DÜNYA

Ergün Diler : Çatlak

Tarih
14 Nisan 2022
İzlenme
2745 Kişi
PEK çok örnek var ancak birini seçerek ilerleyelim..
Yıl 2019'du.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD Başkanı Donald Trump için "Avrupa Birliği'nin karşı karşıya olduğu en zorlu sınav" yorumunu yaptı. Alman dergisi Die Zeit'a röportaj veren Tusk, "Tarihte ilk defa birleşik bir Avrupa'ya açıkça karşı olan bir Amerikan başkanı var.
Brexit'i destekliyor ve birliğin parçalanması için dua ediyor" ifadelerini kullanıyordu...
İki yıl öncesine gidelim.
Trump seçilmiş ve 2017'nin OCAK ayında resmen BEYAZ SARAY'a geçmişti.
Bu sırada Malta'da yapılacak gayri resmi AB zirvesi için TUSK, üye ülkelere mektup yolluyor ve TRUMP için DIŞ TEHDİT nitelemesi yapıyordu. TUSK önemli değildi. Zaten bu AB'nin gizli gündemliydi. Sadece açık açık konuşulan bir konu değildi. Ancak ABD'nin AB'yi dağıtmak istediği yeni bir şey de değildi! AB zirvesi öncesi "Özellikle Washington'daki değişim, AB'yi zor durumda bırakıyor. Yeni yönetim, Amerikan dış politikasının son 70 yılını sorgular gibi görünüyor" yorumları yapılmaktaydı.
Yine final cümlesi ZİRVENİN İÇİNDEN ÇIKIYORDU: "AB'nin parçalanmasının, üye devletleri o efsanevi tam egemenliklerini yeniden sağlamalarına değil, ABD gibi süper güçlere gerçek ve fiili bağımlılığa götürecektir... Amerikan dostlarımıza kendi sloganlarını hatırlatmalıyız:
Birleşirsek ayağa kalkar, bölünürsek yıkılırız." Trump gelince sahne alanlardan biri de şimdi ALMANYA'nın CUMHURBAŞKANI olan eski Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'di... Ve şimdilerde kimsenin hatırlamadığı çok önemli bir çıkışa imza atıyordu.
Frank-Walter Steinmeier, "Donald Trump'ın seçilmesiyle eski 20'nci yüzyıl dünyası tamamen sona erdi. Ne tür bir yeni düzenin uygulamaya konulacağının, yarının ne göstereceğinin ucu açık...'' Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan DEĞİŞİM SONUCA GİDECEKTİR!
AVRUPA bundan büyük zarar görecektir. İstenen, hedeflenen plan bu. Hedef asla ve kat'a UKRAYNA olmadı. Olamazdı da.
Savaş 50. gününe giderken AVRUPA hala çaresizce tepki vermekten öteye gidemiyordu. Dün de Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya cumhurbaşkanları, Zelensky ile görüşmek üzere Kiev'e gitti. Garip olan ise ALMAN CUMHURBAŞKANI'nın pozisyonuydu. Bu liderlerle birlikte Kiev'e gitmek istediğini belirtiyor ancak UKRAYNA anında tepki veriyor ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier'ı istemediklerini ilan ediyorlardı. Zelensky, Merkel gibi Steinmeier'i RUS DOSTU olarak görüyordu.
Aslında bu RUSYA'nın işgalinin sonuçlarından sadece bir tanesiydi.
Fransa'da da durum farklı değildi.
Fransa'da 24 Nisan'da ikinci turu gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı lider Marine Le Pen'e karşı yarışacak olan Macron, rakibinin seçilmesinin tehlikeli bir sürecin önünü açacağı uyarısında bulundu.
Marine Le Pen'in Fransa'yı Avrupa Birliği'nden çıkarma yönünde gizli bir projesi olduğunu söyleyen Macron, "Verdiğimiz mücadele sadece Fransa için değil, Avrupa için de. Aşırı sağ, Avrupa'dan çıkışın gizli olduğu bir projedir. Bu projeye tüm gücümle karşı çıkacağımı göreceksiniz.
Çünkü bu, milliyetçiliğin ve savaşın geri dönüşüdür.
Bu asla olmayacak" ifadelerini kullandı.
Le Pen ise "Amacım 'Fransız anayasası Avrupa hukukunun üzerindedir' ibaresini Anayasa'ya eklemektir" cevabını verdi. Öte yandan İSVEÇ ve FİNLANDİYA da NATO'nun kapısına doğru hızla yaklaşmaktaydı...
İsveç'i ziyaret eden Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO ÜYELİĞİ KONUSUNDA kararın hızlı bir şekilde alınacağını söyledi. Marin gidişatı şu sözlerle açıkladı:
RUSYA'nın Ukrayna'ya saldırısı AVRUPA'nın güvenlik yapısını tamamen değiştirdi...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER