DÜNYA

Serdar Turgut : Washington'da Golan Tepeleri tartışması

Tarih
30 Mart 2019
İzlenme
1164 Kişi

Başkan Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıma kararından sonra  Washington’da yoğun tartışma başladı.

Cumhuriyetçi Parti bunu başkanlık kararı olmaktan çıkarıp bir yasa haline dönüştürmek istiyor. Bunda amaç ileride gelecek yeni başkanların bu kararı geri çekme imkanını ortadan kaldırmak, onları anayasaya uymaya zorunlu hale getirmek.

Cumhuriyetçi Parti içinde azınlıkta olsalar da karara karşı çıkanlar da var. Onlar İsrail’in Golan Tepeleri üzerine egemenliğini tartışmadıklarını ancak kararın açıklanmasının zamanlamasına karşı olduklarını söyleyerek tavır alıyorlar.

 

DEMOKRATLAR KARARA KARŞI 

 

Demokrat Parti ise çoğunlukla karara karşı çıkıyor. Yahudi lobileriyle araları iyi olan Demokratlar bile bu kararın İsrail’in aleyhine çalışacağını söyleyerek kararın geri alınmasını istiyorlar.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık kararını yasa haline getirme çabalarınaTemsilciler Meclisi'nde ciddi bir engel var. Kongre’nin bu bölümünde çoğunlukta olan Demokratlar böyle bir yasanın çıkmasına izin vermeyeceklerini söyleyerek tavırlarını koyuyorlar. 

Senato'da ise çoğunluk Cumhuriyetçilerde olduğundan oradaki dış ilişkiler komisyonunda bir yasa çıkarılması fikrine çoğunluk destek vermiş durumda. Ancak Senato'da da Demokratlar ciddi muhalefetlerini sürdürüyorlar.

 

YAHUDİ LOBİLERİ

 

Amerika’da çok etkili olan Yahudi lobileri içinde de bu konuda tam bir fikir birliği bulunmuyor.

Liberal olan daha, seküler olan lobiler bunu Trump’ın siyasi bir hamlesi olarak görüyorlar ve şu anda bu kararın açıklanmasının İsrail’e yararı değil zararı olduğunu belirtiyorlar. Lobilerin bu bölümü Trump’ın kararı sadece Netanyahu’ya destek için aldığını vurgulayarak bu nedenle kararın yasa haline gelmesine de muhalefet ediyorlar. 

Evanjelistlere yakın lobiler ise kararı tamamen destekliyorlar ve kararın yasa haline dönüştürtülmesini istiyorlar.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER