu dünyaya duyuruyordu. Tabii ülkenin başbakanını dinleyen, operasyon yapan bir güvenlik gücü, istihbarat teşkilatına haydi haydi operasyon yapar. Bizde bunlara soruşturma açılması bile tartışılıyor. Oysa bakın ABD'de neler oluyor?
11 Eylül'ün yarattığı güvenlik sendromundan değil, bir süre önce bizim medyada da haber oldu; eski ABD Dışişleri Bakanı, Demokratlar'ın başkan adayı Hillary Clinton'la ilgili FBI'nın yürüttüğü soruşturmadan söz ediyorum. Sıradan bir güvenlik soruşturması gibi görünüyor ama kazın ayağı öyle değil. Şu an FBI ve ABD Adalet Bakanlığı'ndan 150 uzman, Clinton'ın bakanlığında kişisel adresinden yaptığı yazışmalardaki "hassas bilgilerin kötüye kullanılıp kullanılmadığı"nı araştırıyor. Yani Clinton'ın bakanlığı döneminde elektronik yazışmalar için özel e-posta adresini kullanması ile ilgili FBI'nın yürüttüğü bu soruşturmanın, yakın zamanda sonuçlanması bekleniyor. ABD basınındaki haberlere göre, FBI ajanları, Clinton'ın eski özel kalem müdür yardımcısı Huma Abedin'i 5 Nisan'da Washington'da iki saat süren sorguya aldı. Ancak sorgulamaya ilişkin bilgi verilmedi.
Ne çıkacağını yakında göreceğiz. Eğer soruşturma sonucu "hassas bilgilerin kötüye kullanıldığına" karar verilirse ABD'de tüm hesaplar altüst olur. ABD toplumu, Cumhuriyetçi aday Trump travmasını Clinton'la atlatma hesabı yaparken bu soruşturmayla çok daha büyük bir travmayla sarsılabilir. Çünkü soruşturmanın açılması Clinton'ın adaylığını ortadan kaldırıyor. Böylece Clinton ikinci kez derin bir operasyona tabi tutuluyor; ilki Dışişleri Bakanlığı'ndan alınmasıydı.
Bu durum ABD siyasetinde taşları yerinden oynatır. Peki, ne olur? ABD'li üst düzey bir yetkili ABD siyasetinin her türlü olasılığa hazır olduğunu belirterek şöyle diyor: "Sarsıntı yaratır ancak çözümsüz değil. Bu durumda kamuoyunda en çok tanınan demokrat bir siyasi aktör aday yapılır.
Onun da kim olduğu belli, başkan yardımcısı Joe Biden. Açık ara seçimi alır."
İlginç bir hesap. Bu hesap bir "Derin ABD hesabı mı yoksa sıradan bir polisiye soruşturma mı?" bilinmez ama sadece ABD'yi değil dünyayı da sarsacağı çok açık.

Sabah
22 Mayıs 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER