DÜNYA

Serdar Turgut : Suriye Kürtlerine Kuzey Irak modeli

Tarih
17 Temmuz 2018
İzlenme
1907 Kişi

Washington’a gelen bilgilere göre Trump ve Putin dünkü 2 saatlik zirveden sonra yaptıkları basın toplantısında özellike kamuoylarının beklediği konulara yoğunlaşıp zirvede ele alınan Suriye konusuna hemen hemen hiç değinmediler.

Oysa Washington kanynakları bu konuda önemli bir yeni açılım olduğunu vurguluyor.

Bunların dediğine göre Trump zirvede Kuzey Suriye konusunu, güvenlikli alanlar oluşturulması önerisyle bağdaştırıp açtı.

Güneyde oluşrtutulan ve İsrail’i tatmin ettiği Rusya’ya da iletilmiş olan bu önerinin kuzeyde de Türkiye’nin aktif katılımı dışında oluşturulabilmesi imkansız.

KONU KÜRTLERE GELDİ

Bu konuları konuşurken iki lider kaçınılmaz olarak Suriye Kürtleri konusuna da geldi.

Putin’in bu konuda ellnde, Ortadoğu uzmanı danışmanı Vitaly Naumkin’in oluşturduğu kapsamlı model çalışması var.

Naumkin bu planını bu yıl 26 Şubat tarihinde geldiği Washington’da, Georgetown Üniversitesi'nde sadece özel davetlilerin alındığı yemekli toplantıda Washington’un elitlerine anlatmıştı.

Rusya’nın Kuzey Irak modeli diye adlandırdığı bu öneriye Trump o dönemde hemen onay vermese de, bunun üzerinde konuşulabilir bir öneri olduğunu telefonda Putin’e lletmişti.

Suriye’de İran’ın etkisinin azaltılması yolunda Rusya’nın aktif yardımını alabilrse Trump bu modele de daha sıcak bakıyor şu anda.

ABD, 2 bin 200 askerini çektikten sonra YPG/PYD’ye, "Siz Esad Yönetimi ve Rusya ile koordineli çalışın" denilecek.

Washington’da bunun anlamı, Irak’ta olduğu gibi Suriye'nin kuzeyinde de idari ve kültürel özerkliği bulunan ancak Suriye ulus devleti içinde kalan bir Kürt oluşumu olarak yorumlanıyor.

TÜRKİYE NE DER

Buradaki yetklilere 'Buna Türkiye’nin tepkisi göz önüne alınıyor mu?' diye sorduğumda daima şu aynı cevabı alıyorum:

"Türkiye ilk başlarda Kuzey Irak’taki otonom Kürt oluşumuna da karşıydı. Sert açıklamalar yapıyordu ama sonra birlikte çalışmaya başlayınca hem ekonomik çıkarları oldu hem de o oluşumu tamamen kontrolleri altına aldılar. Bunun Suriye’de de olmaması için bir neden yok."

Evet böyle diyorlar ama Suriye’de bu ne kadar gerçekçi bilemiyorum.

Sadece şu anda şunu bilelim, Kuzey Suriye ve Kürtler konusunda Rusya ile ABD biraz daha yakınlaşma sürecine girmiş gibi gözüküyorlar Washington’da.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Mal ABD

    19 Temmuz 2018
    0 0
    Iraktakiler peşmerge suriyedekiler pkk geri zekalı ABD
  • ALI HAYDAR

    17 Temmuz 2018
    1 0
    Kuzey Suriye'de Kurt mu var ki, Kuzey Irak modeli olsun? Suriye'nin Kuzeyi Arab veTurkmen! Basra'dan Yayladagi'na Turkmen KORIDORU, HATTI O-L-A-C-A-K-!-!-!
  • Mamocan

    17 Temmuz 2018
    0 0
    senin kafan mı güzel? kripto musun serdar turgut? yazın bir köşeye, bu adam yarın türkiye kürtlerine suriye ırak modeli diye yazı yazmazsa...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER