DÜNYA

Nedret Ersanel : Masanın bu yanı: Rusya-Türkiye-İsrail

Tarih
27 Ekim 2016
İzlenme
2533 Kişi
İki de boş koltuk var... 


Dolacak.

Şaşırmayın; S.Arabistan ve Mısır!

Ezici çoğunluğu Batı menşeli onlarca parçalanmış Türkiye haritası kondu önümüze son 25 yıldır...

Şimdi bu haritalar değiştiriliyor.

Türkiye kaynaklı analizler referans gösterilerek, “Büyük Türkiye” haritaları hem de 'en Batılı kaynaklar' da yayınlanıyor. ('
Turkey's New Maps Are Reclaiming the Ottoman Empire', 23/10, Foreign Policy.)

Nedeni de Ankara'nın Suriye ve Irak'ta pratiğe geçirmeye başladığı, “onları bekleme, sen onlara git” diye kabaca tarif edilebilecek yeni ulusal güvenlik prensipleri.

“Büyük Türkiye” haritalarına hemen heyecanlanmayın. 'Misak-ı Milli' delirtti onları...

Parçalayarak, eksilterek yapamadıklarını “ekleyerek” yapmak istiyorlar ki, amiyane tabirle “gel-gel”ler en tehlikeli mayınlardır...

Misak-ı Milli ama bildiğimiz yoldan...

TÜRKİYE'NİN İŞTAHI NE KADAR?

Cumhurbaşkanı, Irak ve Suriye politikasını izah ederken, “kendi toprağımızın güvenliğiyle alakalı olduğu için sahada etkin olmaya çalışıyoruz” ifadesiyle, 'masaya oturmak için güce olan ihtiyacı” vurgulamakla kalmıyor, bölgenin geleceği üzerine söz “onlara” bırakılırsa bu da ulusal güvenliği riske atar demek istiyor.

Bu masada oturuyoruz demek.

Örneğin İsrail 'durumu' hemen anlıyor!..

"Türkiye, bölgedeki oyunun yeni kurallarının farkına vardı. Eğer siz müdahale etmezseniz, yerel milisleri eğitmezseniz, sahada adamlarınız yoksa masada da yoksunuz. Türkiye şimdi masada. Mesele ne kadar iştahı olduğu"... ('
Jerusalem Post: Türkiye şimdi masada yer alabilir
', 24/10, Sabah.)

MUSUL-KERKÜK-HALEP DEDİĞİNİZDE ÖDLERİ PATLIYOR...

Başika üzerinden gönderilen Irak'ın egemenliğine saygı daveti hayatın akışına uygun değil. Çünkü Irak'ın egemenliği kullanılabilir değil.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Türkiye ziyaretinin sonunda Ankara ve Bağdat konusunda uzlaşma sağlandığına ilişkin açıklama Irak tarafından yalanlanmıştı.

Amerika'yı yalanlamak her ülkeye nasip olmaz. Hele Bağdat'ın boyunu aşar. Bu yüzden Carter'ın Bağdat ziyaretinden sonra gelen haberler, Türkiye'ye diklenmenin “İran'ın gazını alma” amaçlı olduğunu gösteriyor...

Çünkü durum şu; “İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani üçüncü bir ülkenin Irak yönetiminden izin almadan Irak'a müdahalede bulunmasının 'çok tehlikeli' sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu”. ('Ruhani'den Türkiye'ye mesaj', 24/10, Hürriyet.)

Bu bir vaka.. Ama Bağdat Ankara'ya da el altından sıcak mesajlar gönderiyor! Bu da bir vaka. Ve belli ki ABD, “çok uzatma” demiş.

Benzer işaretler Suriye'den de geliyor ve yaramazlık yaparak ilgi çekme türünden çocuk diplomasisi bir kenara, şu an Türkiye ile Suriye arasında alt/orta seviyelerde, belki istihbarat servisleri arasında temas olmadığını kimse söyleyemez.

SİZİN 'BÜYÜK HARİTA' DEDİĞİNİZİ, 'DEFİNE ADASI'NDA ÇOCUKLARA OKUTUYORLAR...

Gerçek büyük haritalarda “X” işaretli yerler olmaz.

Çünkü büyük harita “baktığınız yere” göre interaktiftir...

Mesela...

“Darbe sonrası ekonomik krizle boğuşan Sisi yönetiminin düşebileceği ihtimali, ABD ve İsrailli yetkililer tarafından endişeli şekilde dillendirilmeye başlandı”... ('
Mısır'da rejim düşebilir', 19/10, Dünya Bülteni.)

Mesela...

“Birbirimize öyle yakınız ki, örneğin seslensem Soçi'den sesimi duyarlar, Soçi'den seslenseler ben duyarım'. Tüm Rusya halkına halkım adına içten dileklerimi iletiyorum. Spasibo!” ('
Erdoğan: Ortadoğu'da terörle mücadelede dostum Putin'in desteğine ihtiyacım var', 23/10, Sputnik.)

Mesela...

“Lavrov: Sürekli imtiyazlı ve ikame edilemez olduğunu dile getiren ABD'nin çaresiz kaldığına inanmak zor”...

Ya da...

“Izvestiya gazetesi, Moskova'nın Fırat Kalkanı operasyonu için Ankara ile istihbarat paylaşımında bulunacağını iddia etti. Anlaşma, Putin'in İstanbul ziyaretinde gerçekleşti”. ('
Flaş İddia', 24/10, Hürriyet.)

'Siyah noktaları' birleştiriniz şeklinde;

Suriye ve Ukrayna konuları başta olmak üzere, ABD ile arasındaki tansiyon gün geçtikçe yükselen Rusya'nın konuya nasıl tepki vereceği merak ediliyor. Rusya'nın Kuzey Denizi kıyısında, Norveç'le 195 km sınır hattı bulunuyor”. ('ABD askerleri Norveç'e konuşlanıyor', 25/10.)

Devam...

“Filipinler lideri Duterte'nin, 'ABD ile diplomatik ilişkilerimizi askıya alacağım' sözlerinin ardından Washington'dan açıklama; “Filipinler bizim müttefikimiz”... ('ABD'den geri adım', 24/10.)

Ve dahi...

“Avrupa'dan Libya'ya giderken Malta'da düşen uçak kazasında hayatını kaybeden üç kişinin Fransız istihbaratına çalışan ajanlar olduğu ortaya çıktı”... (24/10)

Hatta...

“Türk Akımı gibi dev bir projenin inşası gündemdeyken, 1927 yılında Sovyetler Birliği yönetiminin Türkiye petrol piyasasında güçlenmek için gizli kararlar aldığı ortaya çıktı”. (
24/10, Sputnik.)

Hatta hatta...

Sibirya'da, içinde 22 yolcu bulunan helikopter düştü. Kazada can veren 19 kişinin bölgede faaliyet gösteren bir şirketin çalışanı olduğu öğrenildi”. (23/10, Sabah.)

Nihayet...

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) eski Başkanı General Vyaçeslav Trubnikov; “Mossad'daki 'sevimli meslektaşlarım' Suriye'nin tek devlet olması gerektiğini kabul ediyor. Suriye dağılırsa Kürdistan kurulur. İsrail bu konuda kesinlikle Rusya'yı destekliyor”. (22/10)

Çok var, yer dar.

Tamamlansın, masanın karşı tarafını da yazacağız...

Yenişafak
27 Ekim 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER