DÜNYA

Serdar Turgut : ABD hakkında bilmek isteyip de sormaya çekindiğiniz her şey

Tarih
08 Nisan 2018
İzlenme
1854 Kişi

WOODY Allen’ın “Seks Hakkında Bilmek İsteyip de Sormaya Çekindiğiniz Her Şey” adlı filminden esinlenerek attığım bu başlığın altında Washington’daki sistemin işleyişi hakkında var olduğuna inandığım bazı önyargıları ve varsayımları sorgulamaya çalışacağım.

1. Amerika’da derin devlet var mıdır?

Çevrilen bunca filme, yazılan bunca romana ve komplo teorisine rağmen cevabım “Hayır yoktur”. ABD’nin resmi devlet yapısı zaten derin devlet işleyiş mantığına göre düzenlendiğinden bir ilave derin devlet yapılanmasına gerek kalmamıştır. Derin devlet yapılarının girdiği tüm illegal işler Amerikan devleti tarafından kılıfı bulunarak yapılır zaten.

2. Yönetim yapısı içinde Amerikan Başkanı’nın gücü olağanüstü büyük müdür?

Hayır değildir. Ondan daha güçlü olan Amerikan Kongresi ile Anayasa Mahkemesi’dir. Kongre isterse başkanı hiç iş yapamaz hale getirebilir, onun yargılanmasına bile karar verebilir. Anayasa Mahkemesi ise başkanın uyması gereken kanunları yapar, özetle onun gücünün sınırlarını belirler. Kongre de kontrolünü sağlar.

GİZLİ TÜRKİYE POLİTİKASI

4. Medyada Amerika genellikle CIA, Pentagon, Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlar bağlamında takip ediliyor. Bu doğru bir yöntem midir?

Hayır değildir. Özellikle CIA ve Pentagon haberlere heyecan katmaktadır. Ama esas önemli olan Kongre’dir. Türk medyası ile dış politika uygulayıcıları her zaman Kongre’yi ihmal etmişlerdir. Kongre, bu birimler üzerinde kontrol ve sorgulama yetkisine sahiptir. Onların bütçesini de o verir.

5. ABD’nin derin stratejileri olduğu ve tüm birimlerin koordineli olarak bu strateji temelinde çalıştığı doğru mudur?

Bu bilinçli olarak yaratılmış bir algıdır, amaç da Amerikan devletini olduğundan çok daha güçlü göstermektir. Ama gerçek şudur: Bir genel strateji özellikle Suriye meselesinde yoktur. Her birim kendi çıkarına uygun stratejiyi diğerlerinden bağımsız uygulamaya çalışmaktadır. Gerçek şu ki Amerikan devlet yapısı şu anda büyük bir karmaşa ve karışıklık içindedir.

6. Amerika’nın gizli bir Türkiye politikası var mıdır?

Evet vardır. Bu gizli politikanın esas amacı, özellikle bölgemize yönelik atılabilecek her adımda Türkiye’nin de rahatsız edilmesinin amaçlanmasıdır. Bu politika da eğer rahatsız edilmezse Türkiye’nin bölgede çok fazla güçleneceğini görmelerinden kaynaklanmaktadır. Derin Türkiye politikası bu kadar basite indirgendiğinden şimdi olduğu gibi Türkiye’yle ilgili atılan her adım birçok çelişki ve yanlışlıklar barındırmaktadır.

7. Amerikan devleti, bazen anlaşılması zor ve tuhaf kararlar almaktadır, bunun sebebi nedir?

Bizler Amerikan iç politikasını fazla takip etmediğimiz için bazı dış politika kararlarını hemen çözümleyemiyoruz. Amerikan iç politikasının, dış politikadaki önemi önümüzdeki dönemde daha da artacak; çünkü 2020 yılındaki başkanlık seçimini direkt etkileyecek ara yerel seçim dönemine giriliyor. Dolayısıyla Washington’dan gelebilecek yeni tuhaf açıklamalara herkes hazırlıklı olsun. Bunun son örneği de Başkan Trump’ın aniden yaptığı “Suriye’den çekileceğiz” açıklamasıdır. Bu iç politik kaygılarla söylenmiş bir sözdür.

SUİKAST VE DARBELER

8. Amerika istediği her ülkeyle oyuncak gibi oynayabilir mi? Örneğin, başka ülkelerde darbeler, suikastlar yapabilir mi?

Hayır yapamaz. Kendisini düzgün yürütmekte zorlanan bir devlet yapısına bu kadar fazla güç yükleme çabası komplo teorilerinin sahasına giriyor. Suikastlar ve darbeler meselesine gelince... 1970’li yıllarda Latin Amerika’daki gelişmeler nedeniyle Amerikan Kongresi, başkanlara yurtdışında suikast ve darbeler yapılması emri vermesine yasak getirdi. Ancak birimler resmen başkana söylememek kaydıyla bu işe girişebilirler. Fakat bu durum ortaya çıktığında da suçlu hale gelebilirler. Terörle mücadele bu konuda bazı istisnalar getirilmesine neden olmuştur.

İyi veya kötü diyebilirsiniz ama şurası kesin ki Amerika tam bir hukuk devletidir. Bu nedenle başkan yıllık devletin durumu konuşmasını yapmak için Kongre’ye girdiğine bir tek Anayasa Mahkemesi üyeleri saygı göstermek için ayağa kalkmazlar. Çünkü onların temsil ettiği makam, başkanlıktan üstündür.

9. Peki öyleyse Amerika’yı çekici kılan özelliği nedir? Gücü mü, para kazanma yollarının fazla olması mı, fırsat eşitliği mi?

Hiçbiri değildir. Amerika’yı asıl çekici kılan yanı neredeyse mutlak düzeyde olan fikir ve ifade özgürlüğüdür. Bu sebeple her akşam komedyenler mutlak güçlü olduğu söylenen başkana hakaretler yağdırmaktadır. ABD’de hakaret de ifade özgürlüğü kapsamına girmektedir ve bu konuda başkanın yapacağı hiçbir şey yoktur.

8 Nisan 2018
Habertürk

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • pursak

    09 Nisan 2018
    1 0
    bu yazdıklarına kendinde inanıyormusun acaba?
  • Payaz

    09 Nisan 2018
    1 0
    Gümbür Gümbür Geliyor Türkiye ve Türkler Eyle Yarab Sen Ne Eylersen Güzel Eylersin iste Yol alan iste sana gercek olacak Dünyaya Demokrasi dersi vercek Türkiye Geliyor Bizim Atalarin Dünya ya verdiyi Gercek Demokrasi vardi gerisi bos emperyalist ve fasist dir Iste O yüzden Türkiye Tarih sayfasindan cekildi ve Dünya yalanlara büründü Mazlumlar Helak oldu Vijdanli Türkler buna asla müsade etmezdi Bana Amerika yi batiyi Övmeyin buralardaki demokrasi Isine gelen tarzdir geri yalandir
  • Weliki Turci

    09 Nisan 2018
    1 0
    Izmir de dogdum izmirde okudum bir Konsolos Görevlisi evladi olarak Türkiye ve Türkleri Tanidim Aman Allahim ozamanki Türkiyenin O Fakirlik Dönemlerini gördüm ve hep Babamla konusurduk Türkiyenin bu durumunu .Babamda derdi Oglum bakma Sen Bu simdiki Durumlarina Bu Büyük milleti Uyuttular Bu Türkleri anlamak icin bunlarin Tarihini Okuman lazim bunlar Cok Büyük Millettir Bunlarin geri Gelisi Kopan Firtina gibi olucak ne kadar hakli imis sizinle Gurur Duyuyorum sizlere Dogmusluk Hakkim var
  • Astana

    09 Nisan 2018
    1 0
    Yasasin Recep Tayyip Erdogan... aklima 80 . 90 Yillar geliyor Türkiye nin o aciz durumu bitmislik Ama yine Fedakar Türkler is basindaydi Ya sabir ya sabir .. ve iste Batmayan Günes Büyük Türkiye gümbür gümbür
  • AKINCILAR

    09 Nisan 2018
    3 0
    Bu yazilana hic katilmiyorum . Bu anlatilan ülke Amerika ise Böyle bir Amerika olmaz olsun Düsman basina olsun Bunlardaki Demokrasi ise bendeki Eyfel Kulesi dir Yani Seni hic anlamadim Hani anyami konyami Sen en iyisi erken emekli ol bu Calisan Türkiye ve Türkleri mesgul etme Haaa Amerika ya git orda anlatirsin dostlarina ayakabi cilasi nasil yapilir Bak zühtü bizim Artik Erdoganimiz var onunla Büyük Türkiye ve Türkler olduk gelicegimizin Temelini atiyoruz Cocuklarimiz rahat olsun diye
  • RTE

    09 Nisan 2018
    3 0
    Yaziniz Hic iyi olmamis sizi Tebrik ediyorum . Gercekten hediye kazandiniz Götingen sehrine davet orda bu konulari Almanlarla Jonnn Dündar ile tartisirsiniz Hani demokrasi varya Ilahi yarabbim benim daha neler Amerika haa Demokrasi haa insan haklari haa vay vay yazik cok yazik Hani git isine tavuk Bak dicem O tavuklara yazik en iyisi git Amerika ya git orda yasa yazik ordasin Sen daha iyilere laiksin Nal
  • Ich

    09 Nisan 2018
    3 0
    Cokk yazik cok Hani insan kör ve sagir olsa ancak bu kadar Amerika yi över Bu Övgünün Karsiliginda acaba ne var demeden gecemiyecem .. Bak kendi sagliyini bilen ve yanliz kendi rahatligini düsünen Sen .. git Amerika ya orda yasa Sen ve senin gibilerinin burda yeri yok Bu yaziyi gördügüm zaman Bilge Kaan aklima geldi . Zamaninda Allaha yalvarmis Yarabim Sen Iyi olmayan tembel dalkavuk Hain Türkleri helak et onlari Bu Benim Temiz Caliskan gururlu Büyük Türklerle Karstirma .
  • As1

    09 Nisan 2018
    3 0
    Bu benim az calisan aklimla bile görüyorum sen ki Birde gastecisin O gastede yönetici olsam hemen seni Americaya gönderirdim Bana ve bize ABD nin ne kadar Demokrat oldugunu söylüyorsun Peki Sen Trampin Dünyada ilk America gelir baskalari sonra Dünyayi Kana buladilar Sen Bak ne diyorsun O irakta ölen Afghanistan da Ölen senin cocuklar olmus olsaydi ne derdin cokkk merak ediyorum cokk Lütven bu yaziyi yayinlayin Okusun bu mübarek gasteci . Haa bunu da söylemeden gecmiyeyim Yaziklar olsun
  • Ali Haydar

    08 Nisan 2018
    6 0
    Serdar Turgut Tamamen Zirvalamis!= ABD Baskanlarini kimler sectirir, kongresine secilen uyeleri kim belirlemektedir?= SIYON/YAHUDiler. Basta Universiteler, Medya, Hukuk, CIA, Pentagon, FBI, CENTCOM vs kurumlarda SIYONISTLERE itaat etmetmeyen hic kimse barinamaz. ABD'nin Orta-Dogu Politikasini belirleyenler Siyonistlerdir ve bu politika Arz-i Mevud/Buyuk israil'i insa etme uzirine kuludur.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER