SİYASET

Bekir Hazar : Elçiye zeval olmaz

Tarih
01 Nisan 2022
İzlenme
1950 Kişi
AHMET İhsan Tokgöz… 1942'de vefat etti. CHP'den 3 dönem milletvekili olarak Meclise girdi.
Sultan Abdülhamid Han tahttan indirildiğinde iktidar koltuğuna oturan batı hayranı Jön Türkler hareketinin içindeki önemli isimlerden biriydi.
İngilizlerin hayranıydılar. Abdülhamid Han'ı İngilizlerin desteği ile devirdikleri için Londra'ya aşıktılar. 1908'de darbenin hediyesi olarak İngiltere İstanbul'a Gerard Lowther'i büyükelçi olarak gönderdi. Jön Türkler Sirkeci Garı'nda büyük bir karşılama töreni düzenledi. İşte bu karşılama töreninin bir numaralı düşünürü ve organizatörü, daha sonra CHP milletvekili olacak ittihatçı Ahmet İhsan Tokgöz'dü. Hatıralarını yazdığı kitapta o günü bakın nasıl anlatıyordu; "İngiliz sefiri Lowther şehrimize döndüğü zaman Sirkeci istasyonunu baştanbaşa doldurmuştuk. Büyükelçiyi candan ve gönülden alkışlıyorduk. Nihayet coşkun gençler, büyükelçinin arabasını çeken atları söküp arabayı kendi kollarıyla çekmişlerdi. Bu fıkrayı yazmaktan maksadım, Meşrutiyet'in ilanına kadar Türk aydınlarının siyasî meylini ve düşüncesini göstermek içindir." Evet, Abdülhamid Han'ı deviren Jön Türkler, hemen ertesinde Sirkeci Garı'na ayak basan İngiliz elçinin arabasına AT olup, elçiliğe kadar coşkuyla çekiyorlardı. Araba konvoyu içinde en önde olanın ATLARI arasında CHP milletvekili Ahmet İhsan Tokgöz de vardı. Bu 1 Nisan şakası değil, bu topraklarda yaşanmış bir gerçekti.
Aradan yıllar geçti. CHP'li Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 16 milyon insanın karlara teslim olup, 14 saatte eve gidebildiği bir gecede tuhaf bir olaya imza attı. 16 milyondan daha önemli olmalı ki, kar makinesi ile gideceği güzergahı açtırıp, peşinden Boğaz'da İngiliz elçi ile rakı-balık yapmaya gitti. 
Yolda kalan vatandaş isyan etti: Ekrem İmamoğlu balık keyfi yap - Yeni ŞafakKar makinesini ve kendisini, İstanbul halkının hizmetine değil, İngiliz elçiyle buluşma aşkına tahsis etmesinin görüntülenebileceğini hesaplayamadı. Belki de bunu da düşündü ama denizde fırtına vardı.
Yoksa ayda 377 milyar ödediği teknesi ile denizden gider, kameralara yakalanmayabilirdi.
16 milyondan daha önemli noktaya taşınan o gecede neler konuşuldu hala bilmiyoruz. Sırf rakı-balık için 16 milyon, 14 saat buz gibi havada yolda bırakılmaz. Ekrem Bey konuşulanları açıklamıyor. Sadece rakının yanında İngiliz elçiyle kalkan balığı ciğeri yediklerini biliyoruz.
Benim çok ciddi kaynaklardan öğrendiğim bir konu daha var. İngiliz elçiyle kar-kış-fırtınada yapılan rakı-balık sefasının, Ekrem İmamoğlu'nun başkan adaylığını bitirdiği yönünde. CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı "Başkan adayımızın kim olacağına uluslararası karar vericiler işaret edecek" diyordu. 
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş hakkında suç duyurusu - Yeni ŞafakKarar vericiler her kimse, Ekrem İmamoğlu'nun üzerini "İngilizle rakı-balık, seçim kaybettirir" düşüncesiyle çizdiler. "Mansur" diye bastırıyorlar, Kemal Bey direniyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yeni bir iddia ortaya attı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun organize ettiği 28 Şubat toplantısında hazırlanan ve 6 ittifak partisinin kabul ettiği bildirinin bir yabancı büyükelçiye gönderilerek düzelttirildiğini söyledi. Kemal Bey'in elçisi, hazırlanan metni alıp bir büyükelçiye gitmiş.
O büyükelçi de gerekli düzeltmeleri yapıp, "Okey beybi" diye onay verdikten sonra masaya dönen bildiriye 6 muhalefet partisi imza atmış.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER