DÜNYA

Serdar Turgut : ABD Başkanı’nın akıl sağlığı

Tarih
10 Ocak 2018
İzlenme
1443 Kişi
 Kongre’nin Demokrat Parti üyeleri, Başkan Trump’ın akıl sağlığının incelenmesi yönünde bir önerge verdi.

Cumhuriyetçi Parti içinde bazı etkili isimlerin de Demokrat Partili üyelerin önergesine özel görüşmelerinde desteklerini bildirmekle birlikte şu an Başkan’dan gelecek tepkiden korktukları için ses çıkaramadıkları söyleniyor.

Gerçi Washington’daki hareketlenme, piyasaya yeni çıkan Michael Wolff’un “Fire and Fury-Inside the Trump White House” kitabında ortaya atılan iddialar nedeniyle oldu.

Bu kitapta diğer iddialar yanında Başkan Trump’ın akıl sağlığı gerekçe gösterilerek anayasanın 25’inci maddesi doğrultusunda görevden alınması ihtimalinin Beyaz Saray’da çok konuşulduğu ve bundan da korkulduğu söyleniyor.

Gerçi Başkan Trump bu iddiayı yalanladı, ama iddia tüm Washington’u sarsmayı sürdürüyor.

‘GÖREVİMİZ UYARMAK’

Bu kitaptaki iddialar Washington’a bir bomba gibi düştü, ama ben bütün bunların olacağını 9 Mayıs 2017 tarihinde bu köşede yazdığım ve şu anda arşivimizden ulaşabileceğiniz “Görevimiz Uyarmak Hareketi” başlıklı yazımda anlatmıştım.

O yazıda bir grup önemli psikiyatrın, Başkan Trump’a “habis narsisizm”(malignant narcissism) hastalığı teşhisi koyduğunu, bundan yola çıkılarak “Görevimiz Uyarmak” adlı sosyal bir hareketin oluştuğunu, bunların anayasanın 25’inci maddesi işletilerek Trump’ın görevden el çektirilmesini istediklerini ve bu hareketin yaygınlaşmaya başladığını yazmıştım.

“Habis narsisizm” teşhisini ilk defa literatüre geçiren ünlü Psikiyatr ErichFromm, bu tür insanların sürekli olarak delilik ile normallik arasında ince bir çizgide yaşadıklarını anlatıyor.

Bu hastalığın başlıca dört semptomu var: Narsisizm, paranoya, anti sosyal kişilik bozukluğu sadizm ve bunlarla birlikte doğal olarak oluşan empati duygusundan tamamen yoksun olmak.

Wolff’un çok tartışılan son kitabında, Trump hakkında anlatılan her şey onda bütün bu sendromların var olduğunu gösteriyor.

TEHLİKELİ VAKA

“Görevimiz Uyarmak” hareketinin içinde yer alan doktorların, kendi teşhislerini nasıl koyduklarını anlattıkları “The Dangerous Case of Donald Trump: 27 Psychiatrists and Mental Health Experts Assess a President” isimli Yale Tıp Fakültesi’nden Psikiyatr Bandy Lee’nin yazdığı kitap da olan biteni anlamak açısından çok yararlı.

 

Demokratlar, Trump’ı görevden almak için Cumhuriyetçi arkadaşlarından yardım alamazlarsa bu yılın sonuna doğru yapılacak ara seçim sonucunu bekleyecekler.

Ara seçimde hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da çoğunluğun Demokrat Parti’ye geçeceği bekleniyor.

Bu arada Başkan Trump, tüm bu olan bitene yine bir tweet atarak cevap verdi.

Tweet’inde özetle, “Ben son derece dengeli bir dâhiyim” dedi.

Bazı insanlar sadece bu cevabın bile Trump’ın ruh sağlığının pek yerinde olmadığının kanıtı sayılması gerektiğini düşünüyor.

Habertürk
10 ocak 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Asena

    11 Ocak 2018
    0 0
    En az Nero kadar hasta olan bu zat dünyayı ateşe vermekten çelinmez.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER