DÜNYA

Serdar Turgut : ABD kamuoyu için sembolik saldırı

Tarih
08 Nisan 2017
İzlenme
1806 Kişi
 Washington'un savunma ve istihbarat camiasında, Suriye’ye yapılan saldırının anlamı tartışılıyor. Bu camiada oluşmaya başlayan konsensüs, saldırının iç kamuoyuna yönelik ve iç siyasi kaygılarla yapılmış sembolik bir saldırı olduğu yolunda.

Bu yoruma bazı itirazlar gelse de bunlar azınlıkta kaldı. Çoğunluğun görüşü üstteki yorumda birleşiyor.

BAŞKANA İKİ PLAN

Edindiğim bilgiye göre, saldırı emri verilmeden önce başkanın önüne iki opsiyon sunulmuş Pentagon tarafından.

Bir tanesinde, Suriye’nin tüm hava gücünü fonksiyonsuz hale getirebilecek ve bir daha hava gücünü etkin kullanmasına imkân vermeyecek büyük bir saldırı planı yer alıyormuş.

Diğerinde ise Doğu Akdeniz’de bulunan savaş gemilerinden atılacak Tomahawk füzeleriyle seçilmiş hedeflere bir saldırı (targeted attack) yapılması opsiyonu varmış.

Birinci plan, yani Suriye’nin tüm hava gücünü ve operasyon yapma ihtimalini ortadan kaldıracak kadar büyük bir saldırı yerine, diğeri yani çok daha zararsız ve sadece bazı üs ve sığınakları vuracak saldırı opsiyonu seçilmiş.

YARIM SAATİN ANLAMI

Savunma ve istihbarat uzmanları, şu anda 59 Tomahawk füzesi atılmış olmasına rağmen saldırıda Suriye’nin kimyasal silah stokuna dokunulmadığını, onların hâlâ aktif olduğunu söylüyor.

Ayrıca saldırıdan yarım saat önce Rusya’ya da haber verildiği için, onlardan haberi alan Suriye’nin vurulması muhtemel üslerden savaş uçaklarını çekmiş olduğu istihbaratı da geldi.

ÇİN VE İRAN’A MESAJ

ABD Dışişleri’ne yakın bir kaynak, saldırı emrinin verilme zamanlamasına da dikkat çekti. Bu emir, Başkan Trump’ın Çin lideriyle görüşeceği gün verildi.

Amerika, Kuzey Kore konusunda Çin’e “Ya bir şey yap ya da biz kendi başımıza yaparız” dediği için, Suriye’ye yapılan saldırı Çin’e verilmiş, “Bak dediğimizi yaparız” mesajını da taşıyor.

Ayrıca saldırıyla İran’a, “Bazı çizgileri aşarsan vururum ha” mesajı da veriliyor.

Yani bu saldırı Suriye’deki durumları gerçekten değiştirmeyen sınırlı, sembolik bir saldırı. İç kamuoyunu biraz sakinleştirirken bir yandan da Çin, Kuzey Kore ve İran’a mesaj verme amaçları taşıyor.

Washington’da, bu saldırının arkasından daha kapsamlı bir askeri harekât beklentisi yok.

Habertürk
8 Nisan 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER