DÜNYA

Mehmet Barlas : Obama’nın derisinin rengi sanki neyi değiştirdi?

Tarih
30 Kasım 2016
İzlenme
1067 Kişi

Amerika'nın ilk siyah derili Başkanı Obama 20 Ocak'ta görevini Donald Trump'a devrediyor. Bir siyah derilinin Amerika'nın Başkanı olması, sekiz yıl önce devrimsel çapta bir olay biçiminde karşılanmıştı.

Obama'nın izleyeceği siyasetin ana hatları belirlenmeden önce ona Nobel Barış Ödülü'nün verilmesi, herhalde beklentilerin bir yansımasıydı.
Ama olayları derinine izleyenlerin Obama'dan büyük beklentileri yoktu. Mesela Noam Chomsky, Obama'yı ve onun temsil ettiği değişimi 2009'da "RheinischerMerkur" dergisinde şöyle değerlendirmişti:

Clinton'ın devamı
 
"- Obama, Clinton'ın çevresindeki birçok
 insanı zaten çevresine topladı. SenatodaIrak savaşının en ateşli savunucularından Joe Biden, Obama'nın yardımcısıdır. Yada Temsilciler Meclisi'nde yine Irak savaşını hararetle savunanlardan Rahm Emanuel, Obama tarafından Beyaz Saray'ın personel şefliğine atandı. Yatırım bankacılığı, finans ve silah endüstrisindeki iş deneyimleri, onun kimin çıkarlarını temsil ettiğini gösteriyor.
Obama, yüksekten uçan bir retorik."

Savaşa değil stratejiye karşı
"- Obama, her zaman belirsizlikle maluldür.
Başta kendini temiz beyaz bir kâğıt gibi sundu. Bir seçim kampanyası, günbegün seçmene duyurulanla beslenir. Ama Obama'nın seçim kampanyasında söylenenler bir şey ifade etmiyordu. "Umut" ve "Değişim." Obama'nın söylediklerinden, onun kim olduğunu çıkaramazsınız.
Sol bile Obama'nın Irak savaşına ilkesel olarak karşı olduğunu sanıyordu. Oysa Obama için Irak savaşı sadece stratejik bir hataydı.
Nazi generalleri de Stalingrad'dan sonra bu kadar ileri gitmenin bir hata olduğunu söylemişlerdi."

Biz bize yeteriz
Obama Ortadoğu'yu kana ve ateşe boğan siyasetini miras bırakarak görevini Trump'a devrederken, bizler geçmişteki hatayı tekrarlamayalım. Yani Trump'tan devrim niteliğinde değişiklikler bekleyerek hayal kırıklığına düşmeyelim. Bir başka deyişle ne Amerika'nın ne de bir başka ülkenin ipine sarılıp, bizi de ilgilendiren sorunların çözülmesini beklemeyelim. Bizim sorunlarımızın çözümü büyük ölçüde bizim elimizdedir. Faili meçhul cinayetleri, askeri darbelere ortam hazırlayan komploları, ülkenin demokratikleşmesini ve gelişmesini engelleyen olguları açığa çıkartalım.

Sabah
30 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER