DÜNYA

Nedret Ersanel : Gemide isyan!..

Tarih
29 Mart 2023
İzlenme
1346 Kişi

‘Süt liman’ deniz kaptanı ve 8 yardımcısı ile ‘mükemmel fırtına’nın göbeğine ‘dalmak’ istiyorsunuz ve bunu, zaten fırtınalı denizlerden gelen, küresel havanın bozmaya başladığını şimdi de gören kaptanı sadece sevmediğiniz için yapıyorsunuz, öyle mi?

Peki, ‘gemi’?..

‘Kaptan kim olursa olsun, o olmasın’ dediğinize göre, ‘gemi’ karaya vursa da, batsa da sizin için önemli değil, öyle anlıyoruz…

O halde fırtınayı anlatayım ben size…

Yalnız peşin yazayım, bu sefer ‘fare delikleri’ tıkalı…

***

“Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva: Finansal istikrara yönelik risklerin arttı. Bankacılık sektöründeki son çalkantıların ardından tetikte olmak gerekiyor”. (26/03)

Polonya Başbakanı: Avrupa Birliği, ‘yaptırım yorgunluğu’ yaşıyor. Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulama konusunda iştahı azaldı. Bazı AB üyesi ülkeler yeni yaptırımlara karşı çıkacak”. (26/03)

Polonya Başbakanı: Türkiye gibi biz de AB yardımlarını hak ettik | Independent Türkçe“Reuters: İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka hava kuvvetleri komutanları, ‘kuzey hava savunması’ için niyet mektubu imzaladı”. (25/03)

“ABC: Moskova’daki Putin-Şi görüşmesi Batılı düzenin sonunun geldiğinin kanıtı”… (23/03)

Almanya: Korgeneral Carsten Brever Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı”… (18/03)

İran, Rusya ve Çin, Hint Okyanusu’nda 5 gün sürecek, ‘Deniz Güvenliği Kuşağı-2023’ adlı adlı ortak tatbikatı başlattı”… (16/03)

“ABD’de banka iflaslarının ardından Avrupa’daki banka hisselerinde büyük düşüş yaşanırken, Başkan Biden, yatırımcı ve piyasaları yatıştırmak için devreye girdi”… (13/03)

Suriye’de çatışma: Tahran destekli gruplar ABD üslerine saldırdı”… (27/03)

Rusya, Belarus’a taktik nükleer silahlar yerleştirecek”… (27/03)

“Kissinger: Yeni soğuk savaş çok daha tehlikeli olacak”… (27/03)

“İsrail ordusu da isyana katıldı: Hükümete dikkat çeken çağrı”… (27/03)

“Avrupa’da dev grev dalgası: Fransa, Almanya ve İngiltere’de işçiler iş bırakıyor”… (26/03)

Ermenistan Putin’i tutuklayabilir!” (26/03)

ABD’ye ait SİHA Karadeniz’de Rus uçaklarının müdahalesi sonrası düştü”… (15/03)

“Zonguldak açıklarında tehlikeli dalaş: Kıbrıs’tan kalkan İngiliz savaş uçakları Karadeniz’de Rusya’nın yasak bölge ilan ettiği sahaya yaklaşınca S-400’ler devreye girdi”… (26/03)

“ABD, Karadeniz için yeni strateji planı hazırlıyor”… (26/03)

“HDP’li Sırrı Sakık: Herkes haddini bilecek. 100 yıllık Cumhuriyeti değiştireceğiz”… (25/03)


“Kriz söylencesi Deutsche Bank’ı eritti: Hisseleri yüzde 11 düştü. Diğer Avrupa bankalarının hisseleri de geriledi”… (25/03)

“Xi’den Putin’e: Dünyada 100 yıldır görülmeyen değişiklikler yaşanıyor. Bu değişimi birlikte yöneteceğiz”… (23/03)

“Avrupa Merkez Bankası: Avrupa Bankaları, uyumayın batarsınız”… (23/03)

Irak ile İran arasında ‘güvenlik anlaşması’ imzalandı”… (20/03)

“Irak Başbakanı Türkiye’de”… (21/03)

ABD-Kanada-İngiltere-Japonya-Avrupa ve İsviçre merkez bankalarından piyasalardaki baskıları hafifletmek için ortak SWAP adımı”… (21/03)

Türk Devletleri Teşkilatı: Dayanışma içindeyiz”… (17/03)

“PKK ve FETÖ’yü koruma mutabakatı: 6’lı masa terörle mücadelede BM, Avrupa Konseyi ve AGİT gibi uluslararası teşkilatların kararlarına uyma sözü verdi”… (16/03)

“Çin ve Rusya: AUKUS ülkelerini uyarıyoruz”… (25/03)

***

Bu derleme sadece 15 günün, o da seçmece bir kaç haberidir. Detaylara ve daha geçmişe gidildiğinde yükselen dalganın kütlesi güneşi kapatır…

Küresel ekonomi ve dünyanın farklı coğrafyalarına dağılmış-nasılsa hepsi Ankara ile bir şekilde ilintili-gerilim/savaş/kriz haberleri, yükselen nükleer tehdit ve ‘toplamları’, Türkiye’nin çok gözlü bir fırtınalar serisine hazırlıklı olmasını şiddetle ikaz ediyor. “Şimdi seçim var bakarız sonra” rahatlığıyla karşılanabilecek bir durum değil bu.

Dalgalarla mı yoksa kürek bırakanlarla mı uğraşacağız?..

Türkiye, seçim nedeniyle içine kapanamaz. Seçimler size “içeri bakmayı” dayatır. Refleks olarak kafanızı eğersiniz. Stratejik miyopluk başlar…

Küresel siyasi kriz ile global ekonomik kriz ellerini birbirine uzatmış halde. Kavuştukları yerde iktisadi göçüklerle savaşlar iç içe geçecek.

Şimdi herkes iyi bir ordu ve istikrarlı yönetim, sendeleyenler tutunacak kolçak arıyor. Etkilenmeyecek ülke bulmak zor ama dengesini koruyabilecek ülkeler var. Biri de Türkiye…

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER