DÜNYA

Serdar Turgut : İran'da rejim değişikliği planını Trump'a kimler sundu?

Tarih
31 Ekim 2018
İzlenme
1207 Kişi

Başkan Trump’ın soruşturmasını sürdüren özel savcı Mueller’ın yaptığı incelemelerden kısa aralıklarla çok ilginç yeni bilgiler sızıyor.

Suudi Arabistan’da Muhammed bin Selman’ın geleceği tartışılırken ve İran’a yeni ambargo aşamasının tarihi yaklaşırken sızan son bilgiler bu konjonktürde hayli enteresandı.

Soruşturmada ele alınan o günlerde Trump seçilmiş ama henüz resmen başkanlık koltuğuna oturmamıştı. Ulusal güvenlik danışmanı adayı Michael Flynn’di.

NEW YORK'TA CASUSLAR

Geleceğin Beyaz Saray’ının ulusal güvenlik stratejileri için birbiri ardına toplantılar New York’ta yapılıyordu.

Bu toplantıların gerçekleşmesine Birleşik Arap Emirliği liderliğine çok yakın olan Lübnan-Amerikalı George Nader’in aracılık ettiği ortaya çıktı. Nader şimdi Mueller soruşturmasında devlet tanığı oldu.

Bu geçiş sürecinde en aktif olan ülkeler arasında İsrail ile birlikte Suudi Arabistan vardı.

Suudi Arabistan'ın, o günlerdeki, istihbarat şefi General Ahmed el Asiri sıkça New York’a gelerek yeni Başkan Trump’ın dış politika ve ulusal güvenlik timleri ile toplantılar yaptı.

 

General Ahmed el Asiri


Mueller soruşturmasından sızan bilgiler Asiri’nin gündeme İran'da da rejim değişikliği meselesini getirdiğini gösteriyor.

O dönemde Trump’a çok yakın olan Steve Bannon da tüm gelişmelerin perde arkasında görülüyor kayıtlarda.

MOSSAD'IN ELİ

Bu görüşmelerin önemli bölümüne İsrail istihbaratına yakın isimlerin de katıldığı yeni ortaya çıkan bilgiler arasında. Bu isimlerden bir tanesinin İsrail sosyal medya stratejisti Joel Zamel olduğu da sızan bilgiler arasında.

George Nader’in ayrıca İran’a yönelik ekonomik sabotajlar düzenlenmesi fikrini hemen her toplantıya getirdiği ve bunun da detaylı bir şekilde tartışıldığı anlaşıldı.

Anlayacağınız Trump henüz başkan olarak göreve başlamamışken bile onun yürütmesi gereken Ortadoğu stratejisi New York’ta istihbaratçılar arasında çoktan çizilmiş bile.

Trump resmen göreve başlar başlamaz damadı Jared Kushner özellikle Muhammed bin Selman ile arkadaşlığı olduğundan İsrail-Suudi Arabistan koordinasyonunu sağlama işiyle görevlendirdi ve sonuçta bugünlere gelindi.

Bu aralar bu stratejinin kesilmeden sürdürülüp sürdürülemeyeceği ve eğer sürdürülecekse Suudi Arabistan’da hangi liderle sürdürüleceği Washington’da aktif biçimde tartışılıyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER