DÜNYA

Serdar Turgut : ABD'nin Türkiye'ye yönelik son ekonomi kararının altından da Rahip Brunson çıktı

Tarih
12 Mart 2019
İzlenme
1175 Kişi

Geçen hafta Başkan Trump, Kongre'ye bir yazı göndererek Türkiye’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) diye bilinen gelişmekte olan ülkelerin ABD’ye bazı malları tarifsiz ihraç etmesine imkan sağlayan sistemden çıkarılacağını söyledi. Kararın bu yazının gönderilmesinden sonra iki ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

GÜNÜN RUHUNA UYMADI 

Tam da iki ülke arası ekonomik ilişkinin canlandırılması yolunda başkanlar düzeyinde bir irade ortaya konmuşken, tam 75 milyar dolarlık ticaret hacmi gibi bir hedef de belirlenmişken, gelen bu karar çoğu insan tarafından çelişkili bulundu. "Bu adım iki ülke arasında olması istenen yeni çalışma ruhuna uygun değil" diyenler ağırlıkta Washington’da
Açıkçası bu kararın nedeni pek anlaşılamadı.

YÖNETİMİN AÇIKLAMASI 

Türkiye’den gelecek tepkiyi yumuşatmak için yönetim, "Genel değerlendirme yapıldığında Türkiye’nin artık birçok göstergede gelişmekte olan değil gelişmiş ülke konumunda olduğu görülüyor. GTS sisteminden çıkarılma işte bu nedenledir" yolunda bir açıklama yaptı.

TEMELİNDE RAHİP BRUNSON VAR 

Türkiye’nin birçok göstergede gelişmiş ülke statüsünde olduğu doğru olsa da bu kararın temelinde aslında siyasi bir tavır olduğu, üstelik yeni bir karar da olmadığı ortaya çıktı.
Geçtiğimiz ağustos ayında Rahip Brunson krizi iki ülke arasında zirve yapmışken ve Amerika onun serbest bırakılması için birçok yaptırım getirirken Başkan Trump’ın bu genişletilmiş tercihler sistemi işine de bakılması talimatını o günlerde verdiği görülüyor. Yani Trump o dönemde sistemden çıkarmayı Türkiye’ye ilave bir baskı unsuru olarak düşünmüş ve bunun incelenmesi talimatını vermiş.
Ancak o ağustos ayından sonra birçok adımlar atılmasına ve Rahip Brunson'un şu anda ABD’de yaşmakta olmasına rağmen o zaman verilen talimatınyönetim içindeki iletişimin çalışmaması nedeniyle ancak şimdi yürürlüğe konulduğu belirtiliyor.

KARAR GERİ ALINMALI 

Buradaki uzmanlar iki ülke arasında nisandan itibaren yeni ekonomik ilişki adımları atılması planlanırken, Erdoğan ve Trump iki ülke arasındaki ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılması için prensipte anlaşmışken...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Ndr

    12 Mart 2019
    0 0
    Papazı baskılara dayanamayarak verirsen olacağı budur...Hani "Ver papazı al papazı" deniyordu?....
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER