DÜNYA

Serdar Turgut : Türkiye, ABD'nin bu son hamlesini çok dikkatli analiz ve takip etmeli

Tarih
20 Ocak 2021
İzlenme
1156 Kişi

Trump başkanlıktan giderayak öylesine önemli bir stratejik değişim kararına imza attı ki, Türkiye’nin bu yeni hamlenin anlamının ne olacağını çok dikkatli analiz ve takip etmesi gerekecek.

15 Ocak Cuma günü Pentagon’da bir basın toplantısı yapıldı ve Amerika’nın Centcom (Central Command) Komutanlığı'nın yetki alanına İsrail’in de dahil edildiği açıklandı.

İsrail bugüne kadar Amerikan stratejik askeri planlarında Eucom olarak bilinen Avrupa Birlikleri Komutanlığı yetki alanındayken bundan böyle Centcom bünyesinde ele alınacak.

Centcom komutanlığı 1983 yılında Carter’ın başkanlığı döneminde oluşturulmuştu.

Komutanlığın görev alanı olarak Ortadoğu, Afrika’da Mısır ve Orta Asya ile güney Asya’nın bir bölümü belirtilmişti.

Centcom’un asıl hedefi İran’dı. Bugün de İsrail’in komutanlık yetki alanında düşünülmeye başlanmasının da asıl nedeninin İran olduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE-CENTCOM İLİŞKİSİ

CENTCOM'un Suriye'de Teröre Zemin Hazırlayan Politikaları | Güvenlik | SETACentcom’un bölgemizdeki varlığı Türkiye’nin de askeri stratejik meselelerinden bir tanesidir. Çünkü Centcom 1991 yılındaki ‘Çöl Fırtınası’ harekatını yapan, Afganistan’daki savaşı sürdüren ve 2003-2011 arasındaki Irak savaşını da gerçekleştirmiş olan komutanlık olduğundan Türkiye’nin de çıkarlarının zaman zaman çatıştığı bazen de çakıştığı komutanlıktır.

Amerikan askeri hiyerarşisinde Centcom’un YPG’ye duyduğu yakınlık ve güven iyi bilinir.

TÜRKİYE TARTIŞMASI

Hatta Türkiye’ye yakın olan ABD’nin Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Komutanı General Scarpotti, Centcom’un YPG ile ilişki kuracağı söylentisi ilk ortaya çıktığında sadece Türkiye’yi savunmak için Avrupa’dan Washington’a gelmiş ve dönemin savunma bakanı Mattis’e "Biz Türkiye ile evliyiz. YPG ile ilişkimiz olsa olsa sadece bir kaçamaktan ibaret olabilir" diyerek YPG ile kurulacak stratejik işbirliğinin tehlikelerine işaret etmiştir.

Aynı zamanda NATO birliklerinin de komutanı olan Avrupa Birlikleri Komutanı'nın uyarısına rağmen Centcom’un YPG yandaşı komutanlarının dediği olmuş ve terör örgütü ile işbirliği oluşturulmuştur.

AZ DAHA KARŞI KARŞIYA GELECEKTİK

2018 yılının Ocak ayında Türkiye, Münbiç’te konuşlanmış Amerikan birliklerinin oradan çekilmediği takdirde Türk askeri ile karşı karşıya gelebilecekleri uyarısını yapmıştır. Ancak o günlerde Centcom’un komutanı olan Joseph Vottel, Münbiç’teki askerlerinin orada kalmasında ısrarlı olmuştu.

'HEDEFTE İRAN VAR' DENİLİYOR

Şimdi 15 Ocak’ta Pentagon’da yapılan açıklamayla yetki alanına İsrail’in de katıldığı Centcom’un bu hamlesiyle esas hedefinin İran olacağının ortaya çıktığı uzmanlarca ifade ediliyor.

20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak olan Biden, CIA’ya bile İran ile nükleer anlaşmanın arka kapı diplomasisini yürütmüş bir diplomatı yeni başkan olarak atamak niyetini ifade etti. Obama döneminde İran ile nükleer anlaşma için görüşmeleri yürütmüş olan Wendy Sherman’ı da dışişleri bakan yardımcısı atayacağını açıkladı. Buna rağmen yani Biden yönetimi İran ile nükleer anlaşma için diplomatik görüşme niyetini açıkça ortaya koymasına rağmen Trump’ın başkanlıktan ayılmasına neredeyse saatler kaldığı şu günlerde İsrail’i Centcom’un yetki alanına dahil ederek İran ile savaş ihtimalini arttıran bir tavır sergilediği ve böylece Biden yönetiminin İran ile ilişkisini daha zor yürütmesine yol açtığını söyleyen konuştuğum kaynaklar bana İran’ın 2019 yılında Centcom’u bir terörist örgüt olarak ilan etmiş olduğunu da hatırlattılar.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER